Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte overlegt met premier Netanyahu en president Abbas

Rutte overlegt met premier Netanyahu en president Abbas

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte overlegt maandag in Israël met premier Benjamin Netanyahu over de oorlog met Hamas. Ook staat tijdens het eendaagse bliksembezoek een ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoud Abbas op de agenda.

Hij zal bij Netanyahu pleiten voor terughoudendheid bij het gebruik van geweld. Een grote zorg is dat het conflict escaleert en dat andere landen en bewegingen in de regio zich met de strijd gaan bemoeien. Er zijn al schermutselingen aan de grens met Libanon.

Rutte zal verder pleiten voor een duurzame humanitaire corridor voor het dichtbevolkte Gaza om zo voedsel, water en brandstof naar binnen te brengen. Israël heeft Gaza, dat meer dan twee miljoen inwoners telt, van de buitenwereld afgesneden. Ook moeten buitenlanders Gaza kunnen verlaten.

Nederlandse (33) vrouw omgekomen

Israël voert zware bombardementen uit op de Gazastrook. Daarbij vallen ook veel burgerslachtoffers. Zondag kwam naar buiten dat een 33-jarige Nederlandse vrouw die met haar gezin in de kuststrook vastzat, was omgekomen. Rutte belde zondag met Netanyahu onder meer om hier meer duidelijkheid hierover te krijgen.

Volgens Rutte moet Israël de dreiging van Hamas wegnemen en de meer dan tweehonderd gijzelaars in handen van Hamas vrij krijgen. Maar "Israël moet er alles aan doen om te voorkomen dat burgers het slachtoffer worden van de strijd tegen Hamas", aldus de demissionaire premier.

Verrassingsaanval Hamas

Al meer dan twee weken zijn er zware gevechten. De strijd begon met de aanval van Hamas, die in de EU op de terreurlijst staat, op Israël. Aan Israëlische zijde vielen al 1300 doden. In Gaza kwamen volgens Hamas al meer dan 4600 mensen om.

De afgelopen dagen waren onder anderen de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Britse premier Rishi Sunak en de Amerikaanse president Joe Biden in Israël. De Franse president Emmanuel Macron komt dinsdag langs voor een gesprek met Netanyahu.

Meer uit Politiek

Stichting van Laurentien mag door met toeslagenmethode

DEN HAAG (ANP) - De Stichting (Gelijk)waardig Herstel, opgericht door prinses Laurentien, mag door met het helpen van mensen die getroffen zijn door het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Zij heeft een akkoord gesloten met het ministerie van Financiën over de voorwaarden waaronder dat kan, meldt staatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen) in een brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Dit jaar slechts 'accentverschillen' in viering van Prinsjesdag

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar zal Prinsjesdag grotendeels doorgaan in de oude vorm, bevestigt een woordvoerder van de Eerste Kamer na berichtgeving door de NOS. Wel zijn er enkele "accentverschillen", zoals een speciaal lesprogramma door ProDemos voor scholieren.

1 dag geleden
VVD wil dat ook kabinet wegblijft bij EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - De VVD steunt de Europese Commissie, die voorlopig alleen ambtenaren stuurt naar informele vergaderingen die Hongarije als huidig EU-voorzitter organiseert. De regeringspartij wil van premier Dick Schoof en buitenlandminister Caspar Veldkamp weten waarom Nederland zich daar niet bij aansluit.

1 dag geleden
Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

2 dagen geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

2 dagen geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

2 dagen geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

2 dagen geleden