Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: nooit minder coronamaatregelen dan experts aanraden

Rutte: nooit minder coronamaatregelen dan experts aanraden

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet zal nooit maatregelen tegen de coronapandemie achterwege laten als de deskundigen die aanraden. "We zullen er als politiek eerder voor pleiten om meer te doen", zegt premier Mark Rutte. Hij verwees naar het overleg dat hij en zijn ministers voortdurend hebben met tal van deskundigen in het Outbreak Management Team. "Daar zitten deskundigen in die de beste van de wereld zijn."

Belangrijk is volgens hem dat de maatregelen proportioneel zijn. "Wij moeten besluiten nemen over de corona-aanpak op basis van die deskundige adviezen. Ik blijf dat zeggen", zei Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Het is niet de bedoeling dat "we dat anker loslaten en zeggen dat we als politiek gaan zitten bedenken wat maatschappelijk wenselijk is".

Maar als het erop aankomt, kunnen noodkreten uit de samenleving de doorslag geven. Aan burgers die "met de voeten stemmen" moet het kabinet soms gehoor geven. "Je zag het vorige week met het sluiten van de scholen. Wij zeiden: het hoeft niet, maar de samenleving dacht er anders over. Dat is ook democratie. Daar heb ik geen moeite mee. Dan denk ik, ja jongens, ik vind het niet handig, ik had liever de scholen opengehouden want volgens mij is dit niet proportioneel op basis van alle adviezen. Maar je moet er ook wel naar luisteren", zei de premier.

Hij voelt veel steun voor de insteek van het kabinet. Maar het had ook anders gekund. "Als de samenleving zou hebben gezegd na mijn toespraak, we willen twee jaar in een lockdown, helemaal, totdat er een vaccin is, dan had je er ook naar te luisteren. Ik ben een democraat. Dan is het misschien geen formeel referendum maar dit is niet iets wat ik of het kabinet in ons eentje kunnen beslissen."

Meer uit Binnenland

Snelweg dicht door rook uitslaande brand in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Bij een uitslaande brand in een appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost komt veel rook vrij, meldt de brandweer. Door de grote rookontwikkeling is het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, uit voorzorg afgesloten.

1 uur geleden
Urkse relschoppers kregen last onder dwangsom na rellen

URK (ANP) - 78 Urkse jongeren, die betrokken waren bij rellen in die gemeente hebben in 2021 een last onder dwangsom van 2500 euro gekregen. Twee van hen hebben de boete ook daadwerkelijk moeten betalen, bevestigt de gemeente naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Flevoland.

5 uur geleden
Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

10 uur geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

11 uur geleden
Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

14 uur geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

14 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

16 uur geleden