Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: nu Amalia zichtbaarder wordt, gaat ze meer kosten maken

Rutte: nu Amalia zichtbaarder wordt, gaat ze meer kosten maken

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte begrijpt dat prinses Amalia vanaf 1 januari haar onkostenvergoeding van 1,5 miljoen per jaar niet meer gaat terugstorten. Ze wil het geld gebruiken voor het opbouwen van een secretariaat en reserveringen voor woon- en werkverblijf. "Haar studie vordert en ze wordt steeds zichtbaarder", zei Rutte in een toelichting aan de pers.

Hij verwees naar het recente Spaanse staatsbezoek waar kroonprinses Amalia bij aanwezig was. Ook bij andere gelegenheden komt Amalia als kroonprinses meer in beeld, zei Rutte. "Die studie eindigt ook op een gegeven moment. Dan wil je het natuurlijk gereserveerd hebben voor de kosten die dan aan de orde zijn."

In haar brief aan Rutte schrijft Amalia dat ze "met het verstrijken van de tijd en na verrassende omstandigheden" rekening moet houden met personele en materiële uitgaven. Desgevraagd licht Rutte toe dat Amalia daarbij doelt op de ontwikkelingen van het afgelopen jaar, waarbij de prinses een tijd in Spanje heeft gewoond en gestudeerd en de situatie rondom haar veiligheid. "Dat heeft natuurlijk allemaal ingrijpend op elkaar ingewerkt", zei Rutte.

Dit alles heeft volgens Rutte "niets te maken" met het besluit van Amalia om per 2025 aanspraak te maken op de onkostenvergoeding. Het extra geld gaat ook niet naar de beveiliging van de prinses. Ze laat hiermee volgens Rutte wel zien dat die ontwikkelingen op Amalia "echt impact" hebben gehad en dat ze dat aan Nederland wil laten weten.

Meer uit Politiek

Schoof vindt regeerakkoord goede basis, uitvoering belangrijk

DEN HAAG (ANP) - Kandidaat-premier Dick Schoof heeft geen voorbehoud gemaakt bij de uitvoering van het coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. In een eerste toelichting zei Schoof "dat het regeerakkoord staat". Hij zei ook dat hij niet de premier van de PVV wordt en ook niet aan een leiband van Geert Wilders zal lopen, maar dat hij premier wordt namens de vier partijen die hem hebben gevraagd en een ruime meerderheid hebben in de Tweede Kamer.

1 uur geleden
Van Zwol en Schoof gaan komende weken samen kabinet formeren

DEN HAAG (ANP) - De komende weken gaan formateur Richard van Zwol en beoogd premier Dick Schoof samen een kabinetsploeg bij elkaar zoeken. De Tweede Kamer had Van Zwol al opdracht gegeven een kabinet te vormen, maar de rol van de premierskandidaat was daarin nog onduidelijk. Schoof zal deelnemen aan de gesprekken die Van Zwol met kandidaat-bewindspersonen voert.

1 uur geleden
Moslimorganisatie maakt zich zorgen om beoogd premier Schoof

DEN HAAG (ANP) - Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) maakt zich zorgen over de beoogde premier Dick Schoof. CMO-voorzitter Muhsin Köktaş vraagt zich af of de moslimgemeenschap in Nederland "niet extra" onder een vergrootglas komt te liggen. Hij hoopt dat Schoof "niet buiten de grondwet" het hoofdlijnenakkoord zal uitvoeren. Volgens Köktaş worden moslims in dat akkoord als onderdeel van migratie gezien in plaats van als Nederlandse burgers. "Als Schoof dat akkoord gaat uitvoeren, dan maken wij ons daar zorgen over", zegt Köktaş.

4 uur geleden
Bits of Freedom bezorgd: Schoof vindt dat hij boven wet staat

AMSTERDAM (ANP) - Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom maakt zich grote zorgen over de voordracht van Dick Schoof als premier. "In het hele domein waar hij actief is geweest, wint repressie het van rechtsbescherming. Vaak speelt discriminatie een grote rol. Dit is een man die vindt dat hij boven de wet staat, dat de overheid boven de wet staat. Daar zouden mensen zich veel meer zorgen over moeten maken dan ze doen", zegt directeur Evelyn Austin.

4 uur geleden
Schoof overlegt met formateur en partijleiders

DEN HAAG (ANP) - Beoogd premier Dick Schoof is in de Tweede Kamer om te overleggen met de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB. Dinsdagmiddag ging hij lachend zitten aan de tafel waar de vier partijleiders en formateur Richard van Zwol op hem zaten te wachten.

5 uur geleden
Zeeland geeft 1,2 miljoen euro extra subsidie voor natuurherstel

MIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland stelt 1,2 miljoen euro beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer langs de natuurgebieden Manteling op Walcheren en de Kop van Schouwen. In beide duingebieden is de natuur de afgelopen jaren verslechterd. De Ecologische Autoriteit meldde begin dit jaar dat de gebieden te maken hebben met verzuring en vermesting door onder meer te veel stikstof en verdroging.

6 uur geleden
Dick Schoof moet premier van nieuw rechts kabinet worden

DEN HAAG (ANP) - Dick Schoof is de beoogd premier van het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. Eerder was Ronald Plasterk de belangrijkste kandidaat, maar die trok zich terug nadat hij onderwerp van onderzoek was geworden naar mogelijke malversaties rond de verwerving van patenten.

6 uur geleden