Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: nog niet besloten over verlenging pakket

Rutte: nog niet besloten over verlenging pakket

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft nog niet besloten dat de 'gedeeltelijke lockdown' langer wordt verlengd. Dat misverstand wilde premier Mark Rutte woensdag in debat met de Tweede Kamer wegwerken. Ook spreekt hij tegen dat coronaminister Hugo de Jonge heeft gezegd dat de besmettingsgraad op 0,88 ligt. Dat ging om het verwachte reproductiegetal, niet het daadwerkelijke getal, benadrukt de premier.

Over beide uitspraken in het persmoment dat Rutte en De Jonge dinsdag hielden, ontstond verwarring. Om onder een veilig niveau van het aantal ziekenhuisopnames, besmettingen per dag en het aantal mensen dat één iemand met het coronavirus gemiddeld aansteekt, is waarschijnlijk meer tijd nodig. Op 13 oktober had het kabinet het nog over vier weken, maar "wat we zeker weten, is dat de huidige maatregelen veel langer nodig zullen zijn dan die vier weken. En de verwachting is nu dat het in ieder geval nog tot in december zal duren", zei De Jonge dinsdag.

Volgens Rutte is dat toch nog niet besloten. "Dat is wat je nu voorzichtig door je oogharen kan zien", zegt Rutte woensdag tegenover de Kamer. "Hebben we nou al besloten dat het pakket wordt verlengd tot na half november? Hebben we nog niet besloten." Maar het kabinet wil volgens hem alvast duidelijkheid geven over de komende tijd. "Dat is de reden dat we dat gisteravond gezegd hebben."

Ook over het reproductiegetal (de 'R') ontstond de nodige verwarring. RIVM-chef Jaap van Dissel leek De Jonge hierover tegen te spreken, maar volgens Rutte heeft het kabinet het nooit gehad over de daadwerkelijke waarde, maar slechts de 'verwachte R'. "We zullen de komende dagen moeten kijken of die R inderdaad een stuk onder die 1 is gedaald, en dat is altijd met vertraging, dat kun je op dit moment nog niet vaststellen", aldus de premier.

Het kabinet kreeg flinke kritiek van de oppositie over de communicatie op het persmoment dinsdag. Die communicatie moet juist kraakhelder zijn in crisistijd, en lijkt rommelig te verlopen, klonk de kritiek.

Meer uit Binnenland

Van den Oever: FDF schort harde acties op als gebaar goede wil

SINT HUBERT (ANP) - Farmers Defence Force schort zijn "harde acties" voorlopig op "uit blijk van goede wil" naar het kabinet. Voorman Mark van den Oever zegt dat de groep dat doet als "eerste handreiking" in de hoop dat de overheid kiest voor andere plannen om de uitstoot van stikstof terug te brengen.

32 minuten geleden
Afgelopen week ruim 3500 mensen gevaccineerd tegen apenpokken

BILTHOVEN (ANP) - Tot en met woensdag hebben 5541 mensen een preventieve inenting tegen het apenpokkenvirus gekregen. Dat zijn er 3565 meer dan een week geleden. In alle 25 GGD-regio's worden nu prikken gezet, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is niet bekend hoeveel mensen waren uitgenodigd, dus hoe hoog de opkomst is, is niet bekend.

46 minuten geleden
Minder dan 700 patiënten met corona in de ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Het aantal mensen met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is voor het eerst sinds eind juni onder de 700 gezakt. Momenteel zijn nog 690 patiënten met corona opgenomen, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

58 minuten geleden
Utrecht in beroep tegen uitspraak over protest bij abortuskliniek

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht is het er niet mee eens dat een rechter onlangs demonstranten tegen abortus in het gelijk heeft gesteld en gaat daarom in beroep. De activisten wilden bij een abortuskliniek in Utrecht protesteren, maar de gemeente wees ze een plek een eind verderop toe. De groep stapte naar de rechter. Die bepaalde dat de gemeente niet goed had onderbouwd waarom de demonstranten niet bij de abortuskliniek mochten staan.

2 uur geleden
NS laat elke vijf minuten trein rijden tijdens Formule 1-weekend

ZANDVOORT (ANP) - De NS laat tijdens het weekend van de Formule 1-race in Zandvoort begin september elke vijf minuten een trein rijden tussen Amsterdam Centraal en station Zandvoort aan Zee. "Zo brengen we maximaal 10.000 reizigers per uur naar de races en weer terug", laat het vervoersbedrijf donderdag weten.

3 uur geleden
Veel belangstelling om huis te huren waar Cruijff in opgroeide

AMSTERDAM (ANP) - Voor de woning in Amsterdam-Oost waar Johan Cruijff is opgegroeid is erg veel belangstelling, bevestigt woningcorporatie Ymere na berichtgeving van AT5. Het huis staat sinds kort te huur. Volgens Ymere zijn er inmiddels meer dan 1200 mensen die interesse hebben in het pand, een sociale huurwoning van 62 vierkante meter in Betondorp.

5 uur geleden
Werkstraf voor afvaldumping tijdens boerenprotest

ARNHEM (ANP) - Een 42-jarige man uit de gemeente Oost-Gelre is veroordeeld tot 72 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van een week voor zijn aandeel in het dumpen van afval op een afrit van de A18 bij Varsseveld. Dat gebeurde tijdens een boerenprotest eind vorige maand.

5 uur geleden