Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte 'onder de indruk' van de OVSE in Oekraïne

Rutte 'onder de indruk' van de OVSE in Oekraïne

KIEV (ANP) - Minister-president Mark Rutte is "onder de indruk" van de manier waarop de OVSE haar werk doet in Oost-Oekraïne. "Daarom wilden we hier zijn", zo zei hij na afloop van een ontmoeting met vertegenwoordigers van de missie in Kiev. Hij werd samen met minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa bijgepraat over de huidige situatie in het land en over de nasleep van de ramp met vlucht MH17.

"De OVSE heeft geholpen om te kijken wat mogelijk was om menselijke overschotten naar Nederland te krijgen, zodat families opnieuw konden worden herenigd met hun overleden vrienden, familie en ouders." En nu leveren waarnemers informatie over de situatie in het oosten van het land, waar vermoedelijk vele duizenden Russische militairen gestationeerd zijn.

De OVSE was de eerste stop van Rutte en Hoekstra op hun tweedaagse reis naar Oekraïne. Het is voor het eerst dat Rutte een bezoek brengt aan het land, ondanks de grote rol die het onderzoek naar MH17 en het Oekraïnereferendum de laatste jaren in Nederland heeft gespeeld.

Zeer intensief contact

Hoewel er in die jaren altijd "zeer intensief contact" is onderhouden met de Oekraïense regering, was Rutte liever eerder naar het land gereisd, zei hij desgevraagd. Ook omdat de OVSE volgens hem een "heel grote rol heeft gespeeld" in de maanden nadat vlucht MH17 werd neergehaald.

Later op de avond zijn Rutte en Hoekstra ontvangen door premier Denys Shmyhal voor een werkdiner. Woensdag staat onder meer een ontmoeting met president Volodymyr Zelensky van het land op de agenda, en zullen de bewindslieden ook spreken met premier Shmyhal en minister Dmytro Kuleba van Buitenlandse Zaken. Later op de dag reizen ze nog naar Moldavië.

Meer uit Politiek

VVD-leden uiten zorgen in brief aan partijtop

DEN HAAG (ANP) - Een groep VVD'ers uit in een brief aan de partijtop hun zorgen over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Ze schrijven aan onder anderen het partijbestuur, de Tweede Kamerfractie en ook partijleider Mark Rutte dat de top geen verbinding heeft met leden van en stemmers op de partij.

4 uur geleden
Kamer: minder afhankelijkheid binnen EU van Zwitsers wapentuig

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat de krijgsmachten in Europa minder afhankelijk worden van de Zwitserse wapenindustrie. De coalitie staat achter een motie van VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden waarin wordt opgeroepen om samen met andere landen te kijken of daarvoor initiatieven kunnen worden opgezet.

5 uur geleden
Wet goed verhuurderschap supersnel door senaat en gaat 1 juli in

DEN HAAG (ANP) - Waarschijnlijk per 1 juli krijgen huurders al betere bescherming tegen misstanden zoals een veel te hoge huur of slecht onderhoud. De Tweede Kamer had pas onlangs ingestemd met de Wet goed verhuurderschap en de Eerste Kamer deed het wetsvoorstel dinsdag af als een hamerstuk. Dat betekent dat er niet meer over gedebatteerd is maar dat de senatoren zich in het voorstel kunnen vinden.

5 uur geleden
Toch steun vanuit coalitie voor debat over verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat toch in debat over de verkiezingsuitslag. De coalitie steunt alsnog het verzoek voor een debat van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Het debat zal op 4 april worden gehouden, zo is overeengekomen.

8 uur geleden
Oppositie Kamer woest, coalitie wil geen debat over verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De voltallige oppositie in de Tweede Kamer is laaiend omdat de coalitiepartijen geen plenair Kamerdebat willen over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. GroenLinks-voorman Jesse Klaver had daarom gevraagd.

11 uur geleden
Ex-voorzitter Veiligheidsberaad bezorgd over spreidingswet

NIJMEGEN (ANP) - Hubert Bruls, tot afgelopen maandag voorzitter van het Veiligheidsberaad, is bezorgd over de toekomst van de spreidingswet. Hij vreest dat de wet het niet gaat halen, zei hij dinsdag bij het WNL-radioprogramma Sven op 1. De spreidingswet had er eigenlijk al op 1 januari van dit jaar moeten zijn, maar loopt voortdurend vertraging op.

12 uur geleden
Van der Plas verwacht nog dit jaar Tweede Kamerverkiezingen

DEN HAAG (ANP) - BBB-voorvrouw Caroline van der Plas denkt niet dat het kabinet het einde van het jaar haalt. Bij de regeringspartijen VVD en CDA bespeurt zij wel enige bereidheid om met haar mee te bewegen in het stikstofdossier, maar D66 "zet de hakken in het zand", voorspelt zij.

12 uur geleden