Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: nog niet besloten over verlenging pakket

Rutte: nog niet besloten over verlenging pakket

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft nog niet besloten dat de 'gedeeltelijke lockdown' langer wordt verlengd. Dat misverstand wilde premier Mark Rutte woensdag in debat met de Tweede Kamer wegwerken. Ook spreekt hij tegen dat coronaminister Hugo de Jonge heeft gezegd dat de besmettingsgraad op 0,88 ligt. Dat ging om het verwachte reproductiegetal, niet het daadwerkelijke getal, benadrukt de premier.

Over beide uitspraken in het persmoment dat Rutte en De Jonge dinsdag hielden, ontstond verwarring. Om onder een veilig niveau van het aantal ziekenhuisopnames, besmettingen per dag en het aantal mensen dat één iemand met het coronavirus gemiddeld aansteekt, is waarschijnlijk meer tijd nodig. Op 13 oktober had het kabinet het nog over vier weken, maar "wat we zeker weten, is dat de huidige maatregelen veel langer nodig zullen zijn dan die vier weken. En de verwachting is nu dat het in ieder geval nog tot in december zal duren", zei De Jonge dinsdag.

Volgens Rutte is dat toch nog niet besloten. "Dat is wat je nu voorzichtig door je oogharen kan zien", zegt Rutte woensdag tegenover de Kamer. "Hebben we nou al besloten dat het pakket wordt verlengd tot na half november? Hebben we nog niet besloten." Maar het kabinet wil volgens hem alvast duidelijkheid geven over de komende tijd. "Dat is de reden dat we dat gisteravond gezegd hebben."

Ook over het reproductiegetal (de 'R') ontstond de nodige verwarring. RIVM-chef Jaap van Dissel leek De Jonge hierover tegen te spreken, maar volgens Rutte heeft het kabinet het nooit gehad over de daadwerkelijke waarde, maar slechts de 'verwachte R'. "We zullen de komende dagen moeten kijken of die R inderdaad een stuk onder die 1 is gedaald, en dat is altijd met vertraging, dat kun je op dit moment nog niet vaststellen", aldus de premier.

Het kabinet kreeg flinke kritiek van de oppositie over de communicatie op het persmoment dinsdag. Die communicatie moet juist kraakhelder zijn in crisistijd, en lijkt rommelig te verlopen, klonk de kritiek.

Meer uit Binnenland

Politie zoekt mannen en vrouw voor fatale steekpartij Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - De politie is op zoek naar drie verdachten die te maken hebben met een dodelijke steekpartij in Nijmegen afgelopen zondagavond. Het gaat om twee mannen en een vrouw. Bij de steekpartij overleed een 38-jarige man uit Arnhem. Een 61-jarige man uit Oosterbeek raakte gewond.

1 uur geleden
Oproep Stadskanaal aan andere gemeenten: vang asielzoekers op

STADSKANAAL (ANP) - De gemeenteraad van Stadskanaal heeft unaniem een motie aangenomen waarin andere gemeenten worden opgeroepen asielzoekers op te vangen. Dat gebeurde maandagavond tijdens een ingelast spoeddebat over de crisisopvang van asielzoekers in de gemeente. Burgemeester Klaas Sloots verwacht niet dat de motie enkel symbolische waarde heeft, maar hoopt hiermee "de handen op elkaar te krijgen" bij andere gemeenten. En dan in het bijzonder de gemeenten buiten Groningen.

1 uur geleden
Gemeente gaat in beroep tegen vonnis asielopvang Uden

UDEN (ANP) - De gemeente Maashorst gaat in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter, die afgelopen vrijdag bepaalde dat de opvang van driehonderd asielzoekers in een hotel van Van der Valk in het Brabantse Uden voorlopig niet doorgaat.

2 uur geleden
Opnieuw honderden bijeen voor viering Chanoeka in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zijn een paar honderd mensen bij elkaar gekomen voor de viering van het joodse feest Chanoeka. Vorige week kwamen er ook al honderden mensen af op de aftrap van het lichtjesfeest op de Dam. Maandagavond was de viering van de vijfde dag van het feest op de Zuidas, op het George Gershwinplein, met onder meer lichtjes en livemuziek.

3 uur geleden
OM over doodgestoken vrouw in Apeldoorn: 'Dit is eerwraak'

ZUTPHEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie vindt dat Peshang A. (35), die op 5 september dit jaar in Apeldoorn zijn 28-jarige zus zou hebben gedood, uit eerwraak handelde. Dat zei de officier van justitie dinsdag tijdens de eerste voorbereidende zitting in de rechtbank van Zutphen. De advocaat van de verdachte stelt dat die conclusie "veel te voorbarig" is.

5 uur geleden
Syriër uit Druten blijft vast voor seksueel geweld en foltering

DEN HAAG (ANP) - De 55-jarige Syriër die vrijdag is gearresteerd in het Gelderse Druten op verdenking van internationale misdrijven in zijn vaderland, blijft vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag besloot maandag het voorarrest met veertien dagen te verlengen.

5 uur geleden
IND moet nog meer dan 44.000 asielaanvragen beoordelen

DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan 44.000 asielzoekers wachten momenteel op de beoordeling van hun aanvraag. Een jaar geleden had de Immigratie- en Naturalisatiedienst ruim 32.000 openstaande aanvragen.

5 uur geleden