Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte naar Ankara voor overleg met president Erdogan

Rutte naar Ankara voor overleg met president Erdogan

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte reist dinsdag naar Ankara voor overleg met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De relatie met Turkije is de afgelopen jaren zeer moeizaam geweest. Erdogan probeert de afgelopen tijd de banden weer aan te halen met meer landen waarmee hij gebrouilleerd was.

Vorig jaar oktober dreigde Erdogan nog de Nederlandse ambassadeur het land uit te zetten. Dat was een reactie op een verklaring van tien ambassadeurs waarin zij opriepen om de Turkse zakenman en filantroop Osman Kavala op vrije voeten te stellen. De zaak liep uiteindelijk met een sisser af.

Al jaren zijn de verhoudingen moeizaam. Dat heeft te maken met het autoritaire beleid van Erdogan, het schenden van mensenrechten en de onderdrukking van de media. Ook buitenlandse militaire avonturen van Turkije in Libië, Syrië en Azerbeidzjan vielen niet goed in Den Haag.

Dieptepunt

Een dieptepunt in de relatie vond plaats in 2017 toen Nederland weigerde Turkse bewindslieden hier campagne te laten voeren. Het leidde ertoe dat Nederland een Turkse minister het land uitzette. Erdogan beschuldigde Nederland toen van nazisme. Rutte noemde Erdogan hysterisch.

De banden werden een jaar later weer hersteld, maar echt warm werden ze nooit. Rutte was sindsdien niet in Ankara, maar heeft de afgelopen tijd wel een paar lange gesprekken met Erdogan elders gevoerd. "De persoonlijke verhoudingen zijn altijd goed gebleven", zei Rutte na de ministerraad.

Telefoongesprek

Volgens de premier is het belangrijk dat landen binnen de NAVO intensief met elkaar in gesprek blijven. "Turkije is van groot belang voor de verdediging van de oostflank", zei hij. Duitsland heeft als een van de weinige Europese landen intensief contact met Turkije. Dat moet door meer landen gebeuren, vindt Rutte.

Hij heeft onlangs in een telefoongesprek met Erdogan gezegd snel langs te komen. Dat bezoek komt nu in de aanloop naar de NAVO-top goed uit, aldus de premier. Bovendien is Erdogan een van de weinige leiders die op het ogenblik contact heeft met de leiders in Moskou en Kiev.

Eerder dit jaar zocht Turkije al toenadering tot Israël. Dat is een oude bondgenoot van Turkije, maar de afgelopen jaren was de relatie zeer verzuurd. Ook met buurlanden Armenië en Griekenland zoekt Ankara een betere relatie. De economie van Turkije verkeert al langer in zwaar weer.

Meer uit Binnenland

Verkenner Plasterk praat maandag met leiders PVV, BBB, VVD en NSC

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk begint maandag aan zijn tweede gespreksronde en ontvangt de politieke leiders van PVV, BBB, VVD en NSC. Dat zijn de vier partijen die PVV-voorman Geert Wilders het liefst in een coalitie ziet. Hij schuift als eerste aan, om 11.00 uur. De dag wordt afgesloten met een gesprek met Pieter Omtzigt (NSC) om 15.00 uur. Vorige week heeft de verkenner bijna alle beoogde fractieleiders ontvangen en toen bleek dat hun wensen moeilijk te verenigen zijn.

29 minuten geleden
Minister Kuipers: klimaatverandering is een gezondheidscrisis

DUBAI (ANP) - Klimaatverandering is ook een gezondheidscrisis. Die boodschap herhalen gezondheidsministers, onder wie demissionair minister Ernst Kuipers, zondag op de klimaattop in Dubai. Hans Kluge van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hamerde er ook op in zijn speech op de COP28: "Afgelopen jaar alleen al zijn minstens 62.000 mensen overleden door hittegolven in 35 Europese landen."

48 minuten geleden
Oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt (77) overleden

SAVIGNAC-DE-DURAS (ANP) - Journalist en oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt is zondag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan het ANP gemeld. D'Hamecourt overleed aan een hartstilstand in Frankrijk, waar hij woonde.

2 uur geleden
ANWB en Rode Kruis hebben veel tips voor winters weer

DEN HAAG (ANP) - Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maken zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseren allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich kunnen voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

3 uur geleden
Schiphol: sneeuwvloot staat paraat

SCHIPHOL (ANP) - De sneeuwvloot van Schiphol staat paraat voor als de sneeuwval zondagmiddag begint. Het gaat om een voorraad voertuigen die met vegers en blowers de start- en landingsbanen, en ook de taxibanen en parkeerplaatsen van de vliegtuigen, sneeuwvrij kan maken. Volgens een woordvoerder van de luchthaven zijn er ook tientallen kantoormedewerkers opgeroepen om hierbij te helpen.

3 uur geleden
Grote schade aan appartementencomplex Amsterdam door explosie

AMSTERDAM (ANP) - Zo'n tien bewoners van een appartementencomplex in Amsterdam-Zuidoost kunnen voorlopig hun huis niet meer in, na een explosie in het complex. Door de explosie is onder meer de gevel van een woning geslagen. Een woordvoerder van de brandweer spreekt van grote schade.

4 uur geleden
Bioscopen na de staking: schema 2024 nog niet helemaal zeker

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse bioscopen lijken nog weinig problemen te ondervinden van de gevolgen van de grote Hollywoodstakingen, die maandenlang de opnames van films en series platlegden. Dat stellen de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en Pathé, de grootste filmexploitant van Nederland. Maar de effecten zijn mogelijk in de nabije toekomst wél merkbaar.

4 uur geleden