Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte nodigt toch Black Lives Matter en Kick Out Zwarte Piet uit

Rutte nodigt toch Black Lives Matter en Kick Out Zwarte Piet uit

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat toch ook praten met de antiracistische actiegroepen Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en Black Lives Matter (BLM). De beide voortrekkers van de protestbeweging die de afgelopen weken op gang kwam, hadden verontwaardigd gereageerd dat zij niet welkom waren bij het gesprek dat Rutte woensdag op het Catshuis met antiracismedemonstranten voerde.

De premier wilde eerst naar mensen luisteren met wie de overheid niet al langer praat, zei hij. BLM en KOZP spreken volgens hem al geregeld met het ministerie van Sociale Zaken. Woensdag zaten vijf mensen aan tafel, onder wie rapper Gideon Everduim en presentatrice Sosha Duysker. Ze vonden het niet correct dat de twee actiegroepen er niet bij waren en gaven aan zich daarbij ongemakkelijk te voelen.

Het is "toch belangrijk" om ook met beide actiegroepen te praten, ziet Rutte in. Misschien was het handiger geweest hen in te lichten dat ook zij aan bod zouden komen, geeft hij toe. "Maar ik ga het in ieder geval doen, ik ga met ze praten."

Publiciteitsstunt

KOZP voelde zich gepasseerd. De actiegroep deed het gesprek van de minister-president op het Catshuis af als meer een publiciteitsstunt dan "een oprecht gesprek om institutioneel en antizwart racisme concreet te gaan bestrijden".

Everduim vond niet dat hij zich had laten gebruiken voor publiciteit. Hij meent dat er "in gelijkheid met elkaar is gesproken, laagdrempelig en dat de juiste stappen in de goede richting worden gezet". Hij vindt het belangrijk dat er meerdere gesprekken komen. "Het moet met zijn allen, want de Afro-Nederlandse gemeenschap is geen homogene groep."

Beginnen met educatie

De rapper heeft Rutte uitgelegd wat het verschil is tussen racisme en discriminatie. "De premier dacht dat racisme iets was wat zich afspeelde in ons hoofd en toen moest ik hem duidelijk maken dat het iets is wat in het systeem zit." Volgens hem kun je racisme niet oplossen als je niet echt weet wat het is. "Racisme is zo gelaagd dat we moeten beginnen met educatie."

GroenLinks en D66 halen BLM ook naar de Tweede Kamer. Ze willen nog voordat de Kamer aan de zomerpauze begint, dus volgende week al, met de initiatiefnemers van de protestbeweging in gesprek. Volgende week woensdag debatteert de Kamer over racisme.

Meer uit Binnenland

Kabinet versterkt procedure om asielzoeker te checken op terreur

DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat intensiever onderzoek doen naar open bronnen om erachter te komen of een asielzoeker of een nareiziger mogelijk betrokken is (geweest) bij terrorisme. Hoewel daarvoor al procedures zijn, is het toch nodig om steviger maatregelen te nemen "om signalen te herkennen die kunnen wijzen op een mogelijke dreiging voor onder meer de nationale veiligheid", schrijven justitieminister Dilan Yeşilgöz en asielstaatssecretaris Eric van der Burg in een Kamerbrief.

2 uur geleden
Amsterdam wil minder B&B's in drukke wijken

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsbestuur van Amsterdam wil minder bed and breakfasts toestaan in drukke wijken. Ook moeten politiemensen in opleiding en leraren speciaal onderwijs voorrang krijgen op een huurwoning. Dat zijn een paar van de aanpassingen in de huisvestingsverordening die het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders voorstelt.

2 uur geleden
Eurostar blijft praten over oplossing voor trein Amsterdam-Londen

BRUSSEL (ANP) - Eurostar blijft met NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat in gesprek om een oplossing te vinden voor de hogesnelheidstrein van Amsterdam naar Londen. Dat zegt het bedrijf na overleg tussen topvrouw Gwendoline Cazeneve en die partijen in Den Haag. Vrijdag werd bekend dat de Eurostar naar Londen vanaf midden volgend jaar tot wel een jaar niet kan rijden. Door werkzaamheden aan station Amsterdam Centraal is er geen plek voor de marechaussee die reizigers naar Londen controleert.

2 uur geleden
Defensie schaft nieuwe helikopters aan voor special forces

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie koopt veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door de special forces. Het gaat om toestellen van het type H225M Caracal van de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Deze zullen oude toestellen van het type Cougar stapsgewijs vervangen vanaf 2028, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten bedragen tussen de 1 en 2,5 miljard euro in de periode 2024 tot en met 2030.

3 uur geleden
Amsterdam voorkomt afsluiting van energie voor 130 huishoudens

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft voorkomen dat 130 huishoudens met betalingsachterstanden afgesloten zouden worden van energie. Dat is de uitkomst van een proef die de gemeente eerder dit jaar was begonnen met Liander. De netbeheerder gaf adressen waarbij afsluiting dreigde door aan de gemeente, zodat die op tijd kon inspringen.

4 uur geleden
Treinverkeersleider: dit zijn voor ons de leuke dagen

UTRECHT (ANP) - Hoewel de noodverkeersleidingspost van ProRail in Utrecht tien jaar geleden al is opgestart, is deze nooit eerder gebruikt. Na de storing in het IT-systeem op Amsterdam Centraal bleek de uitwijkmogelijkheid voor het eerst noodzakelijk. Voor de treinverkeersleiders betekent het tijdelijk een andere werkplek. "Maar het werk zelf is niet veranderd", zegt Dylan Out. "Zolang mijn beeldschermen werken, is alles hetzelfde."

4 uur geleden
Amsterdams treinverkeer voorlopig geregeld vanuit Utrecht

UTRECHT (ANP) - De treinen rondom Amsterdam worden voorlopig vanuit Utrecht aangestuurd. Mocht het nodig zijn dan kan ProRail de uitwijklocatie maandenlang openhouden. Hier zal voor de reiziger niets van te merken zijn, zegt Marije Kraaijeveld, postmanager Amsterdam van ProRail.

4 uur geleden