Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte na harde kritiek OVV: wij volgen aanbevelingen wél op

Rutte na harde kritiek OVV: wij volgen aanbevelingen wél op

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet volgt wel degelijk de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) op, zei premier Mark Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie. OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem uitte eerder op de dag harde kritiek in de Volkskrant: het kabinet heeft vrijwel niets gedaan met de corona-adviezen van de raad en het ontbreekt het kabinet aan zelfreflectie. Van de tien aanbevelingen is nog weinig terechtgekomen, volgens Dijsselbloem.

Maar volgens Rutte klopt dat niet. "Zo beleef ik dat niet. Volgens mij nemen we die aanbevelingen wel over en zijn we bezig ze uit te voeren." Hij zegt dat zorgministers Ernst Kuipers en Conny Helder daar nu mee bezig zijn, bijvoorbeeld als het gaat om het aanpassen van de Wet publieke gezondheid. Verder zegt hij naar het debat over de bevindingen van de OVV te zullen gaan en dat hij meermaals op persconferenties reflectie getoond heeft. Dat Rutte met deze verdediging demonstreert geen zelfreflectie te tonen, bestrijdt hij: "ik stel alleen vast wat we doen".

Volgens Dijsselbloem komt er van de nieuwe bestuurscultuur, waarin meer transparantie centraal staat, weinig terecht. "Eerlijk gezegd zien we een discussie over een nieuwe bestuurscultuur, maar schuiven de luiken vooralsnog steeds verder dicht", zegt hij tegen de Volkskrant.

Hoog over

Rutte vindt deze punten van kritiek "abstracter" en "nogal hoog over". Verder neemt hij kennis van Dijsselbloems kritiek op het wissen van sms'jes door de premier. Ook met het aanscherpen van beleid daarover is het kabinet bezig, benadrukt de minister-president.

Ook Kuipers werd in het interview aangesproken door Dijsselbloem. In eerste instantie zou hij welwillend hebben gereageerd op aanbevelingen van de OVV, maar daarna is er volgens Dijsselbloem weinig gebeurd. Ook plaatst Dijsselbloem grote twijfels bij de zogeheten sectorplannen, waarin bijvoorbeeld de horeca of het onderwijs moeten aangeven wat zij gaan doen als corona weer opleeft. "Zodra er een serieuze golf komt, zal onmiddellijk naar de landelijke overheid worden gekeken", aldus de OVV-voorzitter.

Wet publieke gezondheid

Kuipers heeft "kennisgenomen" van de opmerkingen van de OVV, zegt hij na afloop van de ministerraad vrijdag. Of hij zich de kritiek aantrekt, zegt hij niet. "We nemen het mee in het verdere beleid."

Ook pareert hij kritiek dat het te lang duurt voordat de Wet publieke gezondheid (Wpg) zodanig wordt aangepast om coronamaatregelen een juridische basis te geven. De inmiddels vervallen tijdelijke coronawet regelde dat tot nu toe. Als corona deze zomer alsnog oplaait en beperkende maatregelen nodig zijn, zal hij noodverordeningen moeten doorvoeren, aldus Kuipers.

Meer uit Politiek

Top kabinet en coalitiepartijen donderdag bijeen in Catshuis

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Mark Rutte, de vicepremiers Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Carola Schouten en de fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen komen donderdagavond bijeen voor overleg in het Catshuis. Zij zullen een aantal actuele hoofdpijndossiers bespreken, zoals de koopkracht, de stikstofaanpak en de asielcrisis.

4 uur geleden
Veiligheidsberaad en gemeenten praten met kabinet over asielcrisis

NIJMEGEN (ANP) - Vertegenwoordigers van het Veiligheidsberaad, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het kabinet overleggen woensdag opnieuw over de crisis in de asielopvang. Dat meldt een woordvoerster van het Veiligheidsberaad. Het gesprek zal onder meer gaan over de aanwijzing door het kabinet van een hotel in Albergen als locatie voor de opvang van asielzoekers, zonder akkoord van de gemeente Tubbergen.

8 uur geleden
VVD'ers uiterst kritisch op asielaanpak kabinet

DEN HAAG (ANP) - Veel actieve VVD'ers en lokale VVD-fracties zijn ontevreden over het asielbeleid van het kabinet. Een aantal liberalen vindt dat er een strenger asielbeleid moet komen, zoals een asielstop. De VVD'ers hebben geen goed woord over voor de inbreuk op de lokale autonomie, zoals nu in Tubbergen gebeurt.

8 uur geleden
Staatssecretaris: Tubbergen nog niks gedaan, daarom helaas dwang

ZWOLLE (ANP) - De gemeente Tubbergen heeft ondanks vele verzoeken nog niks gedaan aan asielopvang. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) sprak al maanden met de gemeente over het hotel in Albergen, dat geschikt was voor opvang van vluchtelingen. Toen de gemeente nee bleef zeggen was het helaas nodig om naar een dwangmaatregel te grijpen.

9 uur geleden
Remkes: bouw en ondernemerspartijen kritisch op stikstofbeleid

ARNHEM (ANP) - Het gesprek met bouworganisatie Bouwend Nederland en ondernemerspartijen VNO-NCW en MKB-Nederland over het stikstofbeleid was "open", zegt bemiddelaar Johan Remkes. Wel hadden zijn gesprekspartners stevige kanttekeningen bij het kabinetsbeleid. Zij vinden dat het kabinet meer ruimte moet bieden voor innovatie.

10 uur geleden
CDA wil 'omvangrijk pakket' voor gestegen prijzen

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Pieter Heerma wil dat het kabinet met een "omvangrijk pakket" komt om mensen te helpen die in het nauw komen door de inflatie en hoge energieprijzen. "Dat is evident", zei hij woensdag voor aanvang van een overleg van de fractievoorzitters van de coalitiepartijen met het kabinet over de begroting van volgend jaar.

10 uur geleden
VEH: bouw jaarlijks 10.000 betaalbare starterswoningen

AMERSFOORT (ANP) - Vereniging Eigen Huis (VEH) vraagt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) jaarlijks minimaal 10.000 nieuwe starterswoningen te bouwen van maximaal 260.000 euro. De vereniging doet de oproep omdat ze vindt dat jonge mensen weer perspectief moeten hebben op de huizenmarkt. VEH is daarom een petitie begonnen om aandacht te vragen voor de positie van starters. Ook voert de vereniging dit weekend op Lowlands actie voor starters.

17 uur geleden