Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte niet van de kook dat Rusland met vaccins invloed koopt

Rutte niet van de kook dat Rusland met vaccins invloed koopt

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet er niet van schrikken dat Rusland en China met hun coronavaccins invloed kopen in andere landen. De Europese banden met bijvoorbeeld Afrikaanse landen zijn wel tegen die zogeheten vaccindiplomatie opgewassen, verzekert premier Mark Rutte. De EU moet zich niet onbetuigd laten, maar "dat op een nette manier doen".

Nu heel de wereld jaagt op vaccins om de eigen bevolking zo snel mogelijk in te enten en de economie weer open te kunnen gooien, vissen veel Afrikaanse en andere armere landen achter het net. Rusland en China zien een buitenkans om invloed te verwerven. Ze schieten te hulp, maar vragen wel wat terug.

Maar Rutte gelooft niet "dat Rusland Afrika naar zich toe kan trekken met zijn Spoetnik-vaccin. Dat lijkt me te kort door de bocht." Hij wijst erop dat ook het Kremlin het niet kan maken om de eigen bevolking te laten wachten. En Afrika ruilt de banden met Europa niet zomaar in voor nieuwe met Rusland of China, denkt de minister-president. "Die zijn heel bestendig", omdat ze "wortelen in een gezamenlijke geschiedenis" en door hun "gezamenlijke reis naar meer democratie".

Maar "we moeten ook niet naïef zijn", zei Rutte na overleg met zijn collega-regeringsleiders van de EU-landen. "We moeten dit in de gaten houden."

Meer uit Binnenland

Verkeer moet opletten, het kan glad zijn op de weg

DE BILT (ANP) - Verkeer in vooral het oosten van het land moet dinsdagavond rekening houden met plaatselijke gladheid door sneeuw, zo meldt het KNMI. En in het noorden van Zuid-Holland en Utrecht is het door hagelbuien plaatselijk kortdurend glad, aldus het weerinstituut dat code geel heeft afgegeven voor een aantal provincies. Dinsdagavond rond 22.00 uur geldt die waarschuwing voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland.

1 uur geleden
Ministers in Brussel bedolven onder zorgen om ruk naar rechts

BRUSSEL (ANP) - Collega's uit andere EU-landen bestoken Nederlandse ministers met vragen over de verkiezingswinst van de PVV en de mogelijke gevolgen voor de Europese samenwerking. "Je proeft de bezorgdheid en ik kan me die bezorgdheid voorstellen", zei minister van Sociale Zaken Karien van Gennip na overleg in Brussel. Ook haar buitenlandcollega Bruins Slot moet "heel veel uitleggen".

2 uur geleden
Bruins Slot wijst op militaire prestatie Oekraïne nu twijfel groeit

BRUSSEL (ANP) - Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot heeft dinsdag in Brussel de krijgskunst van Oekraïne geprezen. "Het is buitengewoon knap dat de Oekraïners onder deze omstandigheden in staat zijn om zoveel weerstand te bieden", zei ze na afloop van de eerste dag van een meerdaagse NAVO-vergadering.

2 uur geleden
Nederlandse versie Brits royaltyboek per direct uit de handel

HAARLEM (ANP) - Eindstrijd, de Nederlandse versie van het nieuwe boek van de Britse schrijver Omid Scobie over het Britse koningshuis, wordt tijdelijk uit de handel gehaald. Dat bevestigt een zegsvrouw van Xander Uitgevers na berichtgeving van royaltyverslaggever Rick Evers.

3 uur geleden
Bliksembezoek Wilders aan Kijkduin voor steun tegen 'asielstroom'

KIJKDUIN (ANP) - PVV-leider Geert Wilders bracht dinsdagavond een kort bezoek aan bewoners van de badplaats Kijkduin, in het zuiden van Den Haag, om hen "een hart onder de riem te steken". Volgens hem worden plaatsen zoals Kijkduin "overspoeld met asielzoekers" zonder dat zij daarmee hebben ingestemd. In een hotel aan de boulevard van Kijkduin worden sinds dit weekend ruim 100 asielzoekers opgevangen, tot grote onvrede van omwonenden.

4 uur geleden
Voor 1,7 miljoen euro aan iPhones gestolen bij bedrijf Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar de diefstal van een lading nieuwe iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro bij een vrachtbedrijf op Schiphol. Ook zaten er anderhalf miljoen diodes in de gestolen lading. Dat zijn onderdelen die worden gebruikt bij de fabricage van printplaten. De telefoons zijn iPhones 15 Pro Max, in verschillende kleuren.

4 uur geleden
Verbieden hoofddoek mag ook voor ambtenaar achter de schermen

LUXEMBURG (ANP) - Overheden mogen ambtenaren, ook die achter de schermen werken, verbieden om een hoofddoek te dragen. Ze moeten dan wel consequent zijn en ook andere religieuze uitingen als kruisjes en keppeltjes niet toestaan, oordeelt de hoogste Europese rechter.

4 uur geleden