Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte passeert Drees in race om recordtijd in Torentje

Rutte passeert Drees in race om recordtijd in Torentje

DEN HAAG (ANP) - Mocht Mark Rutte na de verkiezingen opnieuw minister-president worden, dan is de kans dat hij de langstzittende naoorlogse premier van Nederland wordt groter dan ooit. Komend weekend haalt hij al PvdA-icoon Willem Drees in, die tot dusver op plek twee stond. En als het kabinet-Rutte IV er komt, heeft de eerste premier van VVD-huize vanaf de verkiezingsdag, op 17 maart, nog precies 502 dagen te gaan voor hij recordhouder Ruud Lubbers (CDA) passeert.

Rutte is sinds 14 oktober 2010 premier. Drees was premier van 7 augustus 1948 tot 22 december 1958: in totaal 3789 dagen. Zaterdag 27 februari zit ook Rutte precies zoveel dagen in het Torentje.

Vadertje Drees, zoals de PvdA’er liefkozend werd genoemd, was eerste minister van in totaal vier kabinetten. Drees (1886-1988) leidde Nederland door de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Onder zijn bewind werd een aantal bekende sociale zekerheidswetten zoals de Werkloosheidswet en de Algemene Ouderdomswet ingevoerd.

Lubbers

CDA'er Ruud Lubbers verbrak Drees' record een paar decennia later. Lubbers was in totaal 4309 dagen premier, van 1982 tot 1994. Hij voerde drie regeringsploegen aan, twee met de VVD en één met de PvdA.

Lubbers (1939-2018) werd premier midden in de economische recessie van begin jaren tachtig. Om de crisis weerstand te bieden hervormde hij het stelsel van sociale zekerheid en zette daarmee de neoliberale fase van het overheidsbeleid in gang. Die politieke stroming - een kleine overheid en zoveel mogelijk individuele vrijheden, met een grote rol voor de vrije markt - is nog altijd dominant in Nederland. De laatste jaren komt er steeds meer kritiek op het neoliberalisme, zelfs de VVD pleit tegenwoordig voor een sterkere overheid.

Langstzittende premier

Lubbers is naast de langstzittende premier met zijn 43 jaar ook de jongste minister-president, een record dat hem voorlopig niet wordt ontnomen. Ook Rutte werd op 43-jarige leeftijd premier, maar hij was toen welgeteld 61 dagen ouder dan Lubbers was op zijn eerste dag.

Alle premiers die na 2000 het land bestuurden staan in de top vijf. Ruttes voorganger Jan Peter Balkenende (CDA) staat op de vierde plek, met in totaal 3006 dagen in functie. Zijn voorganger Wim Kok (PvdA-premier van 1994 tot 2002) hield het 2891 dagen vol: goed voor de vijfde plek.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

wvberend 1 maand geleden
Wij hopen het niet !!!!
JoMePi 1 maand geleden
Hoe heeft het zo ver kunnen komen in dit land . 10 1/2 jaar Rutte . erger bestaat bijna niet . Ach ja elk volk krijgt uiteindelijk wat het verdient. Wij Rutte helaas

Meer uit Binnenland

Kabinet zet meerdere versoepelingen van coronamaatregelen door

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat vanaf volgende week een aantal coronamaatregelen opschorten, afschaffen of versoepelen. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. De avondklok wordt vanaf 28 april geschrapt en de terrassen mogen tussen 12.00 en 18.00 uur open. Het besluit tot de versoepelingen was al voorgenomen, maar gaan volgens bronnen echt door. Ze worden dinsdagavond aangekondigd tijdens een persconferentie.

36 minuten geleden
Grote brand op militair oefenterrein op Leusderheide

LEUSDEN (ANP) - De brandweer is dinsdagmiddag met groot materieel uitgetrokken om een brand op de Leusderheide te blussen. Daar staat een flink deel van een militair oefenterrein van Defensie in de brand. Tientallen brandweerauto's en meerdere pelotons zijn bezig de vuurzee te bestrijden.

1 uur geleden
Kuipers wordt bestuurslid van ziekenhuisgroep in Singapore

ROTTERDAM (ANP) - Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), wordt lid van het bestuur van het National University Health System (NUHS) in Singapore. De functie is volgens hem alleen toezichthoudend. Kuipers is de eerste buitenlander die een plek krijgt in het bestuur van de ziekenhuisgroep, aldus het Erasmus MC waar Kuipers momenteel bestuursvoorzitter is.

4 uur geleden
‘Verdachten kregen geld voor in brand steken teststraat Urk'

LELYSTAD (ANP) - De twee jongeren die worden verdacht van brandstichting in een GGD-teststraat in Urk kregen daar geld voor van een groep omstanders. Dat zei de advocaat van een van hen dinsdag in de rechtbank in Lelystad.

5 uur geleden
UNICEF pleit opnieuw voor volledig openen middelbare scholen

DEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland doet opnieuw een dringende oproep de middelbare scholen per direct te heropenen. De kinderrechtenorganisatie zegt zich grote zorgen te maken dat de opening van het voorgezet onderwijs niet wordt genoemd in het 'openingsplan' van het kabinet.

8 uur geleden
Eerste vrouwelijke arts Aletta Jacobs geëerd tijdens Aletta-jaar

GRONINGEN (ANP) - De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) trapt dinsdag het Aletta-jaar af. Het is op 20 april precies 150 jaar geleden dat Aletta Jacobs zich inschreef bij de universiteit. Jacobs werd na haar studie de eerste vrouwelijke arts van Nederland.

10 uur geleden
Mensen uit 1952 krijgen vervroegd uitnodiging voor coronaprik

DEN HAAG (ANP) - Mensen die geboren zijn in 1952 ontvangen vanaf dinsdag een uitnodiging om zich te laten inenten tegen corona, eerder dan gepland. Het gaat in totaal om ongeveer 200.000 mensen die het vaccin van Pfizer/BioNTech krijgen bij de GGD. Eigenlijk zouden mensen in deze groep pas eind april een uitnodiging en begin mei een prik krijgen, maar door een eerdere extra levering van het Pfizer-vaccin komen ze vroeger in aanmerking.

10 uur geleden