Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: Nederland is een gaaf land, maar nog niet af

Rutte: Nederland is een gaaf land, maar nog niet af

DEN HAAG (ANP) - Demissionair en tevens scheidend premier Mark Rutte vindt Nederland nog steeds een "gaaf land", maar zegt tegelijkertijd dat het land nog niet af is. Hoewel Rutte niet wil terugblikken - "dat vind ik zó zielig" en "ik zit hier nog wel wel een tijdje" -, vindt hij dat hij het land niet slechter achter laat dan toen de VVD'er dertien jaar geleden als premier begon. "Er moet wel wat gebeuren de komende jaren. Er zijn serieuze problemen die je moet oplossen", zei Rutte in een persgesprek in het torentje.

Het was de laatste Prinsjesdag voor Rutte als premier. Daags na de val van het kabinet begin juli kondigde hij aan de politiek te verlaten. In die dertien jaar heeft de VVD'er een stevige stempel op Nederland gedrukt.

De staatsschuld zakt onder de 50 procent, het overheidstekort zit (net) onder de 3 procent en de werkloosheid is "historisch laag", somt Rutte de positieve resultaten van zijn kabinetten op. Een aantal jaar geleden "dreigde de werkloosheid de 10 procent aan te tikken". Maar er zijn ook nog "serieuze problemen" op te lossen, zoals de afwikkeling van het toeslagenschandaal en Groningen. Hij noemt verder de woningmarkt, het klimaat en de kansencrisis als voorbeeld. Ook het stikstofvraagstuk moet "onder controle" komen.

Balans zoeken

"Dat vraagt een stap-voor-stapaanpak. Dat heb ik echt wel geleerd in die dertien jaar. Besturen vraagt ook iedere keer die balans zoeken, al die maatschappelijke belangen in de gaten houdend. Zeker in een rijk land als Nederland, met een mondige bevolking."

De balans van zeker zijn laatste kabinet is "niet alleen positief", erkent hij. Naast de genoemde problemen is het bijvoorbeeld niet gelukt om maatregelen te nemen om de instroom van asielzoekers terug te dringen. Daar is het kabinet op gevallen.

Definitief besluit

Rutte is er nog niet uit wat hij na zijn premierschap gaat doen. Lesgeven staat "nog steeds hoog op de agenda", maar hij neemt pas een definitief besluit "als ik echt weg ben". Hij wil er verder ook niet over praten. "Laten we eerst zorgen dat we het land netjes achterlaten. Ik wil gewoon mijn werk goed afmaken en daarna zien we wel verder."

Hij bezweert dat hij niet gepolst of gebeld is met de vraag of hij scheidend NAVO-chef Jens Stoltenberg wil opvolgen. "Erg triest", grapt Rutte.

Meer uit Politiek

Van der Plas 'snapt het beeld' van ruziënde coalitie wel

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas begrijpt dat het beeld van een vechtkabinet is ontstaan, zei ze in het programma WNL op Zondag. Ze erkent dat de vier coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB vaak "op het scherpst van de snede" discussiëren. "Ik snap het beeld naar buiten toe, van: ze zijn constant met zichzelf bezig." Die discussies zijn volgens haar wel nodig om doelen te bereiken.

19 uur geleden
Plannen stikstofcommissie Schoof vertraagd

DEN HAAG (ANP) - Het kost het kabinet langer dan gepland om met plannen te komen om uit de stikstofcrisis te komen. Landbouwminister Femke Wiersma (BBB) verwacht bij de voorjaarsnota de "eerste contouren" af te hebben, schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. "Het kabinet is in volle vaart bezig."

2 dagen geleden
Protest bij bezoek Keijzer aan opvang statushouders in Castricum

CASTRICUM (ANP) - Woonminister Mona Keijzer is begroet door tientallen demonstranten bij een werkbezoek in Castricum aan een opvanglocatie voor vluchtelingen met verblijfspapieren. "Kijk maar goed hoe het niet moet", scandeerden zij. De bewindsvrouw van BBB ging meteen bij aankomst met betogers in gesprek.

2 dagen geleden
Faber verlengt grenscontroles na 'bemoedigende' resultaten

DEN HAAG (ANP) - De grenscontroles die het kabinet vorig jaar invoerde om illegale immigratie tegen te gaan, hebben tot "bemoedigende" resultaten geleid en worden daarom de komende maanden zoals gepland voortgezet. Dat heeft asielminister Marjolein Faber gemeld aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
Wiersma: focus ligt op defensie, maar het begint bij voedsel

MARKELO (ANP) - Voedselzekerheid is de afgelopen tijd onderbelicht, vindt landbouwminister Femke Wiersma (BBB). "We zien nu in tijden van geopolitieke spanningen dat de focus heel erg ligt op defensie en op veiligheid, maar uiteindelijk begint het allemaal bij voedsel", zei Wiersma. "Als je dat niet voor elkaar hebt, dan krijg je pas echt onrust en een ontwrichte samenleving."

3 dagen geleden
EU-geld voor arme regio kan in Nederland lastig naar Defensie

DEN HAAG (ANP) - Het wordt in Nederland "lastig" om Europees geld voor arme regio's naar defensie te geleiden. Voor "99 procent" is het geld al vastgelegd, zei minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken, PVV) donderdag in de Tweede Kamer. Hij wees erop dat deze zogeheten cohesiemiddelen wel al mogen worden ingezet voor veiligheid.

3 dagen geleden
Kamerleden willen dat Faber meer opvangplekken Oekraïners regelt

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen VVD en NSC en oppositiepartijen GroenLinks-PvdA en D66 vinden dat migratieminister Marjolein Faber meer moet doen om opvangplekken te regelen voor Oekraïners. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vreest dat gemeenten binnenkort niet meer in staat zijn om alle gevluchte Oekraïners op te vangen door een tekort aan plekken. Tijdens een debat hierover kondigde de PVV-minister ondanks aandringen van Kamerleden geen extra maatregelen aan.

3 dagen geleden