Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte na harde kritiek OVV: wij volgen aanbevelingen wél op

Rutte na harde kritiek OVV: wij volgen aanbevelingen wél op

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet volgt wel degelijk de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) op, zei premier Mark Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie. OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem uitte eerder op de dag harde kritiek in de Volkskrant: het kabinet heeft vrijwel niets gedaan met de corona-adviezen van de raad en het ontbreekt het kabinet aan zelfreflectie. Van de tien aanbevelingen is nog weinig terechtgekomen, volgens Dijsselbloem.

Maar volgens Rutte klopt dat niet. "Zo beleef ik dat niet. Volgens mij nemen we die aanbevelingen wel over en zijn we bezig ze uit te voeren." Hij zegt dat zorgministers Ernst Kuipers en Conny Helder daar nu mee bezig zijn, bijvoorbeeld als het gaat om het aanpassen van de Wet publieke gezondheid. Verder zegt hij naar het debat over de bevindingen van de OVV te zullen gaan en dat hij meermaals op persconferenties reflectie getoond heeft. Dat Rutte met deze verdediging demonstreert geen zelfreflectie te tonen, bestrijdt hij: "ik stel alleen vast wat we doen".

Volgens Dijsselbloem komt er van de nieuwe bestuurscultuur, waarin meer transparantie centraal staat, weinig terecht. "Eerlijk gezegd zien we een discussie over een nieuwe bestuurscultuur, maar schuiven de luiken vooralsnog steeds verder dicht", zegt hij tegen de Volkskrant.

Hoog over

Rutte vindt deze punten van kritiek "abstracter" en "nogal hoog over". Verder neemt hij kennis van Dijsselbloems kritiek op het wissen van sms'jes door de premier. Ook met het aanscherpen van beleid daarover is het kabinet bezig, benadrukt de minister-president.

Ook Kuipers werd in het interview aangesproken door Dijsselbloem. In eerste instantie zou hij welwillend hebben gereageerd op aanbevelingen van de OVV, maar daarna is er volgens Dijsselbloem weinig gebeurd. Ook plaatst Dijsselbloem grote twijfels bij de zogeheten sectorplannen, waarin bijvoorbeeld de horeca of het onderwijs moeten aangeven wat zij gaan doen als corona weer opleeft. "Zodra er een serieuze golf komt, zal onmiddellijk naar de landelijke overheid worden gekeken", aldus de OVV-voorzitter.

Wet publieke gezondheid

Kuipers heeft "kennisgenomen" van de opmerkingen van de OVV, zegt hij na afloop van de ministerraad vrijdag. Of hij zich de kritiek aantrekt, zegt hij niet. "We nemen het mee in het verdere beleid."

Ook pareert hij kritiek dat het te lang duurt voordat de Wet publieke gezondheid (Wpg) zodanig wordt aangepast om coronamaatregelen een juridische basis te geven. De inmiddels vervallen tijdelijke coronawet regelde dat tot nu toe. Als corona deze zomer alsnog oplaait en beperkende maatregelen nodig zijn, zal hij noodverordeningen moeten doorvoeren, aldus Kuipers.

Meer uit Politiek

Stichting van Laurentien mag door met toeslagenmethode

DEN HAAG (ANP) - De Stichting (Gelijk)waardig Herstel, opgericht door prinses Laurentien, mag door met het helpen van mensen die getroffen zijn door het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Zij heeft een akkoord gesloten met het ministerie van Financiën over de voorwaarden waaronder dat kan, meldt staatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen) in een brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Dit jaar slechts 'accentverschillen' in viering van Prinsjesdag

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar zal Prinsjesdag grotendeels doorgaan in de oude vorm, bevestigt een woordvoerder van de Eerste Kamer na berichtgeving door de NOS. Wel zijn er enkele "accentverschillen", zoals een speciaal lesprogramma door ProDemos voor scholieren.

1 dag geleden
VVD wil dat ook kabinet wegblijft bij EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - De VVD steunt de Europese Commissie, die voorlopig alleen ambtenaren stuurt naar informele vergaderingen die Hongarije als huidig EU-voorzitter organiseert. De regeringspartij wil van premier Dick Schoof en buitenlandminister Caspar Veldkamp weten waarom Nederland zich daar niet bij aansluit.

1 dag geleden
Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

1 dag geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

1 dag geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

1 dag geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

2 dagen geleden