Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte officieel benoemd tot nieuwe secretaris-generaal NAVO

Rutte officieel benoemd tot nieuwe secretaris-generaal NAVO

BRUSSEL (ANP) - Scheidend premier Mark Rutte is officieel benoemd als de volgende secretaris-generaal van de NAVO. Hij volgt op 1 oktober Jens Stoltenberg op aan het hoofd van het westerse militaire bondgenootschap, laat de NAVO weten.

De ambassadeurs van de 32 NAVO-landen hebben woensdag officieel tot de benoeming besloten, meldt een woordvoerder. Ruttes aanstelling stond al vast, doordat alle lidstaten hun steun voor hem hadden uitgesproken.

Vertrekkend NAVO-chef Stoltenberg reageert op sociale media: "Ik ben heel blij met de keus van NAVO voor Mark Rutte als mijn opvolger. Mark is een echte transatlanticus, een sterke leider en iemand die consensus kan bereiken. Ik wens hem veel succes terwijl we intussen verdergaan om de NAVO te wapenen tegen de uitdagingen van vandaag en morgen. Ik weet dat ik de NAVO in goede handen achterlaat."

NAVO-top

Het is nog onduidelijk of Rutte zijn opwachting maakt op de NAVO-top in Washington over twee weken. NAVO-diplomaten wijzen erop dat Stoltenberg tien jaar geleden als aankomend secretaris-generaal ook een NAVO-top bijwoonde.

Op de top neemt het bondgenootschap afscheid van Stoltenberg, die veel langer bleef dan op voorhand de bedoeling was. De NAVO-landen vroegen hem meermaals langer te blijven, omdat ze zijn ervaring en kalmte goed konden gebruiken nu de spanningen met erfvijand Rusland weer zo waren opgelaaid.

Vierde Nederlander

Maar Stoltenberg bleef ook aan omdat zich geen overtuigende opvolger aandiende. Die denkt de alliantie nu wel gevonden te hebben. De bedenking dat Rutte de zoveelste man uit West-Europa is die de NAVO gaat leiden, klinkt minder luid. Al doet hij er wel goed aan om daaraan te denken als hij straks zijn staf gaat samenstellen, zeggen NAVO-ambassadeurs.

De 57-jarige Rutte is de vierde Nederlander die de westerse militaire alliantie gaat leiden. Jaap de Hoop Scheffer, die in 2009 afzwaaide, was de laatste. Geen enkel land leverde zoveel secretarissen-generaal.

De langstzittende Nederlandse premier ooit kondigde vorige zomer aan de Haagse politiek te verlaten nadat het vierde kabinet onder zijn leiding was gevallen. Het aantreden van het nieuwe kabinet valt bijna naadloos met zijn aanstelling samen, zodat er niet naar overbrugging hoeft te worden gezocht.

Meer uit Politiek

Stichting van Laurentien mag door met toeslagenmethode

DEN HAAG (ANP) - De Stichting (Gelijk)waardig Herstel, opgericht door prinses Laurentien, mag door met het helpen van mensen die getroffen zijn door het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Zij heeft een akkoord gesloten met het ministerie van Financiën over de voorwaarden waaronder dat kan, meldt staatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen) in een brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Dit jaar slechts 'accentverschillen' in viering van Prinsjesdag

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar zal Prinsjesdag grotendeels doorgaan in de oude vorm, bevestigt een woordvoerder van de Eerste Kamer na berichtgeving door de NOS. Wel zijn er enkele "accentverschillen", zoals een speciaal lesprogramma door ProDemos voor scholieren.

1 dag geleden
VVD wil dat ook kabinet wegblijft bij EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - De VVD steunt de Europese Commissie, die voorlopig alleen ambtenaren stuurt naar informele vergaderingen die Hongarije als huidig EU-voorzitter organiseert. De regeringspartij wil van premier Dick Schoof en buitenlandminister Caspar Veldkamp weten waarom Nederland zich daar niet bij aansluit.

1 dag geleden
Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

2 dagen geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

2 dagen geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

2 dagen geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

2 dagen geleden