Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: 'opdracht en verplichting' om vertrouwen te herstellen

Rutte: 'opdracht en verplichting' om vertrouwen te herstellen

DEN HAAG (ANP) - Het is een "opdracht en verplichting" voor premier Mark Rutte om het vertrouwen van de burger in de politiek te herstellen en een premier voor alle Nederlanders te zijn. Dat zegt hij na afloop van de eerste ministerraad van zijn vierde kabinet.

Zijn vorige kabinet viel over wat Rutte "de vreselijke toeslagenaffaire" noemt. Opmerkingen over een "functie elders" voor Pieter Omtzigt, die zeer kritisch was op het kabinet in de toeslagenaffaire", kostte Rutte bijna zijn politieke leven. De formatie duurde mede hierdoor historisch lang en het vertrouwen in de politiek is ongekend laag.

Rutte wil er "hard voor te werken" om dit lage vertrouwen te herstellen. Wel benadrukt hij dat bestuurders niet kunnen voorkomen dat ze soms foute beslissingen maken. "Als je tien besluiten neemt, blijkt achteraf dat er een fout is en die moet je repareren."

Democratische rechtsorde

Het nieuwe kabinet heeft er volgens hem bewust voor gekozen het herstel van democratische rechtsorde hoog op de agenda te zetten. Het thema is het eerste hoofdstuk van het coalitieakkoord, mede vanwege de toeslagenaffaire. "De democratische rechtsorde is het fundament van de samenleving", beginnen de coalitiepartijen het akkoord. "Dit fundament heeft barsten opgelopen." Rutte "hoopt van harte" dat bij andere instanties geen soortgelijke affaires blijken te spelen. "Het is mijn nachtmerrie dat er meer aan de hand is." Ministers moeten weer oog hebben voor de uitvoering en daar ook "zichtbaar" in zijn, aldus de premier.

Ruttes vierde kabinet moet "nieuw elan" brengen, maar hij kan nog niet zeggen hoe dit er precies gaat uitzien. "Dat moeten we laten zien in de praktijk." Wel zegt hij toe een gewraakt onderdeel van zijn eerdere werkwijze aan te passen: het wekelijkse overleg tussen de fractievoorzitters en de premier. Dit zou het debat van tevoren al te veel dichttimmeren. Rutte blijft wel contact houden met de Tweede Kamer. "Sjacheren hoort bij het vak."

Meer uit Binnenland

Openbaar Ministerie waarschuwde Erasmus MC voor verdachte

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het Erasmus MC eerder gewaarschuwd voor de man die donderdag is opgepakt voor de fatale schietincidenten in Rotterdam. GeenStijl publiceert een brief van het OM aan het Erasmus Medisch Centrum daarover.

3 uur geleden
COA: onzeker of er voor iedereen slaapplek is in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het is onzeker of er donderdagavond voor iedereen een slaapplek is bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ook voor de komende dagen blijft het onzeker of het blijft lukken om iedere asielzoeker opvang te bieden, aldus het COA.

4 uur geleden
Politieonderzoek nog in volle gang na schietpartijen Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het politieonderzoek is donderdagavond nog in volle gang bij het Heiman Dullaertplein in de Rotterdamse wijk Delfshaven, waar een 32-jarige man eerder op de dag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter neerschoot. De vrouw stierf ter plekke, het meisje overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

4 uur geleden
Woning Rotterdam waar brand uitbrak is van verdachte schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het pand aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein waar donderdagmiddag brand uitbrak, is de woning van de 32-jarige man die is opgepakt voor de dodelijke schietincidenten in die stad. De politie zegt ervan uit te gaan dat de man het vuur zelf heeft aangestoken.

4 uur geleden
Dit jaar 2500 migranten omgekomen of vermist op Middellandse Zee

GENÈVE (ANP/AFP) - Dit jaar zijn meer dan 2500 migranten omgekomen of vermist geraakt op de Middellandse Zee, meldt de vluchtelingencommissaris van de Verenigde Naties. Dat is een flinke stijging ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen het om 1680 personen ging.

4 uur geleden
Slachtoffer schietpartij was ook huisarts op Katendrecht

ROTTERDAM (ANP) - De 43-jarige man, een docent, die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, werkte ook als huisarts op een gezondheidscentrum in de Rotterdamse wijk Katendrecht. Bestuurder René Baljon van Stichting Zonboog waar het gezondheidscentrum onder valt, bevestigt dat na berichtgeving in het AD.

4 uur geleden
Erasmus MC: geen onderwijs vrijdag

ROTTERDAM (ANP) - Al het onderwijs op de locatie Erasmus MC gaat vrijdag niet door. Geplande examens op campus Woudestein gaan wel door. Dat melden het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). De EUR stelt dat geplande examens op campus Woudestein wel doorgaan, maar dat er begrip is voor studenten "die daar nu door dit incident niet toe in staat zijn".

5 uur geleden