Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: positie VVD in formatie is na weekend niet veranderd

Rutte: positie VVD in formatie is na weekend niet veranderd

DEN HAAG (ANP) - De positie van de VVD in de formatie is in het afgelopen weekend niet veranderd. Dat zegt VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte maandag na een gesprek met informateur Mariëtte Hamer. Hij kreeg net als de partijleiders van D66, CDA, ChristenUnie, PvdA en GroenLinks van haar de opdracht de afgelopen dagen na te denken over een oplossing voor de impasse. Rutte heeft "het hele weekend gebeld en nagedacht", maar wil nog steeds geen coalitie met zowel GroenLinks als de PvdA.

Hij wil nu "zo snel mogelijk tot een coalitie met vier partijen komen". Meer wil hij maandagmiddag niet kwijt over het formatieproces. Dat is nog steeds volgens hem "precair, en alles wat ik erover zeg helpt niet". Eerder sprak hij zijn voorkeur uit voor een doorstart van zijn vorige kabinet, bestaande uit de VVD, het CDA, D66 en de ChristenUnie.

Hamer wil een doorbraak in de formatie, maar dat lijkt vooralsnog niet gelukt. Partijen bleven het afgelopen weekend bij hun standpunten, meldden ingewijden. VVD en CDA sluiten een samenwerking met zowel de PvdA en GroenLinks uit, terwijl die twee elkaar juist vasthouden. Een kabinet met de ChristenUnie kan op weinig enthousiasme van D66 rekenen. D66-leider Sigrid Kaag wil een zo progressief mogelijke coalitie.

Volgens de informateur zit de formatie vooral vast op de politieke vraag wie met wie moet regeren. Inhoudelijk ziet Hamer best mogelijkheden voor samenwerking. Zo zijn er al plannen vastgesteld voor herstel en transitie na de coronacrisis. "Ik had gehoopt dat het sneller ging", zei Hamer vrijdag.

Meer uit Binnenland

1 op 5 huurders Amsterdam betaalt 35 procent loon of meer aan huur

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam maakt zich zorgen over het aantal mensen dat in een te dure huurwoning woont. Uit nieuw woningmarktonderzoek over 2023 komt naar voren dat wonen in de hoofdstad weer duurder is geworden en dat een op de vijf huurders meer dan 35 procent van hun netto-inkomen kwijt is aan huur.

1 uur geleden
Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

RHENEN (ANP) - Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

4 uur geleden
Nog geen nieuwe aanhoudingen om mishandeling conducteur

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog geen nieuwe verdachten aangehouden voor de mishandeling van een NS-conducteur vorige week. Tot nu toe werd één minderjarige jongen opgepakt na het geweldsincident. Hij werd zondag weer vrijgelaten, maar blijft verdachte. Volgens de politie is hij tot nu toe de enige verdachte in het onderzoek.

5 uur geleden
In hoger beroep tot ruim 17 jaar cel voor aanslag op advocaat

ARNHEM (ANP) - Het gerechtshof in Arnhem heeft vrijdag in hoger beroep twee mannen veroordeeld tot celstraffen van ruim vijftien en ruim zeventien jaar voor de moordaanslag op de Enschedese advocaat Philippe Schol. De raadsman werd op 6 november 2019 in de buurt van zijn huis in het Duitse Gronau beschoten vanuit een rijdende auto, waarin de twee verdachten, Bert Jan ten V. (50) en Maikel T.T. (34), zaten. Schol overleefde de aanslag ternauwernood en liep blijvend letsel op.

5 uur geleden
Marcouch hoopt dat onderzoek demonstratierecht niet te lang duurt

ARNHEM (ANP) - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem hoopt dat het onderzoek dat het kabinet laat instellen naar de grenzen van het demonstratierecht niet heel erg lang gaat duren. Hij wil dat er snel regels komen die bepalen in hoeverre het recht op demonstratie het recht op onder meer veiligheid en geloof mag schenden. Marcouch heeft daar recent in een brief aan het kabinet nog voor gepleit naar aanleiding van pogingen tot koranverbrandingen in zijn stad.

5 uur geleden
XR maakt zich 'grote zorgen' over onderzoek demonstratierecht

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) maakt zich "grote zorgen" over het onafhankelijke onderzoek dat het kabinet laat uitvoeren naar het demonstratierecht. De klimaatactiegroep spreekt van een onderzoek "naar het beperken" van dit recht. Volgens het kabinet wordt onderzocht of de huidige regels en voorwaarden nog voldoende aansluiten bij de actuele ontwikkelingen.

6 uur geleden
Man opgepakt die mogelijk meisjes in Waalwijk van scooter trapte

WAALWIJK (ANP) - Een man die donderdag mogelijk twee meisjes van hun scooter heeft getrapt in Waalwijk is aangehouden, meldt de politie. De twee slachtoffers raakten allebei gewond en een van hen moest naar het ziekenhuis.

6 uur geleden