Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: Oekraïne niet gesteund bij wens voor toetreding tot EU

Rutte: Oekraïne niet gesteund bij wens voor toetreding tot EU

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte heeft dinsdag in zijn gesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski geen steun uitgesproken voor de toetreding van zijn land tot de Europese Unie. Dat zegt de premier in reactie op een tweet van de president die iets anders lijkt te suggereren. "Dat klopt niet", aldus de premier. "Wat hij heel graag wil horen is: ik word kandidaat-lid. En dat kunnen wij niet bieden."

Zelenski schreef dat tijdens het gesprek de humanitaire situatie in Oekraïne, burgerslachtoffers, het verloop van de evacuatie en de leveringen van hulpmiddelen aan bod zijn gekomen. Verder zei hij Nederland bedankt te hebben voor de steun voor de sancties tegen Rusland en de "steun voor de Oekraïense toetreding tot de EU". Rutte zegt te begrijpen dat het land wil toetreden tot de EU, maar zegt dat daar vele jaren overheen gaan.

"Ik heb gezegd dat ik heel goed snap dat Oekraïne die wens heeft, dat wij ook schouder aan schouder staan met Oekraïne in alle opzichten. Maar het maximaal haalbare is volgens mij dat we zoeken wat we op korte termijn kunnen doen om de samenwerking te verdiepen", aldus de premier. Hij stelt Zelenski niet gevraagd te hebben de tweet te verwijderen. "De relatie is uitstekend. Ik ga daar absoluut niet toe oproepen."

Bureaucratisch proces

Volgens Rutte zal de Europese Commissie allereerst de aanvraag van Oekraïne bekijken, evenals die van Georgië en Moldavië. "Dat is een uitermate bureaucratisch proces. We weten van de Westelijke Balkan dat het tientallen jaren kan duren. Dat is zó ver weg, het gaat nu om de korte termijn."

Het gesprek met de Oekraïense president terwijl in diens land gevochten wordt tegen de Russische invasie was volgens Rutte "zeer indrukwekkend". "Je ziet dat er nu clusterbommen worden ingezet. Je ziet dat er artilleriebeschietingen zijn, ook van appartementengebouwen. Het is echt verschrikkelijk. Kinderen die omkomen. Het is één grote humanitaire ramp."

Meer uit Binnenland

Duitse klimaatactivisten willen zich aansluiten bij blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De aanhangers van klimaatgroep Extinction Rebellion die dagelijks de snelweg A12 in Den Haag blokkeren, krijgen mogelijk versterking van een radicalere groep uit Duitsland Letzte Generation. Die wil met ongeveer honderd mensen naar Den Haag komen om zaterdag en zondag mee te doen met de verkeersblokkade.

31 minuten geleden
Trans Zorg Nu demonstreert 17 uur lang voor Radboudumc

NIJMEGEN (ANP) - Demonstranten staan zaterdag van 07.00 uur in de ochtend tot 00.00 uur in de avond op het Geert Grooteplein Zuid in Nijmegen, voor de ingang van het Radboudumc. Daar voeren ze actie tegen de lange wachtlijsten in de transgenderzorg.

32 minuten geleden
Explosief gevonden in woning in Leeuwarden, huizen ontruimd

LEEUWARDEN (ANP) - In een woning aan de Woudstraat in Leeuwarden is vrijdagavond een explosief aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de bom veiliggesteld en neemt die mee, meldt een woordvoerder van de politie. Hij verwacht dat bewoners van omliggende huizen, die waren ontruimd, snel kunnen terugkeren.

2 uur geleden
Sweet Dreams wint zes Gouden Kalveren, waaronder voor Beste Film

UTRECHT (ANP) - De film Sweet Dreams is vrijdagavond de grote winnaar geworden tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren. De film van regisseur en scenarist Ena Sendijarević en producent Lemming Film was goed voor zes Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film. De uitreiking vond plaats tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

6 uur geleden
Stadsdeel Amsterdam-Oost toegevoegd aan wietproef

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsdeel Amsterdam-Oost is toegevoegd aan het veelbesproken wietexperiment, zo heeft de ministerraad besloten. In de proef leveren legale telers wiet aan coffeeshops. Bij de toevoeging van Amsterdam als elfde gemeente staat wel opgemerkt dat het uitgangspunt is dat het "niet tot vertraging" zal leiden.

8 uur geleden
Ex-baas FIOD: vasthouden aan Fraudewet oorzaak van hard beleid

DEN HAAG (ANP) - Voormalig directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD vindt het "vreselijk" dat er mensen en vooral kwetsbaren zijn gedupeerd door de overheid. Hij wijt dat met name aan een combinatie van "de Fraudewet, het halsstarrig vasthouden aan de alles-of-niets-regeling, de stapeling van toeslagen en daarna het onrechtmatig handelen van de Belastingdienst".

9 uur geleden
Minister Adema geeft aardappeltelers extra tijd om te oogsten

DEN HAAG (ANP) - Landbouwers krijgen twee weken extra tijd om hun consumptieaardappelen op zand- en lössgrond te rooien, heeft demissionair minister Piet Adema (Landbouw) besloten. Hij komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer die een motie van BBB en SGP hierover aannam.

9 uur geleden