Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: nu geen toezeggingen over AOW en jeugdzorg

Rutte: nu geen toezeggingen over AOW en jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is niet van plan nu al de omstreden bezuinigingen op de jeugdzorg van 500 miljoen euro, of de ontkoppeling van de AOW en het minimumloon los te laten. Dat heeft minister-president Mark Rutte gezegd tijdens het debat over de regeringsverklaring. Wel erkent hij dat op termijn gekeken moet worden naar de koopkracht van ouderen en de beschikbaarheid van jeugdzorg voor kwetsbare kinderen.

Op beide thema's werd het kabinet dinsdag hard aangevallen door de oppositie. En ook de coalitiepartijen zitten in hun maag met de koopkrachtplaatjes waar het Centraal Planbureau (CPB) en het Nibud mee zijn gekomen. Daaruit blijkt dat veel groepen er in koopkracht op achteruitgaan en ouderen het meest. Ook de bezuiniging op de jeugdzorg steekt veel partijen. Hierin krijgen zij bijval van gemeenten, die zeggen hiermee geen goede zorg te kunnen leveren. Zolang de bezuiniging overeind blijft, willen ze niet met het kabinet praten over hoe de jeugdzorg verbeterd kan worden, schreef dagblad Trouw vorige week.

Rutte erkent dat de brede achteruitgang van de koopkracht een tegenvaller is waar het kabinet iets op moet verzinnen. De afspraak was dat alle groepen er gemiddeld juist op vooruit moeten gaan. "Al kun je dat natuurlijk niet voor ieder individu garanderen." Maar de hoge inflatie, veroorzaakt door de gestegen energierekening maar ook door duurdere boodschappen, heeft daar een streep door gezet.

Politieke realiteit

Ook de "politieke realiteit" dwingt het kabinet om de oppositie tegemoet te komen, erkent Rutte. De coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben wel een kleine meerderheid in de Tweede Kamer, maar zijn afhankelijk van andere partijen om wetgeving aangenomen te krijgen in de Eerste Kamer. Vooral GroenLinks, de PvdA en JA21 spelen daarin een belangrijke rol, omdat zij alle de coalitie aan een meerderheid kunnen helpen.

Met de verhoging van het minimumloon willen de coalitiepartijen zorgen dat mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt het beter krijgen. Ook de verhoging van de bijstand helpt het bestaansminimum te verhogen. Maar als ook de AOW meestijgt zou dat miljarden kosten, en ook mensen ten goede komen met een goed aanvullend pensioen. Daarom wil het kabinet eenmalig een uitzondering maken.

Al sinds de jaren tachtig stijgt de oudedagsvoorziening automatisch mee met het minimumloon. De gehele oppositie wil dat dit zo blijft.

Meer uit Politiek

De Jonge bezorgd over achterblijven huisvesten statushouders

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken (BZK) maakt zich grote zorgen over de achterstand van gemeenten in het huisvesten van statushouders. "Er wordt op dit moment met mensen die in de opvang verblijven, gesleept van de ene naar de andere locatie omdat er overal een tekort aan opvangplekken en woningen is. Dit is zeer ongewenst", laat de demissionaire bewindsman via zijn woordvoerder weten.

18 minuten geleden
Griffier Kamer prijst Bergkamp: harde kritiek onterecht

DEN HAAG (ANP) - De griffier van de Tweede Kamer Geert Jan Hamilton heeft zijn grote waardering uitgesproken voor vertrekkend Kamervoorzitter Vera Bergkamp. In een afscheidsspeech in de plenaire zaal benoemde hij ook specifiek het commentaar dat Bergkamp kreeg vanwege onrust rond het onderzoek naar haar voorganger Khadija Arib. De kritieken die Bergkamp kreeg waren hard en "deden geen recht aan uw intenties zoals die ook kenbaar waren uit woorden en daden", aldus Hamilton, die als interim-griffier aan het hoofd van de ambtelijke organisatie staat.

50 minuten geleden
Visabeleid aangescherpt na ongewenste komst Taliban-functionaris

DEN HAAG (ANP) - Nederland had achteraf geen visum moeten verstrekken aan de Talib die vorige maand in Nederland aanwezig was op een WHO-conferentie, schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een Kamerbrief na vragen van BBB. De man was uitgenodigd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), wat als ondersteuning geldt voor de toekenning van de visumaanvraag. De Talib stond daarnaast niet op een sanctielijst en staat ook niet op een andere signaleringslijst, waardoor er geen aanleiding was om hem een visum te weigeren. Het demissionaire kabinet vindt het echter "hoogst onwenselijk" dat deze man aan de conferentie kon deelnemen.

1 uur geleden
Staat hoeft info over in Spanje opgepakte Tilburger niet te delen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Staat hoeft de Spaanse overheid niet te laten weten dat een man uit Tilburg in Nederland nooit is verdacht van terrorisme. Dat heeft de rechtbank Den Haag beslist in een kort geding dat was aangespannen door de man en mensenrechtenorganisatie Muslim Rights Watch. De Tilburger, die een Marokkaanse achtergrond heeft, zat afgelopen zomer bijna twee maanden in een Spaanse cel als terreurverdachte.

1 uur geleden
Tranen bij afscheid van 80 vertrekkende Tweede Kamerleden

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft alle 79 vertrekkende Kamerleden ruim 1,5 uur lang toegesproken met een persoonlijke afscheidsboodschap in de plenaire zaal. Dit leidde tot tromgeroffel, applaus en af en toe een traan. Bergkamp is zelf het 80e vertrekkende Kamerlid. Afzwaaiend nestor Kees van der Staaij (SGP) sprak haar aan het eind toe, en bedankte Bergkamp voor het "bij nacht en ontij in de weer zijn met hoe het nog beter kon".

1 uur geleden
Omtzigt woensdag in 'koppeltjesgesprek' met Wilders en Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - Op woensdag wordt opnieuw in 'koppeltjes' gesproken over de formatie, meldde verkenner Ronald Plasterk dinsdag na afloop van het tweede overleg van de dag. Dan gaat Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract (NSC) in gesprek met zowel Geert Wilders van de PVV als met Dilan Yeşilgöz van de VVD.

4 uur geleden
PvdD wil het plegen van ecocide in het Wetboek van Strafrecht

DEN HAAG (ANP) - Mensen die ernstige schade aanrichten aan het milieu door hun handelen of nalatigheid, moeten hiervoor bestraft kunnen worden. Daarom wil de PvdD dat deze zogenoemde ecocide als los strafbaar feit in het Wetboek van strafrecht komt. Vertrekkend Tweede Kamerlid Lammert van Raan stuurde dinsdag een wetsvoorstel hiertoe naar de Tweede Kamer en de Raad van State.

4 uur geleden