Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: Nederland kan nauwelijks aan asielverplichtingen voldoen

Rutte: Nederland kan nauwelijks aan asielverplichtingen voldoen

DEN HAAG (ANP) - Nederland kan "nauwelijks" aan zijn internationale asielverplichtingen voldoen, zegt premier Mark Rutte. Volgens hem is de asielketen in Nederland "totaal overspannen". Meer dwingendheid richting gemeenten is volgens Rutte onvermijdelijk.

De situatie in het aanmeldcentrum Ter Apel noemt Rutte uitermate slecht. "Het is bijna onmogelijk om daar nog mensen onderdak te bieden", zei hij in zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Het probleem wordt onder meer veroorzaakt omdat statushouder niet kunnen doorstromen naar een reguliere woning. Vanwege de krapte op de reguliere woningmarkt kunnen statushouders het azc niet verlaten. Terwijl je dat wel wilt, zodat de statushouders een baan kunnen vinden en in de samenleving kunnen integreren, stelt Rutte. "Er zijn te weinig huizen voor Nederlanders en voor vluchtelingen."

Tussenvoorzieningen

Er zijn weliswaar tussenvoorzieningen zoals hotels en andere accommodaties, maar meer dan 13.000 statushouders zitten nog in asielzoekerscentra, aldus de premier. "En dat zijn de plekken die je nodig hebt voor asielzoekers die nog in procedure zitten."

Ondanks herhaalde oproepen aan gemeenten om plekken voor statushouders te regelen, zodat er voor asielzoekers die in Ter Apel aankomen plek blijft, is het de laatste tijd elke dag afwachten of dat lukt. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en woonminister Hugo de Jonge zijn daar dagelijks mee bezig, maar "meer dwingendheid zal onvermijdelijk zijn om dit voor elkaar te krijgen", stelt de premier. Volgens hem is het geen eenvoudige kwestie, die ook niet over een paar weken is opgelost.

Meer uit Binnenland

Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

52 minuten geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

2 uur geleden
Actiedag voor een nationaal heksenmonument

DEN HAAG (ANP) - Op bijna twintig plekken in Nederland voert de Stichting Nationaal Heksenmonument zaterdagmiddag actie. De missie van de net opgerichte stichting is een nationaal monument voor de slachtoffers van de grootschalige verbrandingen als heks van voornamelijk vrouwen, die in Europa plaatsvonden tussen 1450 en 1750. In onder meer Amsterdam, Nijmegen, Delft en Maastricht worden witte bloemen gelegd en namen van slachtoffers voorgelezen.

3 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

8 uur geleden
Grote bosbrand in Oisterwijk onder controle

OISTERWIJK (ANP) - In een bosgebied in Oisterwijk heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft de rook niet voor overlast gezorgd op het Intents festival, dat in de buurt aan de gang is.

9 uur geleden
GroenLinks evalueert kandidaatstelling na stemrel in Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld. De partij wil hier "lessen uit trekken voor de toekomst", schrijven fractievoorzitter Sinan Ă–zkaya en voorzitter Esther Punte van GroenLinks Zuid-Holland vrijdag in een mail aan hun leden. Aanleiding hiervoor is de rel die dinsdag ontstond rond Debora Fernald.

9 uur geleden
Rover: ProRail laat reizigers Amsterdam - Londen in de kou staan

DEN HAAG (ANP) - Rover heeft er geen enkel begrip voor dat door werkzaamheden op station Amsterdam Centraal vanaf juni volgend jaar maandenlang geen treinen rijden tussen Amsterdam en Londen. Reizigers tussen beide steden komen volgens de reizigersorganisatie "maanden in de kou te staan" en zij roept ProRail en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) op de plannen zo aan te passen dat de verbinding in stand blijft.

10 uur geleden