Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte positief over 'goed en open gesprek' met de boeren

Rutte positief over 'goed en open gesprek' met de boeren

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte vindt dat er een goed en zeer open gesprek met de boeren is gevoerd over het stikstofbeleid. "Soms was het gesprek pittig en niet makkelijk. Wel zijn zaken op een open manier besproken en ook is gezamenlijk gezegd dat we met elkaar verder gaan, dingen uitwerken en erover praten. Dat vond ik heel positief", zei Rutte na afloop van een ruim zes uur durend gesprek met de boerenorganisaties, samen met gespreksleider Johan Remkes en de ministers van Landbouw en voor Natuur en Stikstof.

Rutte vond het ook belangrijk dat nu alle boerenorganisaties aan tafel zaten, inclusief organisaties zoals Farmers Defence Force en Agractie, die er eerder niet bij waren.

Dat er nu is afgesproken dat er alsnog naar de zogeheten kritische depositiewaarde (kdw) wordt gekeken, betekent volgens Rutte niet dat het kabinet door de knieƫn is gegaan. Deze waarde is de vastgestelde grens aan de hoeveelheid stikstof die een natuurgebied aankan. De boeren verzetten zich tegen deze waarden.

Deadlines

Rutte zegt wel dat als er alternatieven voor kdw worden gezocht, die juridisch houdbaar moeten zijn en ook bestuurlijk gebruikt kunnen worden.

Volgens hem kunnen de deadlines die het kabinet in het regeerakkoord heeft afgesproken nog gehaald worden, "al wordt dat natuurlijk krap".

Meer uit Politiek

Partijvoorzitter SP: heel verdrietig dat Lilian vertrekt

DEN HAAG (ANP) - SP-partijvoorzitter Jannie Visscher vindt het "heel verdrietig" dat Lilian Marijnissen uit de Kamer vertrekt. "Ze heeft onwijs veel betekend voor de fractie, de partij en onze idealen", zegt Visscher tegen het ANP. "Het is jammer dat ze dit besluit heeft genomen."

32 minuten geleden
Rutte: met vertrek Marijnissen gaat bevlogen politicus verloren

DEN HAAG (ANP) - Met het vertrek van SP-partijleider Lilian 430546673 hebben Den Haag en Nederland een "bevlogen, betrokken en betrouwbaar politicus" verloren, zo reageert Mark Rutte op X. "Ondanks onze inhoudelijke verschillen, hebben we altijd goed kunnen samenwerken en ik waardeer haar enorm."

1 uur geleden
SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op

DEN HAAG (ANP) - SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op, meldt ze op X. Na opnieuw verloren verkiezingen heeft de partij een "nieuwe gezicht nodig", merkt ze. "Daarom treed ik terug als fractievoorzitter en Kamerlid van de SP".

2 uur geleden
Van Huffelen verheugd over Europees akkoord AI

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen is "ontzettend blij" met een Europees akkoord over kunstmatige intelligentie (AI). Dat zegt Van Huffelen in eerste reactie op het voorlopige akkoord van de EU-landen en het Europees Parlement over regels voor AI. "Maar dit ontslaat ons niet van de verplichting om te blijven kijken naar de kansen en risico's van inzet van AI-technologie en de handhaving van de regels", voegt Van Huffelen daaraan toe.

5 uur geleden
Vereniging: hoge werkdruk Statenleden door te weinig tijd en geld

MIDDELBURG (ANP) - Weinig tijd en weinig geld: volksvertegenwoordigers in de Provinciale Staten hebben moeite hun taken goed uit te voeren, ziet de vereniging voor Statenleden Statenlidnu. Dat is kwalijk, vindt de vereniging, omdat provincies over steeds complexere zaken moeten beslissen, zoals het verlagen van de stikstofuitstoot. Statenlidnu wil landelijke afspraken over de ondersteuning van Statenfracties.

6 uur geleden
PVV, VVD, NSC en BBB gaan eerst drie grote thema's bespreken

DEN HAAG (ANP) - Voordat de echte formatieonderhandelingen beginnen, gaan de partijen PVV, VVD, NSC en BBB eerst van start met het bespreken van drie grote thema's. Als eerste en belangrijkste mogelijk struikelblok praten ze over rechtsstatelijkheid en beloftes vanuit de kant van de PVV, daarna wordt gekeken naar welke inhoudelijke onderwerpen belangrijk zijn en of de partijen elkaar daar kunnen vinden. Pas als laatste komt de vorm van een eventueel kabinet aan bod, zeggen ingewijden na een bericht van de NOS.

19 uur geleden
Rapport: niet-stemmers Rotterdam weinig vertrouwen in politiek

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdammers die vorig jaar niet gingen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, deden dat niet omdat ze zijn afgehaakt in de maatschappij, maar om allerlei andere redenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool en de Universiteit Utrecht onder stemmers en niet-stemmers.

1 dag geleden