Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: niet direct boete voor scholen die maandag nog niet openen

Rutte: niet direct boete voor scholen die maandag nog niet openen

DEN HAAG (ANP) - Basisscholen die maandag nog niet opengaan, krijgen niet direct een boete van de Inspectie van het Onderwijs. Dat zei premier Mark Rutte donderdag tijdens een Kamerdebat over de coronacrisis.

Hoewel de meeste scholen volgens Rutte klaar zijn om aanstaande maandag weer te openen, geldt dat nog niet voor allemaal. Maar het is niet zo dat scholen dicht mogen blijven, stelde hij. "Er is wel gewoon een onderwijsplicht en de scholen moeten op een gegeven moment wel open."

Normaal gesproken komt de Inspectie eerst met een onderzoek als er iets niet op orde lijkt op een school, legt een woordvoerder uit. Daarna komt mogelijk een "herstelopdracht", waarin staat hoe de school de fout moet rechtzetten. Als aan die opdracht niet wordt voldaan, volgen er mogelijk sancties, zoals het stopzetten van de financiering.

Irritatie

Maar zo'n traject is vaak langdurig en volgens de woordvoerder nu niet aan de orde. Het gaat volgens hem om een acute situatie, aangezien de scholen over een paar dagen al open moeten. Ook is het de vraag hoe lang de scholen die niet open willen hun deuren gesloten houden. De ruim dertig scholen van de Brabantse organisatie Lowys Porquin blijven dicht tot in ieder geval het begin van de carnavalsvakantie, die daar op 15 februari begint.

In de Kamer was irritatie over de voorbereiding van de heropening van het basisonderwijs. Volgens verschillende partijen, waaronder de SP en de PvdA, voelden scholen zich overvallen en weten ze niet goed hoe ze een veilige heropening kunnen garanderen. Afgelopen woensdag sprak demissionair onderwijsminister Arie Slob met het onderwijsveld hoe de heropening eruit moet zien. Volgens de premier is dit duidelijk met onderwijspartijen gedeeld, en wordt er al weken gesproken over heropening.

Meer uit Binnenland

Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol in voor zaterdag

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat stelt voor zaterdag voor een deel van het land het hitteprotocol in werking vanwege de verwachte hoge temperaturen. Het protocol houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen. Het protocol geldt zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur, meldt de organisatie vrijdag.

19 minuten geleden
Wilde dieren tijdens lockdowns 73 procent verder aan de wandel

NIJMEGEN (ANP) - Wilde dieren liepen tijdens de strikte coronalockdowns in de eerste helft van 2020 gemiddeld maar liefst 73 procent verder dan ze precies een jaar eerder deden in een nog praktisch coronavrije wereld. Dat blijkt volgens de site van de Radboud Universiteit in Nijmegen uit onderzoek van onder anderen de aan deze instelling verbonden ecologe Marlee Tucker.

27 minuten geleden
Amsterdam wil meldpunt tegen gewelddadige onlinefilmpjes

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam moet een meldpunt komen, dat ervoor moet zorgen dat gewelddadige content die online is te vinden van bijvoorbeeld steekpartijen, snel wordt verwijderd. Een motie daarover van de PvdA is donderdag aangenomen in de Amsterdamse gemeenteraad.

1 uur geleden
Twee explosies bij winkelcentrum in Arnhem

ARNHEM (ANP) - In een winkelcentrum in Arnhem-Zuid zijn in de nacht van donderdag op vrijdag twee explosies geweest. Eentje deed zich voor bij dezelfde eetgelegenheid waar donderdagochtend, net als bij een ander eetcafé in het winkelcentrum, een verdacht pakketje is gevonden. De andere ontploffing was ongeveer gelijktijdig bij een naastgelegen pand, een Chinees restaurant. De politie onderzoekt of er een verband is met de eerder gevonden pakketjes.

4 uur geleden
Enorme schuifoperatie op station Amsterdam Zuid

AMSTERDAM (ANP) - Station Amsterdam Zuid is vrijdagavond het toneel van een precisieklus. Een enorm betonnen dakdeel, van 100 meter lang en met een gewicht van ongeveer 2 miljoen kilo, wordt dan op een reizigerstunnel geschoven. De operatie is live te volgen via een webcam, en geïnteresseerden die zich vooraf hebben aangemeld kunnen er bij zijn.

5 uur geleden
Festival Oerol op Terschelling van start met nieuwe opzet

TERSCHELLING (ANP) - Het festival Oerol op Terschelling gaat van start in een nieuwe, compactere opzet. Dit keer is geen sprake van meerdere zogeheten "oorden" maar is er één "festivalhart" bij West aan Zee. Het festival vindt plaats van vrijdag tot en met volgende week zondag.

5 uur geleden
OM komt met strafeisen in zaak wapen- en drugshandel Martien R.

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie houdt vrijdag bij het gerechtshof in Den Bosch haar requisitoir, gevolgd door de strafeisen in het hoger beroep in de zaak tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss.

5 uur geleden