Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte naar Berlijn voor overleg met Merkel

Rutte naar Berlijn voor overleg met Merkel

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is donderdagavond in Berlijn voor een werkdiner met bondskanselier Angela Merkel. Duitsland is sinds deze maand voorzitter van de Europese Unie en wil snel een oplossing vinden voor de ruzie over het voorgestelde herstelfonds om de coronacrisis aan te pakken.

Rutte herhaalde vrijdag na de ministerraad die haast nog niet te voelen. Een "absolute noodzaak" om tijdens de EU-top over twee weken tot een akkoord te komen, ziet de minister-president niet. Hij zou wel willen dat het lukt, want "het scheelt een hoop gedoe en sfeerverslechtering misschien".

De Europese Commissie wil een herstelfonds van 750 miljard euro creëren. Daarvan moet twee derde uit giften bestaan. Rutte vindt dat het fonds uit leningen moet bestaan zodat je voorwaarden kunt stellen aan ontvangende landen.

Randvoorwaarden

Merkel wil haast maken omdat het coronavirus de Europese economie een zware slag heeft toegebracht. Ze streeft ernaar om op de top van de 27 EU-regeringsleiders op 17 en 18 juli tot overeenstemming komen. Ook over de meerjarenbegroting van de EU moeten de landen het eens worden.

Er zijn voor Rutte twee belangrijke randvoorwaarden. Ten eerste moet de korting op de Nederlandse afdracht aan de EU blijven bestaan. "Ik zie geen compromis zonder korting." Ten tweede moeten zuidelijke landen afgesproken hervormingen doorzetten. Het gaat dan bijvoorbeeld om de pensioenen, belastinginning en de arbeidsmarkt.

Voldoende tijd

Dat er voldoende tijd is, blijkt volgens Rutte ook uit het feit dat er nog geen gebruik is gemaakt van het grote steunpakket dat in april is opgetuigd. Daarin zit onder meer 240 miljard euro aan leningen van het Europese noodfonds om de directe kosten van de coronabestrijding mee te financieren. "Als er nou echt zoveel nodig is, zou je denken dat die 240 miljard is aangesproken. Dat is niet gebeurd."

Nederland staat niet alleen. Het verzet zich samen met Oostenrijk, Denemarken en Zweden tegen het plan van de Commissie voor het herstelfonds. De weerstand valt vooral verkeerd in Zuid-Europese landen, maar ook in Frankrijk. De Franse president Emmanuel Macron was vorige week nog bij Rutte om over het fonds te praten.

Het is de eerste buitenlandse reis van Rutte sinds de uitbraak van de coronacrisis in maart.

Meer uit Binnenland

Marcouch hoopt op Kamer nu er geen verbod koranverbrandingen komt

HILVERSUM (ANP) - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch hoopt dat de Tweede Kamer "zijn verantwoordelijkheid" neemt nu het kabinet geen verbod wil instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Hij benadrukte bij Nieuwsuur dat in ieder geval het veiligheidsaspect bij demonstraties onderzocht wordt, maar hij had liever meer gezien.

1 uur geleden
1 op 5 huurders Amsterdam betaalt 35 procent loon of meer aan huur

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam maakt zich zorgen over het aantal mensen dat in een te dure huurwoning woont. Uit nieuw woningmarktonderzoek over 2023 komt naar voren dat wonen in de hoofdstad weer duurder is geworden en dat een op de vijf huurders meer dan 35 procent van hun netto-inkomen kwijt is aan huur.

4 uur geleden
Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

RHENEN (ANP) - Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

7 uur geleden
Nog geen nieuwe aanhoudingen om mishandeling conducteur

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog geen nieuwe verdachten aangehouden voor de mishandeling van een NS-conducteur vorige week. Tot nu toe werd één minderjarige jongen opgepakt na het geweldsincident. Hij werd zondag weer vrijgelaten, maar blijft verdachte. Volgens de politie is hij tot nu toe de enige verdachte in het onderzoek.

8 uur geleden
In hoger beroep tot ruim 17 jaar cel voor aanslag op advocaat

ARNHEM (ANP) - Het gerechtshof in Arnhem heeft vrijdag in hoger beroep twee mannen veroordeeld tot celstraffen van ruim vijftien en ruim zeventien jaar voor de moordaanslag op de Enschedese advocaat Philippe Schol. De raadsman werd op 6 november 2019 in de buurt van zijn huis in het Duitse Gronau beschoten vanuit een rijdende auto, waarin de twee verdachten, Bert Jan ten V. (50) en Maikel T.T. (34), zaten. Schol overleefde de aanslag ternauwernood en liep blijvend letsel op.

8 uur geleden
Marcouch hoopt dat onderzoek demonstratierecht niet te lang duurt

ARNHEM (ANP) - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem hoopt dat het onderzoek dat het kabinet laat instellen naar de grenzen van het demonstratierecht niet heel erg lang gaat duren. Hij wil dat er snel regels komen die bepalen in hoeverre het recht op demonstratie het recht op onder meer veiligheid en geloof mag schenden. Marcouch heeft daar recent in een brief aan het kabinet nog voor gepleit naar aanleiding van pogingen tot koranverbrandingen in zijn stad.

9 uur geleden
XR maakt zich 'grote zorgen' over onderzoek demonstratierecht

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) maakt zich "grote zorgen" over het onafhankelijke onderzoek dat het kabinet laat uitvoeren naar het demonstratierecht. De klimaatactiegroep spreekt van een onderzoek "naar het beperken" van dit recht. Volgens het kabinet wordt onderzocht of de huidige regels en voorwaarden nog voldoende aansluiten bij de actuele ontwikkelingen.

9 uur geleden