Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte passeert Drees in race om recordtijd in Torentje

Rutte passeert Drees in race om recordtijd in Torentje

DEN HAAG (ANP) - Mocht Mark Rutte na de verkiezingen opnieuw minister-president worden, dan is de kans dat hij de langstzittende naoorlogse premier van Nederland wordt groter dan ooit. Komend weekend haalt hij al PvdA-icoon Willem Drees in, die tot dusver op plek twee stond. En als het kabinet-Rutte IV er komt, heeft de eerste premier van VVD-huize vanaf de verkiezingsdag, op 17 maart, nog precies 502 dagen te gaan voor hij recordhouder Ruud Lubbers (CDA) passeert.

Rutte is sinds 14 oktober 2010 premier. Drees was premier van 7 augustus 1948 tot 22 december 1958: in totaal 3789 dagen. Zaterdag 27 februari zit ook Rutte precies zoveel dagen in het Torentje.

Vadertje Drees, zoals de PvdA’er liefkozend werd genoemd, was eerste minister van in totaal vier kabinetten. Drees (1886-1988) leidde Nederland door de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Onder zijn bewind werd een aantal bekende sociale zekerheidswetten zoals de Werkloosheidswet en de Algemene Ouderdomswet ingevoerd.

Lubbers

CDA'er Ruud Lubbers verbrak Drees' record een paar decennia later. Lubbers was in totaal 4309 dagen premier, van 1982 tot 1994. Hij voerde drie regeringsploegen aan, twee met de VVD en één met de PvdA.

Lubbers (1939-2018) werd premier midden in de economische recessie van begin jaren tachtig. Om de crisis weerstand te bieden hervormde hij het stelsel van sociale zekerheid en zette daarmee de neoliberale fase van het overheidsbeleid in gang. Die politieke stroming - een kleine overheid en zoveel mogelijk individuele vrijheden, met een grote rol voor de vrije markt - is nog altijd dominant in Nederland. De laatste jaren komt er steeds meer kritiek op het neoliberalisme, zelfs de VVD pleit tegenwoordig voor een sterkere overheid.

Langstzittende premier

Lubbers is naast de langstzittende premier met zijn 43 jaar ook de jongste minister-president, een record dat hem voorlopig niet wordt ontnomen. Ook Rutte werd op 43-jarige leeftijd premier, maar hij was toen welgeteld 61 dagen ouder dan Lubbers was op zijn eerste dag.

Alle premiers die na 2000 het land bestuurden staan in de top vijf. Ruttes voorganger Jan Peter Balkenende (CDA) staat op de vierde plek, met in totaal 3006 dagen in functie. Zijn voorganger Wim Kok (PvdA-premier van 1994 tot 2002) hield het 2891 dagen vol: goed voor de vijfde plek.

Meer uit Binnenland

Februaristaking van 1941 herdacht in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt zondagmiddag weer de Februaristaking van 1941 herdacht op het Jonas Daniël Meijerplein. Onder anderen burgemeester Femke Halsema en schrijver Johan Fretz houden een toespraak. Ook worden er kransen en bloemen gelegd bij het standbeeld van De Dokwerker op het plein.

1 uur geleden
Nesten van vogels weer te zien op camera tijdens Beleef de Lente

ZEIST (ANP) - Nesten van bosuilen, kerkuilen, steenuilen en zeearenden zijn weer te zien via de camera's van Vogelbescherming. Zondag gaan de camera's van het populaire project Beleef de Lente weer aan, waar meer dan een miljoen mensen naar vogels in hun nest kijken. Dit jaar kan er naar dertien vogelsoorten gekeken worden.

1 uur geleden
Dode in huis in Ridderkerk, drie aanhoudingen

RIDDERKERK (ANP) - Een 61-jarige man in een woning in het Zuid-Hollandse Ridderkerk is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden na een reanimatie. De politie zegt een misdrijf niet uit te sluiten en heeft "uit voorzorg" drie mensen, die in het huis aan de Voorn aanwezig waren, aangehouden.

8 uur geleden
Dode gevonden in Rotterdam, politie sluit misdrijf niet uit

ROTTERDAM (ANP) - In een woning aan de Kromme Hagen in de Rotterdamse wijk IJsselmonde is zaterdagmiddag een dode gevonden. Het gaat om een 61-jarige Rotterdammer, laat de politie weten. Na een eerste onderzoek door de politie en een arts kan een misdrijf niet worden uitgesloten. De 61-jarige bewoner, die ook in het huis aanwezig was, is "uit voorzorg" aangehouden.

10 uur geleden
Veel emoties en 'glorie aan Oekraïne' bij herdenking in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Zo'n 2000 mensen herdachten zaterdag in Utrecht de oorlog in Oekraïne. In het Beatrix Theater kwamen tijdens het evenement Remember Together Oekraïense vluchtelingen en Nederlanders samen om stil te staan bij de inval door Rusland precies twee jaar geleden. Tijdens het programma met toespraken, muziek en dans klonk geregeld de leus 'glorie aan Oekraïne'.

12 uur geleden
Ruim driehonderd klimaatactivisten aangehouden bij blokkade A10

AMSTERDAM (ANP) - In totaal 326 klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag aangehouden bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid bij het ziekenhuis VUmc in Amsterdam. Van hen zijn er 31 gearresteerd omdat ze de blokkade veroorzaakten en daarmee voor gevaar zorgden in het verkeer.

13 uur geleden
Laatste klimaatactivisten van A10 gehaald, weg nog niet vrij

AMSTERDAM (ANP) - De laatste klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag van de snelweg A10 gehaald in Amsterdam. Het was een groep van ongeveer veertig actievoerders die nog op de snelweg zat. De politie moest ze wegslepen naar de bussen om ze weg te voeren. Eerder waren al meerdere bussen vol met actievoerders vertrokken.

14 uur geleden