Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: Nederland kijkt positief naar energieplannen Brussel

Rutte: Nederland kijkt positief naar energieplannen Brussel

ROTTERDAM (ANP) - Nederland kijkt positief naar de plannen van de Europese Commissie om de energiecrisis het hoofd te bieden. Dat zegt premier Mark Rutte tijdens het bezoek van commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Eerder zei Rutte al dat het kabinet zonder taboes naar Brussel gaat om over het pakket te onderhandelen.

Onderdeel van de plannen van de Commissie is onder meer het instellen van een prijsplafond voor Russisch gas en een verplichte bezuiniging op elektriciteitsverbruik tijdens piekuren in de EU-landen. Ook wil de Commissie dat de overwinsten van bedrijven die lage kosten hebben voor de opwekking van duurzame elektriciteit aan banden worden gelegd. Energiebedrijven die met fossiele brandstoffen elektriciteit opwekken en van de hoge olie- en gasprijzen profiteren, zouden een solidariteitsheffing moeten betalen.

Energieminister Rob Jetten zei eerder deze week dat het kabinet bereid is steun voor het prijsplafond "in overweging te nemen". Wel waakt het kabinet voor eventuele Russische tegenacties. Niet Jetten zelf, maar staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) gaat vrijdag naar Brussel om te praten over het pakket.

De daadwerkelijke onderhandelingen zullen daar plaatsvinden, benadrukte Rutte. Maar ondanks de "vragen en zorgen" die het kabinet nog heeft, kijkt Nederland positief naar de voorstellen.

Meer uit Binnenland

Ook twee campings in Meerssen geëvacueerd

MEERSSEN (ANP) - Twee campings in het Limburgse Meerssen worden zaterdag uit voorzorg ontruimd om dreigende wateroverlast, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het gaat om de campings 't Geuldal en Geul & Bos. Eerder werden al de gasten van twee campings in Etenaken, bij Wijlre, geëvacueerd.

3 uur geleden
Tweede jonge vrouw overleden na ongeval A50

HERVELD (ANP) - De 18-jarige vrouw uit Lent die op 12 mei zwaargewond raakte na een ongeval op de A50 ter hoogte van het Gelderse Herveld, is overleden. Dat meldt de politie. Het slachtoffer werd vorige week zondagochtend met zware verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.

4 uur geleden
Dode door zwaar verkeersongeval Broek in Waterland

BROEK IN WATERLAND (ANP) - Bij Broek in Waterland (Noord-Holland) zijn vrijdagavond een vrachtwagen en een personenauto frontaal op elkaar gebotst. Dat gebeurde op de N247, een paar kilometer van de aansluiting met de ringweg A10. De bestuurder van de personenauto, een 73-jarige man uit de gemeente Waterland, is overleden, meldt de politie.

5 uur geleden
Zeven gewonden bij frontale botsing in Maasland

MAASLAND (ANP) - Bij een frontale botsing tussen twee auto's in Maasland (Zuid-Holland) zijn zaterdag zeven gewonden gevallen. Dat waren alle inzittenden van beide voertuigen.

6 uur geleden
Ruim 5000 deelnemers beginnen aan Roparun

ENSCHEDE (ANP) - Ruim 5000 mensen, verdeeld over meer dan tweehonderd teams, doen dit weekend mee aan de Roparun. Voor de 33e editie wordt geld opgehaald om het leven van mensen met kanker waar mogelijk draaglijker te maken, zegt de organisatie.

11 uur geleden
Huizen Rotterdam ontruimd nadat bewoner gaskraan openzet

ROTTERDAM (ANP) - Op de Brederodestraat in Rotterdam-West hebben de hulpdiensten in de nacht van vrijdag op zaterdag verschillende huizen ontruimd omdat een man in zijn woning de gaskraan had opengezet. De man is inmiddels gearresteerd door een arrestatieteam, meldt de politie.

12 uur geleden
Ook VVD-jongeren willen Plasterk niet als premier

DEN HAAG (ANP) - De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich aan bij de jongerenorganisatie van NSC.

13 uur geleden