Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte opent tentoonstelling Verzetsmuseum over Februaristakers

Rutte opent tentoonstelling Verzetsmuseum over Februaristakers

AMSTERDAM (ANP) - Tachtig jaar geleden vond de Februaristaking plaats. Het Verzetsmuseum in Amsterdam vertelt met de tentoonstelling 'Wees Moedig!' het verhaal van drie Amsterdammers die een actieve rol speelden in dit verzet tegen de Jodenvervolging. Premier Mark Rutte opende de virtuele versie van de expositie woensdagmiddag met een persoonlijke videoboodschap.

Rutte noemde de Februaristaking een gebeurtenis die ons tot op de dag van vandaag eraan herinnert dat waarden als vrijheid, gelijkheid en rechtszekerheid kwetsbaar zijn. "Dat ze bedreigd kunnen worden en met voeten getreden", aldus Rutte. "En dan komt het eropaan: wat zouden wij hebben gedaan? Wat zouden wij doen? En, hoe moedig zouden we zijn?"

Volgens Rutte resoneren de woorden van tachtig jaar geleden, 'wees moedig', in het hier en nu. "De Februaristaking mag dan met grof geweld, meedogenloos zijn neergeslagen, als wij de herinnering aan deze gebeurtenis levend houden, zijn de moed en de opoffering van de stakers van toen niet tevergeefs geweest."

In de tentoonstelling wordt het verhaal van Willem Kraan, Coba Veltman en Joop IJsberg verteld aan de hand van historische foto's, objecten, originele brieven en documenten. Bezoekers kunnen virtueel door de 3D-tentoonstelling 'lopen', onderdelen aanklikken en de verhalen ontdekken via tekst of audio- en videofragmenten. Ook is er een aanvullende podcast met persoonlijke verhalen van nabestaanden en die van hun grootouders.

De Februaristaking op 25 en 26 februari 1941 begon in Amsterdam en breidde zich uit naar de Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Hilversum en de stad Utrecht. Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland. Donderdag wordt de staking herdacht op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam.

Meer uit Binnenland

ProRail start maandagavond met herstel spoor in Zuid-Limburg

UTRECHT (ANP) - Spoorbeheerder ProRail zegt dat het treinverkeer tussen Sittard en Maastricht ook dinsdag niet volgens dienstregeling kan rijden. Door de zware regenval was er zondagochtend een verzakking, waardoor schade aan het spoor is ontstaan. Sinds zondag rijden er daardoor minder treinen tussen de twee Limburgse steden.

4 uur geleden
ANWB roept automobilisten op hele zomer Parijs te mijden

DEN HAAG (ANP) - De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. De organisatie volgt daarmee het dringende advies van de Franse politie, ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen.

6 uur geleden
Bedreigde vogelsoort heeft gebroed op de Hoge Veluwe

OTTERLO (ANP) - Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

7 uur geleden
Eerste exemplaar van encyclopedie over christendom is voor paus

TILBURG (ANP) - Paus Franciscus krijgt op 18 september het eerste exemplaar van een nieuwe encyclopedie over de geschiedenis van het christendom. Die is in de afgelopen vijftien jaar samengesteld onder leiding van hoogleraren Bert Jan Lietaert Peerbolte van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Paul van Geest van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de universiteit in Tilburg.

8 uur geleden
Brussel keurt subsidieprogramma voor verhuizing van boeren goed

BRUSSEL (ANP) - Nederland krijgt toestemming van de Europese Commissie veehouders financieel te ondersteunen die vrijwillig vertrekken uit de buurt van een gevoelig natuurgebied. De boeren mogen bij elkaar voor 105 miljoen euro geholpen worden om een nieuw agrarisch bedrijf te beginnen. Dat mag zowel in een andere regio in Nederland als elders in de Europese Unie.

9 uur geleden
Tekstkarren weggehaald bij 'wolvengebied' Leusden na vandalisme

LEUSDEN (ANP) - De gemeente Leusden heeft de tekstkarren weggehaald die waren geplaatst bij het afgesloten gebied waar enkele incidenten met een wolf zijn geweest, nadat een van de lichtborden het doelwit was geworden van vandalisme. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat onder meer een accu van een tekstkar is meegenomen.

9 uur geleden
Lichaam in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw (73) gevonden

VACQUIÈRES (ANP) - Het lichaam van de in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw is gevonden, laat Stichting Reddingshonden RHWW weten. De 73-jarige Marjan Roozendaal had op 14 juli camping Parc Le Duc in Vacquières verlaten, daarna ontbrak elk spoor. Haar lichaam is "redelijk dicht bij de camping gevonden", aldus een woordvoerder van RHWW. Duidelijk is dat ze door een ongeval om het leven is gekomen.

9 uur geleden