
Rutte: oplossing Ter Apel in zicht, erkent bestuurlijk falen
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft "een weg uit het probleem" rond de opvang van asielzoekers gevonden. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag. Hij wilde nog niet te veel kwijt over de inhoud van die oplossing omdat er nog een "laatste hand" aan gelegd moest worden.
Later vrijdagavond lichten staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) de plannen toe. De problemen in Ter Apel zullen volgens de premier nog zeker het hele weekend aanhouden.
Rutte erkende dat er sprake is van "bestuurlijk falen" in de asielopvang. "Zeker", zei de premier op een vraag hierover. Hij erkent dat het kabinet te snel heeft besloten om na het grote aantal vluchtelingen uit Syrië, in 2015 en 2016, af te bouwen. Hij zei zich ook te schamen voor de leefomstandigheden van de mensen in Ter Apel.
Doorstroming
De premier zei dat er een oplossing komt om de doorstroming van mensen die in Nederland mogen blijven richting normale woningen te bevorderen. Ingewijden meldden eerder dat er de komende maanden 20.000 van deze zogenoemde statushouders aan een woning geholpen moeten worden. Daarnaast is volgens Rutte gekeken hoe het aantal mensen dat in asielzoekerscentra opgevangen moet worden "op een fatsoenlijke manier" beperkt kan worden.
In de VVD, zowel vanuit leden in het land als vanuit de Tweede Kamerfractie, is opgeroepen een asielstop te overwegen. Vanuit de rechtse oppositie is daar ook toe opgeroepen. Toch sluit Rutte deze optie uit. "Een asielstop kan niet. Dan moeten we uit de Europese Unie stappen, dat gaat niet."
De stappen die Van der Burg en De Jonge zullen aankondigen, zijn erop gericht om te zorgen dat er "lucht in het systeem komt om orde op zaken te stellen", aldus Rutte. "Maar een asielstop betekent de grenzen helemaal sluiten. Dat gaat niet. Even los van of je dat maatschappelijk wenselijk vindt, is dat niet een mogelijkheid die je hebt als lid van de Europese Unie."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk voert vrijdag gesprekken met leiders van de overgebleven vier partijen die in ieder geval één zetel hebben binnengesleept bij de verkiezingen van vorige week. Hij gaat achtereenvolgens in gesprek met Mirjam Bikker (CU), Laurens Dassen (Volt), Joost Eerdmans (JA21) en Chris Stoffer (SGP). DENK staat ook op drie zetels, maar voorman Stephan van Baarle weigert met Plasterk in gesprek te gaan, omdat hij de verkenner als "de boodschapper van extreemrechts" ziet.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is "urgenter en zorgwekkender dan ooit" geworden of een nieuw kabinet de rechtsstaat wel respecteert, zegt Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand. Dat een nieuw kabinet dat doet, is dan ook haar voornaamste boodschap aan verkenner Ronald Plasterk.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet vindt het uitsluiten van partijen om in een kabinet mee samen te werken "oude kartelpolitiek". Hij doelt daarmee op NSC en VVD die vooralsnog niet met de winnaar van de verkiezingen PVV in een kabinet willen. PVV-leider Geert Wilders ziet een kabinet met NSC, VVD en BBB voor zich.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De verkenning loopt tot dusver "niet fraai", zei SP-leider Lilian Marijnissen voordat ze binnenging bij verkenner Ronald Plasterk. "Ik hoop dat er snel stappen gezet kunnen worden." Ze ziet vooral veel discussies tussen partijleiders op X en in de media.
5 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Scheidend Tweede Kamerlid Peter Kwint (SP) wordt voorzitter van de Nederlandse Vechtsportbond (NVB). De nieuwe bond, waarin alle bestaande Nederlandse vechtsportorganisaties voor kickboksen, thaiboksen en mixed martial arts (mma) samenkomen, gaat op 1 januari officieel van start.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal ziet voor zijn partij geen rol weggelegd in een nieuwe coalitie. Gezien de verkiezingsuitslag past het CDA een rol in de oppositie, vindt hij. Hij wil ook niet in een kabinet met de PVV, ook niet als gedoogpartner, zei Bontenbal na afloop van het gesprek met verkenner Ronald Plasterk. Bontenbal vindt dat er bij de partijen "die het grootste" zijn geworden "een grote en zware verantwoordelijkheid" ligt op om met elkaar aan tafel te zitten en "tot iets te komen".
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu had een "groot hart voor kunst en cultuur". Maar haar vertrek in deze voor de cultuursector roerige periode is "erg jammer". Dat laat bestuurder Boris van der Ham weten namens de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en de Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP).
7 uur geleden