
Rutte niet zomaar akkoord met compromis Polen en Hongarije
BRUSSEL (ANP) - Premier Mark Rutte wil eerst garanties over de rechtstaattoets die voor EU-subsidies moet gaan gelden voor hij akkoord gaat met het compromisvoorstel dat op tafel ligt. Hij wil onder meer zeker weten dat de reikwijdte niet wordt ingeperkt en de toets geen vertraging oploopt, zei hij voor het begin van een EU-top in Brussel. Rutte is "niet negatief en niet positief", maar "neutraal" over het voorstel.
Duitsland is met de Polen en Hongaren, die de EU-begroting en het coronaherstelfonds blokkeren uit protest tegen de rechtstaattoets, een compromis overeengekomen. Dat bepaalt onder andere dat de Europese rechter zich kan uitspreken over de nieuwe regels voor die van kracht worden. Als alle EU-landen instemmen, trekken Polen en Hongarije hun veto in en is de patstelling voorbij.
Rutte, de officieuze aanvoerder van de landen die een sterke rechtstaattoets voorstaan, wil daarmee alleen akkoord gaan als die vervolgens met terugwerkende kracht gaat gelden als het Europese Hof van Justitie zijn zegen heeft gegeven. In Nederland en geestverwante landen bestaat de vrees dat de rechtstaatregels vertraging oplopen en kwaadwillenden tot die tijd hun gang kunnen gaan. Rutte wil nu van de Europese Commissie weten of de rechtstaattoets hoe dan ook gaat gelden voor EU-geld dat vanaf 1 januari wordt uitgekeerd.
Europees Parlement
Ook vraagt Nederland eerst de instemming van het Europees Parlement en de verzekering door EU-juristen dat het nieuwe compromis geen afbreuk doet aan de toets zoals die eerder was afgesproken. Dat moet allebei nog deze donderdag kunnen lukken, denkt Rutte. De voorzitter van het Europees Parlement spreekt zich naar verwachting donderdagmiddag uit. Over het juridisch advies gaat Rutte niet, "maar ik denk dat het kan".
Als een EU-land naar het hof stapt om de nieuwe rechtstaatregels aan te vechten zou de Europese Commissie in de tussentijd toch al niet stilzitten, zegt een ingewijde. Als de commissie lucht krijgt van rechtstaatgebreken die ervoor kunnen zorgen dat EU-geld verkeert terechtkomt, verzamelt zij alvast bewijzen en argumenten om die te kunnen aanpakken.
Zeker weten
Rutte erkent ook dat "je echt wel één à anderhalf jaar verder" bent voor de commissie maatregelen zou kunnen nemen tegen een lidstaat. Maar als de commissie die bevoegdheid krijgt, met ingang van 1 januari, "dan ligt er iets dat echt historisch is". Hij wil het echter "echt zien. Ik wil het zeker weten."
Ruttes coalitiepartner D66 heeft er echter al geen fiducie meer in. Het compromisvoorstel geeft de Hongaarse premier Viktor Orbán respijt "om zijn herverkiezing veilig te stellen" in 2022 en brengt de commissie onder de knoet van de regeringsleiders, zegt Europarlementariër Sophie in 't Veld.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Werknemers in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) krijgen dit jaar een loonsverhoging van 3,83 procent en 3 procent volgend jaar. Dat is de uitkomst van de cao-onderhandelingen tussen de zorgbonden en werkgeversorganisatie NLggz.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De stroomstoring in Den Haag dinsdagmiddag werd veroorzaakt door een mechanisch defect. Een woordvoerder van netbeheerder Stedin bevestigt woensdag berichtgeving hierover door Omroep West.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer maken zich grote zorgen over de gevolgen van de stikstofcrisis voor de woningbouw. Vorige week vrijdag meldde brancheorganisatie Bouwend Nederland dat 244.000 woningen niet gebouwd kunnen worden vanwege de stikstofproblematiek. Vooral de oppositie hoopte op snelle duidelijkheid van woonminister Mona Keijzer (BBB), maar zij wil nog niet vooruitlopen op gesprekken die het kabinet erover voert.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PVV-Kamerlid Emiel van Dijk heeft in een debat kritiek geuit op het beleid van het Openbaar Ministerie om vaker zelf straffen uit te delen aan verdachten. Vorige maand werd bekend dat het OM vaker gebruik wil maken van zogeheten strafbeschikkingen, waarbij het bijvoorbeeld een taakstraf of boete kan geven zonder tussenkomst van een rechter. Het gaat daarbij om strafbare feiten waar een celstraf van maximaal zes jaar op staat.
12 uur geledenDRACHTEN (ANP) - Na een dag van onderzoek heeft de politie geen aanwijzingen gevonden voor een misdrijf rond de nachtelijke woningbrand aan het Schuttersveld in Drachten. Die brak woensdag iets na middernacht uit, waarna de politie een overleden persoon in het huis vond. Die was mogelijk al langer dood. Zowel het politieonderzoek naar het overlijden als naar mogelijke brandstichting is afgerond.
13 uur geledenLEIDEN (ANP) - Een enkel stukje genetisch materiaal beïnvloedt of iemand diabetes type 1 krijgt. Mensen met de ene genetische variant zijn beschermd tegen de vorm van suikerziekte, mensen met een andere versie niet. Onderzoekers Bart Roep en René van Tienhoven (zelf diabetespatiënt) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) schrijven daar woensdag over in het belangrijke wetenschappelijke tijdschrift Cell. Ze denken dat hun ontdekking kan helpen bij het ontwikkelen van een persoonlijke behandeling, en misschien zelfs wel genezing.
13 uur geledenUTRECHT (ANP) - Dat het kabinet gemeenten wil verbieden om statushouders voorrang te geven voor een sociale huurwoning, is in strijd met de rechten van deze mensen. Ze hebben recht op huisvesting en op een gezinsleven, oordeelt het College voor de Rechten van de Mens woensdag.
13 uur geleden