Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: Nederland wil nadenken over leveren tanks aan Oekraïne

Rutte: Nederland wil nadenken over leveren tanks aan Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is bereid na te denken over het leveren van moderne gevechtstanks van het type Leopard 2 aan Oekraïne. "Het besluit is nog niet genomen, maar we sluiten het zeker niet uit", laat een woordvoerder van minister-president Mark Rutte aan het ANP weten.

Nederland heeft geen tanks, maar leaset achttien Leopard 2-tanks van Duitsland. Tegen internationale media in Brussel zei Rutte eerder dinsdag dat dat ook betekent dat Nederland die tanks kan kopen en desnoods weggeven. Als dat zinvol zou zijn om samen met andere landen te doen, is het kabinet bereid dat te overwegen, aldus de premier.

"Ik heb veel begrip voor de Oekraïense vraag", zei Rutte volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Vorige week zei minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in de Kamer al dat er voor het kabinet "geen taboes" zijn wat betreft de leverantie van regulier militair materieel aan de Oekraïners.

Scholz

Volgens het weekblad Der Spiegel gaat de Duitse bondskanselier Olaf Scholz toestemming geven aan Polen en andere landen om Leopard 2-tanks aan Oekraïne te leveren. Naast Polen willen ook Finland en Portugal dit soort tanks gaan leveren aan de regering in Kiev. Finland nam in 2014 nog honderd Nederlandse Leopard 2-tanks over.

In de Tweede Kamer klinkt tevredenheid over het Duitse besluit. "Eindelijk groen licht uit Duitsland voor het leveren van Leopard tanks", aldus Kati Piri (PvdA). "Duitsland neemt nu het juiste besluit", twitterde Ruben Brekelmans (VVD). Er is in de Kamer brede steun voor de militaire hulp aan Oekraïne.

Verenigde Staten

Nederland behoort bij de koplopers die militair materieel leveren aan Kiev. Vorige week maakte het kabinet nog bekend twee lanceerinrichtingen en een aantal raketten van een Patriot-batterij naar Oekraïne te sturen. Dat gebeurt in samenwerking met Duitsland en de Verenigde Staten. Oekraïne heeft het luchtafweersysteem nodig om zich te verdedigen tegen Russische aanvallen met raketten en drones.

Het kabinet stuurde al wel indirect tanks. Het financierde samen met de Amerikanen en de Tsjechen vorig jaar de levering van negentig gemoderniseerde Russische T-72 tanks. Die waren naar verluidt oorspronkelijk bestemd voor Marokko. Den Haag en Washington trokken hier elk 45 miljoen euro voor uit.

Meer uit Politiek

Harbers ziet op infrastructuur 'geen breuk met het verleden'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) ziet "geen breuk met het verleden" in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB als het om zijn portefeuille gaat. Verder wil hij weinig zeggen over de plannen. "Ik ga niet het hele coalitieakkoord recenseren."

5 minuten geleden
Post mag er mogelijk langer over doen, meldt minister

DEN HAAG (ANP) - De post hoeft vanaf volgend jaar mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. De bezorging op vijf dagen in de week, van dinsdag tot en met zaterdag, blijft wel gehandhaafd.

1 uur geleden
Van Gennip blij dat coalitie door wil met hervorming kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is "ontzettend blij" dat het nieuwe kabinet in wording verder wil met haar plannen voor hervorming van de kinderopvang. Dat is "heel goed voor alle ouders in Nederland", vindt zij, al is nog onzeker hoeveel ouders straks nog zelf moeten betalen.

1 uur geleden
Van der Burg: 1500 asielplekken minder sinds hoofdlijnenakkoord

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht 1500 opvangplekken minder dan twee dagen geleden, meldt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). Dat zou een direct gevolg zijn van het voornemen van PVV, VVD, NSC en BBB om de 'spreidingswet' te schrappen die de verdeling van asielzoekers over gemeenten regelt.

2 uur geleden
Minister Helder 'enorm teleurgesteld' dat Brazilië WK mag houden

DEN HAAG (ANP) - Conny Helder baalt dat niet Nederland, België en Duitsland maar Brazilië het WK vrouwenvoetbal in 2027 mag houden. "Ik ben enorm teleurgesteld. Dat was een zwaar bericht vanochtend", zei ze vrijdag tegen parlementaire journalisten.

2 uur geleden
Boeren krijgen onder nieuwe coalitie minder geld, zegt Adema

DEN HAAG (ANP) - De beoogde coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB zet juist minder geld voor boeren opzij dan het huidige kabinet van plan was, zegt demissionair landbouwminister Piet Adema.

2 uur geleden
Jetten ziet klimaatdoelen onder nieuwe coalitie uit beeld raken

DEN HAAG (ANP) - De klimaatdoelen raken uit beeld met het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB, zegt demissionair klimaatminister Rob Jetten. "Er wordt beknibbeld op het klimaatgeld. Een eerlijke prijs op vervuiling door bedrijven wordt weer teruggedraaid. En je stopt dus met het helpen van mensen thuis om te isoleren en de energierekening naar beneden te krijgen."

3 uur geleden