Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte na moeizame deal: volgende sanctieronde moet het anders

Rutte na moeizame deal: volgende sanctieronde moet het anders

BRUSSEL (ANP) - De EU moet het anders aanpakken als zij aan een nieuw pakket strafmaatregelen voor Rusland begint, vindt premier Mark Rutte. De unie moet leren van de uiterst moeizaam gevonden overeenstemming over een boycot van Russische aardolie.

De EU-leiders gingen maandagavond akkoord met een verwaterde versie van het embargo dat de Europese Commissie al bijna vier weken geleden voorstelde. Hongarije, Slowakije en Tsjechië bedongen uitzonderingen waarvan de technische finesses nog moeten worden uitgewerkt.

Rutte en enkele van zijn collega's hebben volgens hem bepleit de volgorde voortaan om te draaien. "Als we aan een zevende pakket gaan werken moeten we eerst een debat over de techniek hebben", zoals het regelen van alternatieven en het ombouwen van raffinaderijen, "voordat we beginnen te spreken over hoe het sanctiepakket er eigenlijk uit moet zien".

Nederland wil zo gauw mogelijk door met zo'n zevende pakket, maar "daarvan weet je dat het nog moeilijker wordt", zei Rutte. Het zou bijvoorbeeld maatregelen kunnen bevatten om de invoer van Russisch gas te verminderen, voor heel wat EU-landen nog altijd een taboe.

Het is niet Ruttes bedoeling de commissie te bekritiseren, bezweert hij, zoals zijn Hongaarse collega Viktor Orbán eerder op de dag deed. Orbán verweet het dagelijks bestuur van de EU "onverantwoordelijk gedrag" omdat het sancties zou hebben voorgesteld zonder die eerst met de lidstaten af te stemmen. "Ik denk dat we allemaal de les kunnen trekken dat het cruciaal is om met de techniek te beginnen", stelt Rutte. "Er wijzen vier vingers naar mezelf en een naar de rest van de groep."

Meer uit Binnenland

Hoekstra over COP28: kans op succes niet bijster groot

DEN HAAG (ANP) - In een wereld van oorlog en conflict en van botsende grootmachten die hun eigen belang behartigen is de kans op succes op de klimaattop COP28 niet bijster groot. Dat zegt EU-klimaatonderhandelaar Wopke Hoekstra aan de vooravond van de klimaattop in Dubai in een interview met NRC.

3 uur geleden
Rutte en Bruins Slot blij dat Nederlandse gijzelaar vrij is

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte en buitenlandminister Hanke Bruins Slot zijn blij dat de Nederlandse gijzelaar Ofir Engel is vrijgelaten door Hamas. "Na deze afschuwelijke tijd kan hij nu eindelijk worden herenigd met zijn familie en vrienden", schrijft Rutte op X. Engel was de enige Nederlander die werd vastgehouden in de Gazastrook.

6 uur geleden
Ondanks kritiek staande ovatie voor Yeşilgöz, die steun ervaart

UTRECHT (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz voelt zich ondanks stevige kritiek van VVD-leden gesteund om op inhoud te gaan onderhandelen met PVV, NSC en BBB. Dat zei ze na afloop van een drukbezochte partijbijeenkomst in Utrecht over haar besluit om een kabinet met de PVV alleen te gedogen, en niet volwaardig mee te regeren.

6 uur geleden
Kans op gladheid, wegbeheerders strooien preventief zout

DEN HAAG (ANP) - In een groot deel van Nederland wordt woensdagavond preventief zout gestrooid om de verwachte gladheid te bestrijden. Zo laat de gemeente Leiden weten te strooien op doorgaande auto- en fietsroutes en bruggen. In Rotterdam rijden zo'n zestig strooiwagens woensdagavond een strooiroute, meldt de gemeente op X. Ook in Apeldoorn, Pijnacker-Nootdorp en Hulst zijn de zoutstrooiers onderweg.

7 uur geleden
Wilders beticht Omtzigt van 'Haagse spelletjes' in verkenning

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt (NSC) maakt zich volgens PVV-leider Geert Wilders schuldig aan "Haagse spelletjes", omdat de NSC-leider eerst toezeggingen van Wilders wil voordat het tot onderhandelen tussen de twee komt. "Dat is de oude bestuurscultuur en het machtsdenken van CDA 2.0", bijt Wilders zijn potentiële coalitiepartner toe op X.

8 uur geleden
VVD'ers op bijeenkomst willen vooral dat partij wel meeregeert

UTRECHT (ANP) - Ruim 350 voor- en tegenstanders van het besluit van VVD-leider Dilan Yeşilgöz om een centrumrechts kabinet met PVV, NSC en BBB als een gedoogpartner mogelijk te maken, kwamen woensdagavond op een partijbijeenkomst bijeen om stoom af te blazen over die keuze. Er waren steunbetuigingen voor deze koers, maar veel meer afwijzingen. Een oproep van een van de VVD-leden om niet te gedogen, maar volwaardig mee te regeren werd met luid en lang applaus ontvangen.

8 uur geleden
COA zet extra bewaking in bij aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft extra bewaking ingezet bij het aanmeldcentrum in Ter Apel omdat de veiligheid daar onder druk staat. Dat meldt de organisatie woensdag. Ook wordt extra personeel geworven.

9 uur geleden