
Rutte naar Berlijn voor overleg met Merkel
DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is donderdagavond in Berlijn voor een werkdiner met bondskanselier Angela Merkel. Duitsland is sinds deze maand voorzitter van de Europese Unie en wil snel een oplossing vinden voor de ruzie over het voorgestelde herstelfonds om de coronacrisis aan te pakken.
Rutte herhaalde vrijdag na de ministerraad die haast nog niet te voelen. Een "absolute noodzaak" om tijdens de EU-top over twee weken tot een akkoord te komen, ziet de minister-president niet. Hij zou wel willen dat het lukt, want "het scheelt een hoop gedoe en sfeerverslechtering misschien".
De Europese Commissie wil een herstelfonds van 750 miljard euro creëren. Daarvan moet twee derde uit giften bestaan. Rutte vindt dat het fonds uit leningen moet bestaan zodat je voorwaarden kunt stellen aan ontvangende landen.
Randvoorwaarden
Merkel wil haast maken omdat het coronavirus de Europese economie een zware slag heeft toegebracht. Ze streeft ernaar om op de top van de 27 EU-regeringsleiders op 17 en 18 juli tot overeenstemming komen. Ook over de meerjarenbegroting van de EU moeten de landen het eens worden.
Er zijn voor Rutte twee belangrijke randvoorwaarden. Ten eerste moet de korting op de Nederlandse afdracht aan de EU blijven bestaan. "Ik zie geen compromis zonder korting." Ten tweede moeten zuidelijke landen afgesproken hervormingen doorzetten. Het gaat dan bijvoorbeeld om de pensioenen, belastinginning en de arbeidsmarkt.
Voldoende tijd
Dat er voldoende tijd is, blijkt volgens Rutte ook uit het feit dat er nog geen gebruik is gemaakt van het grote steunpakket dat in april is opgetuigd. Daarin zit onder meer 240 miljard euro aan leningen van het Europese noodfonds om de directe kosten van de coronabestrijding mee te financieren. "Als er nou echt zoveel nodig is, zou je denken dat die 240 miljard is aangesproken. Dat is niet gebeurd."
Nederland staat niet alleen. Het verzet zich samen met Oostenrijk, Denemarken en Zweden tegen het plan van de Commissie voor het herstelfonds. De weerstand valt vooral verkeerd in Zuid-Europese landen, maar ook in Frankrijk. De Franse president Emmanuel Macron was vorige week nog bij Rutte om over het fonds te praten.
Het is de eerste buitenlandse reis van Rutte sinds de uitbraak van de coronacrisis in maart.
Meer uit Binnenland
DOETINCHEM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft in een videoboodschap voorafgaand aan Koningsdag in Doetinchem stilgestaan bij het overlijden van paus Franciscus. "De gemeenschapszin van paus Franciscus is ook een kenmerk van Koningsdag", zei de koning in het filmpje op NPO 1.
1 uur geledenDOETINCHEM (ANP) - Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem kijkt uit naar een "mooie en bijzondere dag in het hart van de Achterhoek". Boumans is "heel erg blij" dat de koninklijke familie zijn stad heeft gekozen om de verjaardag van koning Willem-Alexander te vieren. "We hebben een mooi programma in elkaar gezet, waarin de Achterhoek centraal staat."
2 uur geledenDOETINCHEM (ANP) - Bezoekers beginnen het centrum van Doetinchem te vullen om het bezoek van de koninklijke familie te kunnen volgen. Het is best druk, ziet een ANP-verslaggever. Langs de route zijn de huizen versierd, overal hangen vlaggen die speciaal voor het bezoek ontworpen zijn.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht roept vrijdagavond op niet meer naar de stad te komen, omdat het te druk is door de viering van koningsnacht. Op verschillende plekken in de stad zijn evenementen georganiseerd.
15 uur geledenHAARLEM (ANP) - De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) mag namens de provincie Noord-Holland dwangsommen opleggen aan Tata Steel om het bedrijf te dwingen te stoppen met het uitstoten van ongare kooks. Dat oordeelt de rechtbank Noord-Holland. Ook heeft de provincie terecht de aanvraag van Tata Steel afgewezen voor een omgevingsvergunning voor het beperkt mogen uitstoten van ongare kooks.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De grenscontroles worden met zes maanden verlengd tot 9 december, laat minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) vrijdag aan de Tweede Kamer weten. Het kabinet hoopt met de grenscontroles illegale migratie tegen te gaan.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat zich sterk maken voor een landelijke reispas waarmee mensen met een laag inkomen gratis of met korting in daluren met het openbaar vervoer kunnen reizen. Betrokkenen kunnen hiermee zowel met de trein, bus, tram als metro reizen, melden minister Barry Madlener en staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur, PVV) in een Kamerbrief over de klimaatmaatregelen.
19 uur geleden