Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte na harde kritiek OVV: wij volgen aanbevelingen wél op

Rutte na harde kritiek OVV: wij volgen aanbevelingen wél op

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet volgt wel degelijk de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) op, zei premier Mark Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie. OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem uitte eerder op de dag harde kritiek in de Volkskrant: het kabinet heeft vrijwel niets gedaan met de corona-adviezen van de raad en het ontbreekt het kabinet aan zelfreflectie. Van de tien aanbevelingen is nog weinig terechtgekomen, volgens Dijsselbloem.

Maar volgens Rutte klopt dat niet. "Zo beleef ik dat niet. Volgens mij nemen we die aanbevelingen wel over en zijn we bezig ze uit te voeren." Hij zegt dat zorgministers Ernst Kuipers en Conny Helder daar nu mee bezig zijn, bijvoorbeeld als het gaat om het aanpassen van de Wet publieke gezondheid. Verder zegt hij naar het debat over de bevindingen van de OVV te zullen gaan en dat hij meermaals op persconferenties reflectie getoond heeft. Dat Rutte met deze verdediging demonstreert geen zelfreflectie te tonen, bestrijdt hij: "ik stel alleen vast wat we doen".

Volgens Dijsselbloem komt er van de nieuwe bestuurscultuur, waarin meer transparantie centraal staat, weinig terecht. "Eerlijk gezegd zien we een discussie over een nieuwe bestuurscultuur, maar schuiven de luiken vooralsnog steeds verder dicht", zegt hij tegen de Volkskrant.

Hoog over

Rutte vindt deze punten van kritiek "abstracter" en "nogal hoog over". Verder neemt hij kennis van Dijsselbloems kritiek op het wissen van sms'jes door de premier. Ook met het aanscherpen van beleid daarover is het kabinet bezig, benadrukt de minister-president.

Ook Kuipers werd in het interview aangesproken door Dijsselbloem. In eerste instantie zou hij welwillend hebben gereageerd op aanbevelingen van de OVV, maar daarna is er volgens Dijsselbloem weinig gebeurd. Ook plaatst Dijsselbloem grote twijfels bij de zogeheten sectorplannen, waarin bijvoorbeeld de horeca of het onderwijs moeten aangeven wat zij gaan doen als corona weer opleeft. "Zodra er een serieuze golf komt, zal onmiddellijk naar de landelijke overheid worden gekeken", aldus de OVV-voorzitter.

Wet publieke gezondheid

Kuipers heeft "kennisgenomen" van de opmerkingen van de OVV, zegt hij na afloop van de ministerraad vrijdag. Of hij zich de kritiek aantrekt, zegt hij niet. "We nemen het mee in het verdere beleid."

Ook pareert hij kritiek dat het te lang duurt voordat de Wet publieke gezondheid (Wpg) zodanig wordt aangepast om coronamaatregelen een juridische basis te geven. De inmiddels vervallen tijdelijke coronawet regelde dat tot nu toe. Als corona deze zomer alsnog oplaait en beperkende maatregelen nodig zijn, zal hij noodverordeningen moeten doorvoeren, aldus Kuipers.

Meer uit Politiek

Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

11 minuten geleden
Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.

1 uur geleden
Kees van der Staaij opnieuw aan de slag bij de Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Voormalig Tweede Kamerlid en partijvoorzitter van de SGP Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State. Hij wordt staatsraad bij de afdeling advisering van het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

2 uur geleden
Kabinet wil digitale raadsvergadering bij nood mogelijk maken

DEN HAAG (ANP) - Gemeenteraden mogen in geval van een griepgolf of een heftige storm met bijvoorbeeld code oranje of rood ook digitaal vergaderen. Dat wil het demissionaire kabinet. Fysiek vergaderen heeft de voorkeur, maar in bijzondere omstandigheden mag daarvan worden afgeweken.

2 uur geleden
Kabinet trekt miljoenen uit voor werkcentra in hele land

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet trekt de komende jaren 86 miljoen euro extra uit om in het hele land werkcentra op te zetten. Dat zijn centrale loketten waar mensen hulp kunnen krijgen bij het vinden van een baan of de juiste scholing, en werkgevers bij het zoeken naar personeel.

2 uur geleden
Raad van State: structurele verbetering overheidsfinanciën nodig

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet zal de overheidsfinanciën structureel moeten verbeteren om te voorkomen dat het begrotingstekort op langere termijn hoog oploopt. Dat zegt de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het demissionaire kabinet onlangs indiende.

2 uur geleden
Wilders wil op rechts congres kabinetsformatie niet dwars zitten

BOEDAPEST (ANP) - PVV-leider Geert Wilders heeft in een toespraak op het ultraconservatieve CPAC-congres in Boedapest de kabinetsformatie met VVD, NSC en BBB niet onder druk willen zetten. Aan het begin van zijn speech zei hij dat hij als de leider van de grootste partij in Nederland een grote verantwoordelijkheid heeft en die ook neemt, want hij wil dat de onderhandelingen slagen. Daarna haalde Wilders zoals gebruikelijk vooral uit naar "de linkse elite", moest de woke-cultuur het ontgelden en waarschuwde hij zijn toehoorders voor massa-immigratie uit vooral Afrika.

3 uur geleden