Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: op oude voet verder zit er voor veel mensen niet in

Rutte: op oude voet verder zit er voor veel mensen niet in

DEN HAAG (ANP) - De effecten van de stijgende (energie)prijzen zullen de komende winter een "enorm effect hebben op gezinnen", zei premier Mark Rutte na de ministerraad. "Op de oude voet doorgaan zal voor heel veel mensen niet mogelijk zijn."

Het kabinet probeert een "schild" op te werpen tegen dit probleem door een 15 miljard euro kostend koopkrachtpakket om mensen volgend jaar tegemoet te komen, lekte eerder deze week uit. De plannen worden gepresenteerd met Prinsjesdag later deze maand.

We proberen de gevolgen zoveel mogelijk te "dempen", zei de minister-president op zijn wekelijkse persconferentie. Maar hij waarschuwde ook dat het kabinet niet iedereen kan helpen. Het kabinet richt zich met het steunpakket vooral op de lage en de middeninkomens.

Koopkracht

Het kabinet gaat volgens ingewijden op de derde dinsdag in september bekendmaken dat onder meer de inkomstenbelasting omlaag gaat en het minimumloon met 10 procent gaat stijgen, net als de daaraan gekoppelde uitkeringen. De belasting op energie gaat omlaag en de huurtoeslag omhoog.

Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de koopkracht van burgers door de gestegen prijzen daalt met vermoedelijk 6,8 procent. De prijzen blijven stijgen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde deze week dat het dagelijks leven in augustus 13,6 procent duurder is geworden vergeleken met dezelfde maand een jaar geleden.

Het kabinet heeft dit jaar al bijna 7 miljard euro uitgetrokken om burgers te compenseren voor de gestegen prijzen. Ondanks aandringen van de Tweede Kamer zullen er dit najaar geen nieuwe nieuwe steunmaatregelen meer komen, meldden bronnen. Dat zouden uitvoeringsinstanties zoals de Belastingdienst niet aankunnen.

Meer uit Politiek

Visabeleid aangescherpt na ongewenste komst Taliban-functionaris

DEN HAAG (ANP) - Nederland had achteraf geen visum moeten verstrekken aan de Talib die vorige maand in Nederland aanwezig was op een WHO-conferentie, schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een Kamerbrief na vragen van BBB. De man was uitgenodigd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), wat als ondersteuning geldt voor de toekenning van de visumaanvraag. De Talib stond daarnaast niet op een sanctielijst en staat ook niet op een andere signaleringslijst, waardoor er geen aanleiding was om hem een visum te weigeren. Het demissionaire kabinet vindt het echter "hoogst onwenselijk" dat deze man aan de conferentie kon deelnemen.

10 uur geleden
Staat hoeft info over in Spanje opgepakte Tilburger niet te delen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Staat hoeft de Spaanse overheid niet te laten weten dat een man uit Tilburg in Nederland nooit is verdacht van terrorisme. Dat heeft de rechtbank Den Haag beslist in een kort geding dat was aangespannen door de man en mensenrechtenorganisatie Muslim Rights Watch. De Tilburger, die een Marokkaanse achtergrond heeft, zat afgelopen zomer bijna twee maanden in een Spaanse cel als terreurverdachte.

10 uur geleden
Omtzigt woensdag in 'koppeltjesgesprek' met Wilders en Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - Op woensdag wordt opnieuw in 'koppeltjes' gesproken over de formatie, meldde verkenner Ronald Plasterk dinsdag na afloop van het tweede overleg van de dag. Dan gaat Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract (NSC) in gesprek met zowel Geert Wilders van de PVV als met Dilan Yeşilgöz van de VVD.

13 uur geleden
PvdD wil het plegen van ecocide in het Wetboek van Strafrecht

DEN HAAG (ANP) - Mensen die ernstige schade aanrichten aan het milieu door hun handelen of nalatigheid, moeten hiervoor bestraft kunnen worden. Daarom wil de PvdD dat deze zogenoemde ecocide als los strafbaar feit in het Wetboek van strafrecht komt. Vertrekkend Tweede Kamerlid Lammert van Raan stuurde dinsdag een wetsvoorstel hiertoe naar de Tweede Kamer en de Raad van State.

13 uur geleden
Wilders wil eerst praten over inhoud, vorm komt later wel

DEN HAAG (ANP) - De vier partijen die in beeld zijn voor regeringsdeelname, zijn het niet eens over de vorm waarin eventuele samenwerking moet worden gegoten, erkent PVV-leider Geert Wilders. "Maar dat mag nu niet de inhoudelijke discussie belasten", vindt hij. Hij wil de kwestie dan ook even 'parkeren'.

14 uur geleden
Politici uit jaren 90 in opkomst in de Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Een nieuwe lichting neemt het over in de Tweede Kamer. Steeds meer mensen die in de jaren 90 zijn geboren, zijn verkozen als volksvertegenwoordigers. Mensen uit de jaren 50 en 60 beginnen plaats te maken voor hen.

14 uur geleden
BBB en CDA betwisten verlengd bemestingsverbod in Overijssel

ZWOLLE (ANP) - De BBB en CDA in Overijssel hebben twijfels over de verlenging van het bemestingsverbod voor landbouwgronden. Het gaat om gronden die eigendom zijn van de provincie en door boeren in erfpacht gebruikt kunnen worden. Het provinciebestuur besloot vorige maand om het bemestingsverbod ook in 2024 te hanteren, voor het tweede jaar op rij. Overijssel wil zo stikstofruimte creëren om niet te hoeven handhaven bij boeren die nog altijd geen natuurvergunning hebben, de zogeheten PAS-melders.

15 uur geleden