Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte nodigt toch Black Lives Matter en Kick Out Zwarte Piet uit

Rutte nodigt toch Black Lives Matter en Kick Out Zwarte Piet uit

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat toch ook praten met de antiracistische actiegroepen Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en Black Lives Matter (BLM). De beide voortrekkers van de protestbeweging die de afgelopen weken op gang kwam, hadden verontwaardigd gereageerd dat zij niet welkom waren bij het gesprek dat Rutte woensdag op het Catshuis met antiracismedemonstranten voerde.

De premier wilde eerst naar mensen luisteren met wie de overheid niet al langer praat, zei hij. BLM en KOZP spreken volgens hem al geregeld met het ministerie van Sociale Zaken. Woensdag zaten vijf mensen aan tafel, onder wie rapper Gideon Everduim en presentatrice Sosha Duysker. Ze vonden het niet correct dat de twee actiegroepen er niet bij waren en gaven aan zich daarbij ongemakkelijk te voelen.

Het is "toch belangrijk" om ook met beide actiegroepen te praten, ziet Rutte in. Misschien was het handiger geweest hen in te lichten dat ook zij aan bod zouden komen, geeft hij toe. "Maar ik ga het in ieder geval doen, ik ga met ze praten."

Publiciteitsstunt

KOZP voelde zich gepasseerd. De actiegroep deed het gesprek van de minister-president op het Catshuis af als meer een publiciteitsstunt dan "een oprecht gesprek om institutioneel en antizwart racisme concreet te gaan bestrijden".

Everduim vond niet dat hij zich had laten gebruiken voor publiciteit. Hij meent dat er "in gelijkheid met elkaar is gesproken, laagdrempelig en dat de juiste stappen in de goede richting worden gezet". Hij vindt het belangrijk dat er meerdere gesprekken komen. "Het moet met zijn allen, want de Afro-Nederlandse gemeenschap is geen homogene groep."

Beginnen met educatie

De rapper heeft Rutte uitgelegd wat het verschil is tussen racisme en discriminatie. "De premier dacht dat racisme iets was wat zich afspeelde in ons hoofd en toen moest ik hem duidelijk maken dat het iets is wat in het systeem zit." Volgens hem kun je racisme niet oplossen als je niet echt weet wat het is. "Racisme is zo gelaagd dat we moeten beginnen met educatie."

GroenLinks en D66 halen BLM ook naar de Tweede Kamer. Ze willen nog voordat de Kamer aan de zomerpauze begint, dus volgende week al, met de initiatiefnemers van de protestbeweging in gesprek. Volgende week woensdag debatteert de Kamer over racisme.

Meer uit Binnenland

Stichting Donorkind blijft meldingen krijgen na Netflixdocu

DEN HAAG (ANP) - Stichting Donorkind krijgt dagelijks twee of drie meldingen van ouders die zich zorgen maken na het zien van de documentaire 'The man with 1000 kids', bevestigt voorzitter Ties van der Meer na berichtgeving van RTL Nieuws. In de film wordt de Nederlandse 'massadonor' Jonathan in beeld gebracht.

52 minuten geleden
Drentse flyer waarschuwt: u bent in een gebied waar wolven leven

ASSEN (ANP) - De provincie Drenthe heeft 5000 flyers laten drukken met tips voor mensen die gebieden betreden waar ook wolven leven. De folders komen te liggen in de bezoekerscentra en informatiepunten van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Het Drentse Landschap. De vrijwillige boswachters van Natuurmonumenten nemen ook een setje mee als ze aan het werk gaan in Nationaal Park Dwingelderveld waar ze informatie verstrekken aan bezoekers in het gebied, meldt de organisatie.

1 uur geleden
Justitie vervolgt verdachte moorden Weiteveen ook voor wapens

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat Richard K., verdacht van de dubbele moord in het Drentse dorp Weiteveen, ook vervolgen voor wapenbezit en mogelijk zelfs wapenhandel. Dat zei de officier van justitie dinsdag tijdens de tweede inleidende zitting in de strafzaak tegen K. bij de rechtbank in Assen. De verdenking wordt meegenomen in de moordzaak. K. was niet bij de zitting aanwezig.

1 uur geleden
Tweede zitting over drugsproductie in geƫxplodeerde garagebox

ROTTERDAM (ANP) - In de rechtbank in Rotterdam begint dinsdag een tweede inleidende zitting in de zaak tegen de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de productie van drugs in een garagebox aan de Schammenkamp in Rotterdam. Mogelijk was het drugslab de oorzaak van de enorme explosie waarbij op maandagavond 29 januari drie mensen om het leven kwamen.

7 uur geleden
Nijmeegse Vierdaagse officieel van start met Dag van Elst

NIJMEGEN (ANP) - De wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse beginnen dinsdag met hun wandeltocht van 30, 40 of 50 kilometer. Alle 47.000 beschikbare plaatsen waren dit jaar vergeven, maar niet iedereen heeft zich gemeld. Ruim 1500 mensen die zich wel hadden ingeschreven, hebben zich de afgelopen dagen niet aangemeld in Nijmegen en doen dus niet mee aan het wandelevenement. Later op dinsdag zal blijken hoeveel mensen er ook daadwerkelijk gestart zijn.

7 uur geleden
Duizenden buitenlandse militairen lopen weer mee in Vierdaagse

NIJMEGEN (ANP) - Aan de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, doen ook ruim 6400 militairen mee. 2446 militairen komen uit Nederland, maar traditiegetrouw is er ook veel buitenlandse inbreng. Militairen uit veel NAVO-lidstaten, maar ook uit onder meer Ghana, Indonesiƫ, Nepal en de Caribische eilandstaat Saint Vincent en de Grenadines lopen de komende dagen door Nijmegen en omgeving. De Vierdaagse en Defensie zijn al sinds het begin met elkaar verbonden: in 1909 begon het wandelevenement als een militaire mars.

7 uur geleden
Huurprijzen blijven stijgen, aanbod droogt op mede door wet

ROTTERDAM (ANP) - Het vinden van een betaalbare huurwoning wordt met de dag lastiger. De gemiddelde vierkantemeterprijs steeg de afgelopen drie maanden met bijna 10 procent vergeleken met een jaar eerder, het aanbod nam met bijna een derde af. Volgens woningplatform Pararius komt dit voor een belangrijk deel door overheidsmaatregelen die de huurmarkt juist toegankelijker zouden moeten maken.

8 uur geleden