
Rutte: Nederland gaat voorlopig door met vouchers
DEN HAAG (ANP) - Nederland staat reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen voorlopig toe om vouchers te geven aan consumenten wier vlucht is afgelast wegens het coronavirus. De Europese Commissie zei woensdag dat consumenten die zo'n voucher weigeren hun geld terug moeten krijgen. Het recht om te kiezen voor zo'n vergoeding is vastgelegd in het Europese passagiersrecht, aldus de commissie.
"We kunnen voorlopig door", zegt premier Mark Rutte. Hij roept consumenten op zo veel mogelijk voor zo'n voucher te kiezen, hoewel ze wel de optie behouden hun geld terug te krijgen.
Verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen had de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) eerst nog gevraagd om hier in elk geval tot en met 30 juni niet op te handhaven. De dienst gaat er nu wel weer op toezien dat consumenten hun geld terug kunnen vragen.
Vergist
De commissie zei eerst een inbreukprocedure te starten, waarmee lidstaten alsnog worden verplicht Europese regels na te komen, maar de verantwoordelijke Eurocommissaris moest later woensdag toegeven dat ze zich had vergist. Het uitblijven van zo'n maatregel maakt dat Nederland het uitgeven van vouchers blijft toestaan.
"We moeten allemaal een beetje solidair zijn met elkaar", zegt de premier. "Als je het geld echt nodig hebt, is het wat anders. Maar het feit dat je op vakantie kon gaan, betekent blijkbaar dat die ruimte er was." Hij benadrukt dat het kabinet Nederlanders ook heeft opgeroepen de muziekleraar en de sportschool te blijven doorbetalen tijdens de 'intelligente lockdown'.
Volledig plat
De reisbranche ligt bijna volledig plat door de uitbraak van het coronavirus. Het kabinet werkt al aan een steunpakket voor KLM en meer bedrijven in de reisbranche dreigen in de problemen te komen. "We zitten in een hele moeilijke situatie", zegt Rutte daarover.
Hij begrijpt dat het voor mensen met een kleine beurs "verschrikkelijk zwaar" kan zijn, zeker als zij hun inkomen hebben zien wegvallen door de coronacrisis. Maar "gegeven alle belangen is verbieden niet het beste", vindt de premier.
Het kabinet hoopt ook zo snel mogelijk met een advies te komen over de zomervakantie, aldus de premier. Gesprekken daarover lopen nog in Brussel.
Meer uit Financieel
MÜNCHEN (ANP/RTR) - De Europese Unie moet "doortastende" maatregelen nemen tegen de Verenigde Staten als de onderhandelingen over een handelsakkoord op niets uitlopen. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Lars Klingbeil gezegd, die tegelijkertijd benadrukt dat het tariefconflict beëindigd moet worden.
8 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De heffing van 30 procent die de Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren op de import van goederen uit de Europese Unie remt naar verwachting de groei van de Nederlandse economie. Dat laat ING-econoom Bert Colijn weten aan het ANP. Naast het directe effect op de economie kunnen vooral de onzekerheden die met de heffingen gepaard gaan gevolgen hebben voor Nederland.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.
4 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".
18 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.
18 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.
19 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie "blijft standvastig, verenigd en klaar om haar belangen te beschermen", zei António Costa, voorzitter van de Europese Raad, in een reactie op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om de EU per 1 augustus een invoertarief van 30 procent op te leggen.
20 uur geleden