Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: positie VVD in formatie is na weekend niet veranderd

Rutte: positie VVD in formatie is na weekend niet veranderd

DEN HAAG (ANP) - De positie van de VVD in de formatie is in het afgelopen weekend niet veranderd. Dat zegt VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte maandag na een gesprek met informateur Mariëtte Hamer. Hij kreeg net als de partijleiders van D66, CDA, ChristenUnie, PvdA en GroenLinks van haar de opdracht de afgelopen dagen na te denken over een oplossing voor de impasse. Rutte heeft "het hele weekend gebeld en nagedacht", maar wil nog steeds geen coalitie met zowel GroenLinks als de PvdA.

Hij wil nu "zo snel mogelijk tot een coalitie met vier partijen komen". Meer wil hij maandagmiddag niet kwijt over het formatieproces. Dat is nog steeds volgens hem "precair, en alles wat ik erover zeg helpt niet". Eerder sprak hij zijn voorkeur uit voor een doorstart van zijn vorige kabinet, bestaande uit de VVD, het CDA, D66 en de ChristenUnie.

Hamer wil een doorbraak in de formatie, maar dat lijkt vooralsnog niet gelukt. Partijen bleven het afgelopen weekend bij hun standpunten, meldden ingewijden. VVD en CDA sluiten een samenwerking met zowel de PvdA en GroenLinks uit, terwijl die twee elkaar juist vasthouden. Een kabinet met de ChristenUnie kan op weinig enthousiasme van D66 rekenen. D66-leider Sigrid Kaag wil een zo progressief mogelijke coalitie.

Volgens de informateur zit de formatie vooral vast op de politieke vraag wie met wie moet regeren. Inhoudelijk ziet Hamer best mogelijkheden voor samenwerking. Zo zijn er al plannen vastgesteld voor herstel en transitie na de coronacrisis. "Ik had gehoopt dat het sneller ging", zei Hamer vrijdag.

Meer uit Binnenland

Bouwsector wil in gesprek Remkes aandacht voor eigen stikstofplan

ZOETERMEER (ANP) - De bouwsector gaat in het stikstofgesprek van woensdag met bemiddelaar Johan Remkes nogmaals aandacht vragen voor het plan dat vorig jaar samen met onder meer land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland werd gepresenteerd om uit de stikstofcrisis te komen. Daarin staat dat de uitstoot in 2030 met zo'n 40 procent verminderd moet zijn, waar het kabinet nu werkt met een halvering. Verder wil een woordvoerder van Bouwend Nederland nog niet veel kwijt over het gesprek, dat ook wordt gevoerd met andere ondernemersorganisaties.

59 minuten geleden
Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder meer om snelwegblokkades, brandstichtingen en afvaldumpingen. De politie schreef ook meer dan zevenhonderd bekeuringen uit.

1 uur geleden
Nog niet bekend wanneer ADO-fans weer bij thuisduels mogen zijn

DEN HAAG (ANP) - Het is nog niet bekend wanneer supporters van ADO Den Haag weer bij thuiswedstrijden van hun club op de tribune mogen zitten. De burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie hebben er maandag over gesproken, maar daarbij is nog geen besluit genomen. Ze willen in "de komende dagen" horen wat ADO zelf van plan is voor de eerstvolgende thuiswedstrijd. Daarna hakken de bestuurders de knoop door.

2 uur geleden
Verdachte van delen foto gecrasht toestel nog vast

SCHIPHOL (ANP) - De man die zaterdagavond werd opgepakt omdat hij op Schiphol via de dienst AirDrop een foto van een neergestort vliegtuig had verspreid aan boord van een vlucht naar Dubai, zit nog altijd vast. Het gaat om een 23-jarige man uit de Verenigde Arabische Emiraten, meldt de marechaussee maandag. Bij de foto zat ook een dreigende tekst, waarbij werd "geïnsinueerd dat hetzelfde zou gebeuren met dit vliegtuig".

4 uur geleden
Rechtbank doet op 17 november uitspraak in omvangrijk MH17-proces

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag doet op 17 november uitspraak in de omvangrijke strafzaak rond het neerhalen van vlucht MH17. De uitspraak gaat ongeveer anderhalf uur duren, heeft de rechtbank maandag laten weten. Waarschijnlijk vindt de uitspraak in de middag plaats.

5 uur geleden
Leiden niet meer in top 100 van beste universiteiten ter wereld

LEIDEN (ANP) - De Universiteit Leiden staat niet meer in de top 100 van beste universiteiten ter wereld, de Shanghai Ranking. Vorig jaar stond de universiteit nog op plek 83 in de lijst, en ook de jaren daarvoor bleef het instituut binnen de top 100.

6 uur geleden
Agractie roept op tot blokkades op drukke plekken

AALTEN (ANP) - Boerenbeweging Agractie roept zijn achterban op tot nieuwe protestacties. "We moeten volhouden met onze acties. Of dat nou een publieksvriendelijke is, zoals binnenkort met de start van de Vuelta, of acties die scherper zijn, ze moeten plaatsvinden. Soms met zo min mogelijk inspanning, want we zijn allemaal druk, maar wel met een groot effect. Denk er daarbij bijvoorbeeld aan standstills te organiseren op drukke plekken bij je in de buurt. Dit kun je vaak met kleinere groepen al goed realiseren", zegt melkveehouder Erik Luiten, een van de kopstukken van Agractie, in een maandag gepubliceerde videoboodschap.

6 uur geleden