Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte overtuigd dat Nederland op topniveau blijft meedoen in EU

Rutte overtuigd dat Nederland op topniveau blijft meedoen in EU

BRUSSEL (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte gaat ervan uit dat Nederland in de nieuwe Europese Commissie een belangrijke portefeuille behoudt. "Daar maak ik me geen zorgen over", aldus Rutte bij aankomst in Brussel voor overleg over nieuwe kandidaten voor Europese topposities. "Nederland is de vijfde economie van Europa. Dus daarmee zitten we echt in de top. We zijn niet zo groot als Frankrijk en Duitsland. Dus Nederland kan zich altijd sterk maken en dat zal het zonder twijfel ook doen voor een zwaar commissariaat."

Dat er straks in Den Haag een regering zit met een heel andere politieke kleur waar andere EU-landen misschien wantrouwig naar kijken, wimpelt Rutte weg. "Het nieuwe kabinet zal de koers volledig voortzetten. In Europa, in de NAVO, met Oekraïne, alles." Rutte gelooft dat de andere EU-landen eerder de "continuïteit" zullen zien. En ook "dat er een hele goede nieuwe premier in aantocht is". Volgens Rutte vinden de andere landen dat spannend. "Een voormalige 'spy-chief', zoals ze dat dan zeggen."

Volgens Rutte is die continuïteit het belangrijkste. "En dat hoort ook bij Nederland. Want bij ons verandert er nooit zoveel."

Maar pas als vier belangrijke functies zijn vervuld, zijn de benoemingen van Eurocommissarissen aan de orde, zei Rutte. Het gaat om een nieuwe voorzitter van de nieuwe Europese Commissie, een nieuwe voorzitter van de Europese Raad, een nieuwe EU-buitenlandchef en een nieuwe voorzitter van het Europees Parlement.

Meer uit Politiek

Schoof kiest Doetinchem voor eerste werkbezoek als premier

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof zal woensdag zijn eerste werkbezoek als premier houden. Hij bezoekt Doetinchem en laat zich daar bijpraten over de veiligheid in de buurt.

1 uur geleden
Premier Schoof dankt Biden voor inzet voor een veilig Europa

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft "groot respect" voor de Amerikaanse president Joe Biden, laat hij via een woordvoerder weten. "Ik ben dankbaar voor de goede samenwerking en zijn niet aflatende inzet voor een veilig Europa."

20 uur geleden
Van der Burg: besluit Biden maakt voor Democraten niet meer uit

HILVERSUM (ANP) - VVD-Kamerlid Eric van der Burg meent dat het besluit van de Amerikaanse president Joe Biden om zich terug te trekken uit de race om het presidentschap voor de Democraten geen verschil meer zal maken. "Het zat eraan te komen. De vraag was niet of, maar alleen maar wanneer. Ik vrees voor de Democraten dat het niet uitmaakt of het nu gebeurt of volgende week, maar dat Trump een zodanig sterke positie heeft dat het vechten tegen de bierkaai is."

20 uur geleden
Van Weel tegen wens van Kamermeerderheid in Boedapest

BOEDAPEST/DEN HAAG (ANP) - Tegen de wens van een Kamermeerderheid, inclusief zijn eigen VVD, is minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) aangekomen in Boedapest voor een informeel overleg met zijn EU-ambtgenoten. Hij is niet van plan terug te keren, zegt hij tegen het ANP. "Ik ben hier in het belang van Nederland."

1 dag geleden
GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

2 dagen geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

2 dagen geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

3 dagen geleden