
Rutte: om vertrouwen van mensen ga ik niet bedelen
DEN HAAG (ANP) - Dat het vertrouwen in de politiek laag is, vindt premier Mark Rutte "heel erg". Maar hij laat het aan mensen zelf om te besluiten dat ze de overheid vertrouwen. "Daar ga ik niet om bedelen", zegt de premier in een eerste reactie na de troonrede tegen het ANP. "Mijn doel is nu problemen oplossen, mijn doel moet nu niet zijn populair worden. Dan ben ik met de verkeerde prioriteiten bezig."
De koning noemde het in de troonrede "zorgwekkend" dat mensen het vertrouwen verliezen in het oplossende vermogen van de politiek. "Ik denk dat mensen heel bezorgd zijn over de stapeling van problemen", denkt Rutte. Hij noemt de hoge kosten en de asiel- en stikstofcrisis als voorbeelden van problemen die opkomen terwijl Nederland al "in een tijd van hele grote formaties" zat, op het gebied van klimaat, veiligheid en onderwijs.
Rutte hoopt dat de maatregelen die het kabinet treft om te voorkomen dat huishoudens in betalingsproblemen komen, eraan bijdragen dat mensen weer het goede inzien van de overheid. Maar dat is niet het doel van de maatregelen, benadrukt hij. Bovendien duurt het nog even voordat mensen het effect van de maatregelen echt voelen. "Dat is niet iets waar mensen juichend voor naar het Torentje komen", zegt Rutte.
Te onzichtbaar
Ook het vertrouwen in Rutte zelf is laag: uit onderzoek van I&O Research in opdracht van NRC blijkt dat nog maar drie op de tien Nederlanders hem als betrouwbare premier zien. Dat raakt hem, erkent de premier. Maar hij zegt dat hij zich daar niet te veel mee bezig kan houden.
Het kabinet kreeg ook kritiek te onzichtbaar te zijn de afgelopen tijd, waarin mensen zich grote zorgen maken over hun hoge rekeningen. Tijdens de coronacrisis sprak de premier regelmatig het land toe. Maar in dit geval zou dat volgens Rutte zelf alleen werken "als je het doet in de vorm van een Torentje-toespraak. En dan zullen mensen ook willen weten: wat ga je er vervolgens aan doen?"
Naast zorgen over het huishoudboekje, speelt ook de stikstofcrisis volgens Rutte een rol bij het wantrouwen van mensen. De stikstofmaatregelen die het kabinet neemt, leggen volgens hem "een breder vraagstuk" bloot over de zorgen van mensen op het platteland. "Ik ben ervan overtuigd, als we door de ellende heen varen, dat je met de boeren samen dit probleem kan oplossen, en een hele sterke boerensector kan neerzetten", zegt Rutte. "Daar is gelukkig ook veel geld voor."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil zeven posten sluiten, schrijft minister Caspar Veldkamp (NSC) donderdag aan de Tweede Kamer. Het gaat om de ambassades in Burundi, Cuba, Zuid-Soedan, Libiƫ en Myanmar. Verder gaan de consulaten-generaal in Antwerpen en Rio de Janeiro dicht.
17 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft in de nacht van dinsdag op woensdag, tijdens de onderhandelingen over de voorjaarsnota, meermaals gevreesd dat de coalitie er nu niet uit zou komen. "Ik heb af en toe weleens gedacht, in de nacht en in de ochtend: dit wordt heel ingewikkeld."
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer (BBB) is niet blij dat de huren in de sociale sector worden bevroren. "Had ik dit liever anders gezien? Ja natuurlijk, maar dat is de vraag die niet voorligt." Woningcorporaties hebben door de huurbevriezing minder geld om in nieuwe huizen te investeren, en daar baalt Keijzer van. Zij wijst naar de partijleiders, die verantwoordelijk zijn geweest voor het besluit.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De provincies hebben zorgen over de afspraken die coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB in de voorjaarsnota hebben gemaakt, omdat er volgens de eerste berichten niet snel voldoende geld vrijkomt voor de aanpak van de stikstofcrisis. "Wij willen tempo. Want voor provincies is het van het grootste belang dat de vergunningverlening voor de zomer weer op gang komt en dat er stevige stappen worden gezet in stikstofreductie en natuurherstel", stelt het IPO, de koepelorganisatie van de provincies.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen willen in totaal 600 miljoen euro uit het klimaatfonds halen om voor de komende drie jaar de energiebelasting voor huishoudens te verlagen. Dat bevestigen Haagse bronnen. Dat fonds is eigenlijk bedoeld voor investeringen in verduurzaming.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet zoekt naar een manier om bijstandsgerechtigden die door een chronische ziekte of beperking niet meer kunnen werken, onder een andere regeling te brengen buiten de Participatiewet. Dat heeft staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie, VVD) gezegd tijdens een debat over de versoepeling van een flink aantal bijstandsregels.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet stemt in met de voorjaarsnota waarover de coalitiepartijen deze week een akkoord hebben bereikt en zal deze vrijdag publiceren, meldde minister van Financiƫn Eelco Heinen (VVD) na de ministerraad. Dan wordt precies duidelijk wat PVV, VVD, NSC en BBB precies hebben afgesproken.
3 uur geleden