Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte over raketaanval op station Oekraïne: ik ben er kapot van

Rutte over raketaanval op station Oekraïne: ik ben er kapot van

DEN HAAG (ANP) - "Het is verschrikkelijk. Ik ben er kapot van." Dat zei minister-president Mark Rutte vrijdag na de ministerraad over de Russische raketaanval op het treinstation van Kramatorsk in het oosten van Oekraïne. Daardoor kwamen zeker 39 mensen om het leven en raakten er 87 gewond.

Rutte sprak van een "afschuwelijke" aanval op het station. Hij wees erop dat een dag eerder nog beelden naar buiten waren gekomen dat zich op het station duizenden mensen hadden verzameld om de stad te ontvluchten. De aanval laat zien "tot welke cynische daden de Russen bereid zijn te gaan".

De Russische troepen lijken zich volgens de premier terug te trekken rond de hoofdstad Kiev. De Russische regering heeft eerder gezegd dat ze zich gaan concentreren op het oosten van Oekraïne. Veel mensen proberen nu dat gebied te verlaten voordat de Russische aanval begint.

Zoektocht

Nederland steunt de zoektocht van het Internationaal Strafhof naar oorlogsmisdaden in Oekraïne. Deze aanval motiveert om door te gaan met waarheidsvinding, zei Rutte. "We zullen niet rusten totdat mensen die hier verantwoordelijk voor zijn ook voor het gerecht kunnen worden gebracht."

Of er oorlogsmisdaden in Oekraïne worden gepleegd moet in formeel juridische zin nog worden vastgesteld, zei Rutte. "Maar in praktische zin zeg ik: hoe moet ik dit nog anders zien dan oorlogsmisdaden." Hij "begrijpt heel goed" dat vanuit de Tweede Kamer de vraag is gesteld of er geen arrestatiebevel moet komen tegen de Russische president Vladimir Poetin. "Maar dat is ook weer aan het Internationaal Strafhof", aldus Rutte.

Meer uit Politiek

Kamer komt terug van reces voor debat over uitspraken Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - De Kamer komt terug van reces voor een debat over de uitspraken van Wopke Hoekstra, CDA-partijleider en minister van Buitenlandse Zaken. Het verzoek van PVV-fractievoorzitter Geert Wilders wordt door een ruime Kamermeerderheid gesteund, ook door coalitiepartijen.

1 uur geleden
Hoekstra vindt dat hij juist bijdraagt aan stikstofoplossing

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra vindt niet dat hij bemiddelaar Johan Remkes voor de voeten loopt door in een interview de doelen van het stikstofbeleid ter discussie te stellen. "Ik denk dat ik juist een bijdrage lever aan het proces", aldus de vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken.

2 uur geleden
Rutte: stikstofuitspraken Hoekstra staatsrechtelijk op het randje

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Mark Rutte vindt de uitspraken van vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra over het stikstofbeleid van het kabinet staatsrechtelijk gezien op het randje. Dat zei de premier bij aankomst bij de wekelijkse ministerraad, waar hij bij wijze van uitzondering al voor aanvang de pers te woord stond.

3 uur geleden
CDA-leider Hoekstra: stikstofdoelen halen in 2030 niet heilig

DEN HAAG (ANP) - Het kabinetsdoel om in 2030 overal in Nederland de uitstoot van stikstof met de helft te hebben gereduceerd is voor coalitiepartij CDA "niet heilig". "Er is een herstart nodig van het proces. En daarbij zijn er geen dogma’s, 2030 is voor ons niet heilig", zegt partijleider Wopke Hoekstra vrijdag in een interview met het AD.

9 uur geleden
Kabinet en coalitie wachten lastige klussen, erkent ook D66

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en de coalitiepartijen hebben de komende weken een aantal moeilijke puzzels te leggen, erkent D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. Het wordt volgens hem "zeker lastig" oplossingen te vinden voor de sterk dalende koopkracht, de stikstofcrisis en het aanhoudende tekort aan opvangplekken voor asielzoekers.

17 uur geleden
Minister Van der Wal boos op afzeggers stikstofoverleg

ARNHEM (ANP) - De vleesverwerkende industrie, veevoederbedrijven en de supermarkten nemen geen verantwoordelijkheid voor de broodnodige transitie waar Nederland voor staat. Iedereen in de voedselketen is cruciaal voor de oplossing van de stikstofcrisis en andere problemen die daarmee samenhangen. Door niet bij het overleg aan te schuiven ontlopen sommige partijen een hele grote verantwoordelijkheid.

22 uur geleden
Rutte erg bezorgd over koopkracht

ARNHEM (ANP) - Minister-president Mark Rutte is erg bezorgd over de koopkracht van de Nederlanders. Hij noemt dat een heel serieus probleem, waar een oplossing voor moet komen. Dat zei de premier na afloop van het stikstofoverleg van onderhandelaar Johan Remkes met de bankensector. Rutte en een aantal andere bewindslieden waren daarbij.

23 uur geleden