Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte overlegt met Erdogan over Oekraïne en NAVO-top

Rutte overlegt met Erdogan over Oekraïne en NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - De oorlog in Oekraïne en de komende NAVO-top staan centraal tijdens het bezoek dinsdag van premier Mark Rutte aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De betrekkingen tussen Nederland en Turkije waren de afgelopen jaren erg stroef.

Volgens Rutte zijn de persoonlijke banden echter altijd goed gebleven. Hij zei vrijdag het belangrijk te vinden dat meer landen binnen de NAVO intensief contact hebben met de regering in Ankara. "Turkije is van groot belang voor de verdediging van de oostflank", zei hij.

In 2017 was de relatie zo slecht dat de Nederlandse ambassadeur lang niet welkom was in Ankara. Dat kwam omdat Nederland weigerde Turkse bewindslieden hier campagne te laten voeren. Het leidde ertoe dat een Turkse minister Nederland moest verlaten.

Daarna zijn de banden wel weer aangehaald, maar het werd nooit heel hartelijk. Vorig jaar dreigde Erdogan nog tien ambassadeurs, onder wie de Nederlandse, het land uit te zetten omdat zij opriepen de filantroop Osman Kavala vrij te laten. Hij zit al jaren zonder veroordeling vast. Maandag besloot de rechter dat Kavala nog langer moet vastzitten.

Turkije is een belangrijke handelspartner van Nederland. Economisch gaat het echter al langer niet goed in Turkije. De afgelopen maanden probeert Erdogan de banden weer aan te halen met landen waarmee de relatie de afgelopen jaren sterk was verslechterd zoals Israël, Griekenland en Armenië.

Meer uit Politiek

Van der Burg: inzet Rode Kruis toont dat nood hoog is in Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Dat het Rode Kruis wordt ingezet om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen, laat zien dat de nood hoog is, zegt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) via zijn woordvoerder. Zijn ambtenaren werken bellijsten af om burgemeesters te overtuigen om opvangplekken te regelen.

16 uur geleden
Tilburg: hertelling levert geen veranderingen op in uitslag

TILBURG (ANP) - Het hertellen van de uitgebrachte stemmen bij vier stembureaus in Tilburg tijdens de Tweede Kamerverkiezingen leidt hoogstwaarschijnlijk niet tot aanpassing van de verkiezingsuitslag. Dat laat een woordvoerster van de gemeente Tilburg desgevraagd aan het ANP weten. Zo'n veertig mensen zijn zaterdagmiddag bezig geweest en hebben hun werk even voor 18.00 uur afgerond.

20 uur geleden
Yeşilgöz verdedigt VVD-positie om te gedogen in krantadvertenties

DEN HAAG (ANP) - Partijleider van de VVD Dilan Yeşilgöz verdedigt in een advertentie die is afgedrukt in meerdere zaterdagkranten haar keuze om een nieuwe coalitie alleen te ondersteunen als gedoogpartner. Zij heeft veel kritiek gekregen op dit besluit, onder meer van haar eigen leden en van andere politiek leiders. De politica herhaalt de boodschap die ze deze week herhaaldelijk en in vrijwel dezelfde bewoordingen heeft verkondigd tegen journalisten. Ze vindt dat het zetelverlies van haar partij rechtvaardigt om te gedogen en denkt zo het meest te kunnen bereiken voor VVD-kiezers.

1 dag geleden
Tweede Kamer stemt voor hertelling van vier stembureaus Tilburg

DEN HAAG (ANP) - De stemmen die zijn uitgebracht in vier stembureaus in Tilburg worden opnieuw geteld. Dat heeft de Tweede Kamer tijdens een uitzonderlijke vergadering op zaterdag besloten. De kans is minimaal dat door de hertelling de zetelverdeling in de Kamer verandert.

1 dag geleden
D66: kans op extra zetel heel klein bij mogelijke hertelling

DEN HAAG (ANP) - D66 acht de kans "heel klein" dat een mogelijke hertelling bij vier stembureaus in Tilburg nog tot een extra zetel in de Tweede Kamer kan leiden. "Die kans is heel klein. Want dan moeten in vier stembureaus nog 160 stemmen naar ons gaan en moet er bij de SP niks veranderen", laat een woordvoerder van de partij weten.

1 dag geleden
Politiek Den Haag maakt zich op voor grote stoelendans

DEN HAAG (ANP) - Politiek Den Haag maakt zich op voor een stoelendans. Een groot deel van de leden van de oude Tweede Kamer vertrekt en daar komen 81 nieuwe parlementariërs voor in de plaats. Daar zitten ook bekende gezichten bij: zeven zetels worden vanaf 6 december gevuld door bewindslieden van het nu demissionaire kabinet.

1 dag geleden
Kamer zaterdag bijeen om te besluiten over hertelling stemmen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt zaterdag onverwacht bijeen om te besluiten over een mogelijke hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Er staat een korte vergadering geagendeerd om te stemmen over een hertelling.

1 dag geleden