Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte overleeft motie van wantrouwen na sms-debat

Rutte overleeft motie van wantrouwen na sms-debat

DEN HAAG (ANP) - Ondanks een verhit debat in de Tweede Kamer heeft een motie van wantrouwen tegen premier Mark Rutte geen meerderheid gekregen. De motie was ingediend door PVV-leider Geert Wilders en de groep Van Haga.

Van de partijen waar de coalitie het meest naar kijkt om steun voor de kabinetsplannen te vinden in de Eerste Kamer, steunde alleen JA21 de motie. Ook SP, DENK, PvdD, BBB en FVD stemden voor. Zelfstandig Kamerlid Pieter Omtzigt, die ook zeer kritisch was, sprak van een "beschamende vertoning", maar wil graag een aantal onderzoeken afwachten voor hij een oordeel velt.

Tijdens het debat was ook GroenLinks zeer kritisch op de houding van Rutte. Klaver had een aanvaring met Rutte over de toezending van cijfers over het aantal berichten dat de premier ontvangt en verzendt met zijn telefoon. Rutte wilde die aanvankelijk niet met de Kamer delen, tot frustratie van de GroenLinks-leider. Maar vlak voor het debat kwam de premier op zijn eerdere standpunt terug, en zegde hij alsnog toe de informatie te verstrekken.

De brief heeft de kou in de lucht tussen Klaver en Rutte niet helemaal weggenomen, maar lijkt er wel aan bijgedragen te hebben dat GroenLinks uiteindelijk de motie van wantrouwen niet steunde. "Dit debat is nog niet klaar. Er is toegezegd dat er volgende week meer informatie komt" en er komt nog een inspectieonderzoek, zegt Klaver in een verklaring. "We wachten dat af voordat we een eindoordeel vellen en stemmen daarom nu tegen de motie van wantrouwen."

Meer uit Politiek

Oud-minister Arie Pais (VVD) overleden

DEN HAAG (ANP) - Oud-minister Arie Pais is op 25 juni overleden, blijkt uit een rouwadvertentie in NRC. Pais was de eerste liberale minister van Onderwijs na de oorlog. Hij was getrouwd met partijgenote Eegje Schoo, die later ook minister werd.

7 uur geleden
CDA door het stof tegenover boerenleden in 'waardeloze situatie'

NIJKERK (ANP) - CDA-Kamerlid Derk Boswijk is in een zwaar gesprek met boerenleden en provinciale bestuurders van zijn partij door het stof gegaan. "Het spijt me dat jullie in zo'n waardeloze situatie zitten met zoveel onzekerheid", zei hij tegen CDA-leden op de Dag van de Christendemocratie. Partijleider Wopke Hoekstra sloot zich daarbij aan en noemde het "waardeloos ook voor veel van jullie thuis aan de keukentafel".

7 uur geleden
Boeren blokkeren ijsbedrijf van D66-Kamerlid Romke de Jong

OPSTERLAND (ANP) - Boeren hebben zaterdagochtend het ijsbedrijf van Tweede Kamerlid Romke de Jong (D66) in het Friese Gorredijk geblokkeerd met trekkers. Dat bevestigt het Kamerlid en zijn vader Eeuwe de Jong, bestuurder van De Jong's IJs, na berichtgeving van het Dagblad van het Noorden.

8 uur geleden
Locatie nieuwe kerncentrales in najaar bekend

DEN HAAG (ANP) - In het najaar maakt het kabinet de voorkeurslocatie bekend van twee nieuwe kerncentrales. Volgend najaar moet dan definitief worden beslist over financiering, rol en kosten van de overheid en het gunningsproces, heeft minister Rob Jetten (Economische Zaken en Klimaat) aan de Tweede Kamer laten weten.

21 uur geleden
Kabinet ziet niets in een constitutioneel hof

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet ziet de vorming van een constitutioneel hof niet zitten. Dat schrijft minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Een staatscommissie die de werking van het parlementair stelsel onderzocht, pleitte in 2018 nog voor een constitutioneel hof, dat zou kunnen toetsen of wetten wel stroken met de grondwet.

23 uur geleden
Extra miljoenen van kabinet om jongeren op rechte pad te houden

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt extra geld uit om jeugdcriminaliteit tegen te gaan. Het geld is bedoeld voor plannen die moeten voorkomen dat jongeren op het slechte pad raken, maakt minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) bekend. Het gaat om 18 miljoen euro dit jaar, oplopend tot 61 miljoen euro structureel per jaar vanaf 2025, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
VVD-bestuur draagt Onno Hoes voor als nieuwe partijvoorzitter

DEN HAAG (ANP) - Het bestuur van de VVD draagt Onno Hoes voor als nieuwe partijvoorzitter. Hij moet de opvolger worden van Christianne van der Wal, die minister voor Natuur in Stikstof is geworden.

1 dag geleden