Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte 'onder de indruk' van de OVSE in Oekraïne

Rutte 'onder de indruk' van de OVSE in Oekraïne

KIEV (ANP) - Minister-president Mark Rutte is "onder de indruk" van de manier waarop de OVSE haar werk doet in Oost-Oekraïne. "Daarom wilden we hier zijn", zo zei hij na afloop van een ontmoeting met vertegenwoordigers van de missie in Kiev. Hij werd samen met minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa bijgepraat over de huidige situatie in het land en over de nasleep van de ramp met vlucht MH17.

"De OVSE heeft geholpen om te kijken wat mogelijk was om menselijke overschotten naar Nederland te krijgen, zodat families opnieuw konden worden herenigd met hun overleden vrienden, familie en ouders." En nu leveren waarnemers informatie over de situatie in het oosten van het land, waar vermoedelijk vele duizenden Russische militairen gestationeerd zijn.

De OVSE was de eerste stop van Rutte en Hoekstra op hun tweedaagse reis naar Oekraïne. Het is voor het eerst dat Rutte een bezoek brengt aan het land, ondanks de grote rol die het onderzoek naar MH17 en het Oekraïnereferendum de laatste jaren in Nederland heeft gespeeld.

Zeer intensief contact

Hoewel er in die jaren altijd "zeer intensief contact" is onderhouden met de Oekraïense regering, was Rutte liever eerder naar het land gereisd, zei hij desgevraagd. Ook omdat de OVSE volgens hem een "heel grote rol heeft gespeeld" in de maanden nadat vlucht MH17 werd neergehaald.

Later op de avond zijn Rutte en Hoekstra ontvangen door premier Denys Shmyhal voor een werkdiner. Woensdag staat onder meer een ontmoeting met president Volodymyr Zelensky van het land op de agenda, en zullen de bewindslieden ook spreken met premier Shmyhal en minister Dmytro Kuleba van Buitenlandse Zaken. Later op de dag reizen ze nog naar Moldavië.

Meer uit Politiek

Waarschuwing voor 'sluipende uitholling' budget lagere overheden

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten en provincies moeten steeds meer doen met te weinig geld. Daarvoor waarschuwt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) donderdag in een advies aan demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). De ROB spreekt van "sluipende uitholling van de financiële beleidsruimte".

1 uur geleden
Yeşilgöz heeft 'bouwstenen aangeleverd' voor samenwerking

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yeşilgöz heeft naar eigen zeggen "bouwstenen aangeleverd" voor mogelijke politieke samenwerking. Dat zei de VVD-leider donderdag na afloop van een nieuw gesprek met informateur Kim Putters. Wat die bouwstenen precies inhouden, hield Yeşilgöz voor zichzelf. "Ik ga niet onderhandelen voor de camera."

2 uur geleden
Commissaris: groot risico op seksueel wangedrag in gevangenissen

DEN HAAG (ANP) - In vrouwengevangenissen is het risico op seksueel grensoverschrijdend gedrag zeer groot en daarom zijn stevige maatregelen nodig, zegt Mariëtte Hamer. De Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld heeft hierover een advies opgesteld na signalen van wangedrag door medewerkers in de vrouwengevangenis in Nieuwersluis. Elke vorm van seksuele omgang tussen gedetineerden en medewerkers is per definitie grensoverschrijdend en strafbaar, luidt haar vuistregel.

17 uur geleden
Van der Burg: alle Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen

DEN HAAG (ANP) - De opvang van Oekraïense vluchtelingen in de Utrechtse Jaarbeurs is weliswaar tijdelijk dicht, maar dat betekent niet dat Oekraïners die naar Nederland komen geen opvang kunnen krijgen. "Oekraïners kunnen zich bij iedere gemeente melden", zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een Kamerdebat over de opvang van Oekraïners. Als er in die betreffende gemeenten geen plek is, wordt eerst gekeken of er elders in de regio wel plek is. "Als dat niet lukt, wordt landelijk gekeken." Wel zijn extra plekken nodig, benadrukte de bewindsman tot tweemaal toe in het debat.

19 uur geleden
Werkende Oekraïners in opvang moeten eigen bijdrage gaan betalen

DEN HAAG (ANP) - Oekraïners die in Nederland werken en in een gemeentelijke opvangvoorziening verblijven, gaan op termijn een eigen bijdrage betalen. Over welke voorzieningen er straks een bijdrage moet worden betaald en hoe hoog die zal zijn, is nog niet duidelijk. BBB en NSC hebben beide verschillende voorstellen ingediend om een eigen bijdrage in de wet vast te leggen, maar demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil dit ook zelf al regelen. Daarnaast wil hij het leefgeld stopzetten van Oekraïners "die voldoende eigen inkomen hebben". Ook een Kamermeerderheid wil dat.

20 uur geleden
Putters blijft ook nog steeds zoeken naar meerderheidskabinet

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters blijft nog zoeken naar een meerderheidskabinet, hoewel NSC van Pieter Omtzigt opnieuw heeft aangegeven niet aan zo'n variant met de PVV te willen deelnemen. "Wij gaan niet in een meerderheids- of minderheidskabinet met deze drie partijen", herhaalde Omtzigt woensdag na weer een gesprek met de informateur.

20 uur geleden
Friese Staten stemmen tegen actief regenboogbeleid

LEEUWARDEN (ANP) - De Friese Provinciale Staten hebben met een kleine meerderheid tegen actief regenboogbeleid gestemd. Dat was ook het voorstel van het college van Gedeputeerde Staten (GS). Niet alle coalitiepartijen waren het met het college eens, want de Fryske Nasjonale Partij (FNP) wilde wel dat er beleid zou komen.

21 uur geleden