Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte na harde kritiek OVV: wij volgen aanbevelingen wél op

Rutte na harde kritiek OVV: wij volgen aanbevelingen wél op

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet volgt wel degelijk de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) op, zei premier Mark Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie. OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem uitte eerder op de dag harde kritiek in de Volkskrant: het kabinet heeft vrijwel niets gedaan met de corona-adviezen van de raad en het ontbreekt het kabinet aan zelfreflectie. Van de tien aanbevelingen is nog weinig terechtgekomen, volgens Dijsselbloem.

Maar volgens Rutte klopt dat niet. "Zo beleef ik dat niet. Volgens mij nemen we die aanbevelingen wel over en zijn we bezig ze uit te voeren." Hij zegt dat zorgministers Ernst Kuipers en Conny Helder daar nu mee bezig zijn, bijvoorbeeld als het gaat om het aanpassen van de Wet publieke gezondheid. Verder zegt hij naar het debat over de bevindingen van de OVV te zullen gaan en dat hij meermaals op persconferenties reflectie getoond heeft. Dat Rutte met deze verdediging demonstreert geen zelfreflectie te tonen, bestrijdt hij: "ik stel alleen vast wat we doen".

Volgens Dijsselbloem komt er van de nieuwe bestuurscultuur, waarin meer transparantie centraal staat, weinig terecht. "Eerlijk gezegd zien we een discussie over een nieuwe bestuurscultuur, maar schuiven de luiken vooralsnog steeds verder dicht", zegt hij tegen de Volkskrant.

Hoog over

Rutte vindt deze punten van kritiek "abstracter" en "nogal hoog over". Verder neemt hij kennis van Dijsselbloems kritiek op het wissen van sms'jes door de premier. Ook met het aanscherpen van beleid daarover is het kabinet bezig, benadrukt de minister-president.

Ook Kuipers werd in het interview aangesproken door Dijsselbloem. In eerste instantie zou hij welwillend hebben gereageerd op aanbevelingen van de OVV, maar daarna is er volgens Dijsselbloem weinig gebeurd. Ook plaatst Dijsselbloem grote twijfels bij de zogeheten sectorplannen, waarin bijvoorbeeld de horeca of het onderwijs moeten aangeven wat zij gaan doen als corona weer opleeft. "Zodra er een serieuze golf komt, zal onmiddellijk naar de landelijke overheid worden gekeken", aldus de OVV-voorzitter.

Wet publieke gezondheid

Kuipers heeft "kennisgenomen" van de opmerkingen van de OVV, zegt hij na afloop van de ministerraad vrijdag. Of hij zich de kritiek aantrekt, zegt hij niet. "We nemen het mee in het verdere beleid."

Ook pareert hij kritiek dat het te lang duurt voordat de Wet publieke gezondheid (Wpg) zodanig wordt aangepast om coronamaatregelen een juridische basis te geven. De inmiddels vervallen tijdelijke coronawet regelde dat tot nu toe. Als corona deze zomer alsnog oplaait en beperkende maatregelen nodig zijn, zal hij noodverordeningen moeten doorvoeren, aldus Kuipers.

Meer uit Politiek

Kabinet verdedigt begroting die Kamer wil verbouwen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte verdedigt namens het kabinet de begrotingsplannen voor volgend jaar. Ondanks de val van het kabinet gaat het om een "goed pakket", meent Rutte. Maar veel partijen in de Kamer vinden dat er niet genoeg wordt gedaan om te voorkomen dat mensen hun rekeningen niet kunnen betalen. Zij doen voorstellen om de begroting te verbouwen, en zo meer inkomenssteun aan huishoudens te geven.

7 uur geleden
Ondanks excuses slavernijverleden ziet Simons geen verandering

DEN HAAG (ANP) - BIJ1-fractievoorzitter Sylvana Simons is trots dat mede dankzij haar continue strijd zowel het kabinet als de koning excuses hebben gemaakt voor het slavernijverleden. Bij het maken van de excuses namens het kabinet door premier Rutte zei hij dat er achter het slavernijverleden geen punt staat, maar een komma. E zijn echter nog geen stappen gezet, na die komma, zei Simons tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

12 uur geleden
JA21: voorkomen 'dwangwet' opvang asielzoekers topprioriteit

DEN HAAG (ANP) - Het voorkomen van de invoering van de spreidingswet, die moet zorgen voor een eerlijke verdeling van de opvang van asielzoekers in Nederland, is "topprioriteit" van JA21, zei fractievoorzitter Joost Eerdmans tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

12 uur geleden
Den Haan opgelucht door vertrek uit Kamer na 2,5 jaar

DEN HAAG (ANP) - Onafhankelijk Kamerlid Liane den Haan, die namens 50PLUS in eerste instantie de Kamer in kwam, voelt zich opgelucht dat ze de Tweede Kamer verlaat. Ze doet niet mee aan de komende verkiezingen. Ze is evenwel "dankbaar en blij" dat ze tweeënhalf jaar Kamerlid mocht zijn.

12 uur geleden
Kamer wil begroting verbouwen, maar vormt nog geen verenigd front

DEN HAAG (ANP) - Veel partijen willen de begrotingsplannen van het kabinet verbouwen om meer te doen voor de armste huishoudens of middeninkomens. Maar het is moeilijker dan voorheen om een verenigd front te vormen. Sinds de val van het kabinet vlak voor de zomer is er geen coalitie meer. Waar de fracties van VVD, D66, CDA en ChristenUnie tot dan met elkaar wijzigingsvoorstellen in elkaar knutselden of die onderling steunden, is daar nu geen sprake van.

13 uur geleden
Van der Burg zoekt plekken voor alleenreizende asielkinderen

DEN HAAG (ANP) - Het blijft de komende 2,5 weken "ontzettend spannend" om voldoende opvangplekken voor vooral alleenreizende kinderen te vinden die asiel willen aanvragen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken). De komende nacht is er voor iedereen een slaapplek, maar het blijft elke dag spannend, zegt hij. Hij weet nog niet of hij opnieuw een oproep aan alle burgemeesters gaat doen om alleenreizende kinderen in hun gemeente op te vangen. Dat deed hij ruim een jaar geleden. Wel moet Van der Burg weer elke dag bellen en appen met burgemeesters om aan te dringen om vooral minderjarige asielzoekers onderdak te bieden.

13 uur geleden
Kamervoorzitter grijpt in om opmerkingen DENK over Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe fractievoorzitter van DENK, Stephan van Baarle, kreeg bij zijn eerste grote optreden direct een standje van Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Bergkamp vond, evenals het kabinet, dat Van Baarle veel te ver ging met zijn opmerkingen over VVD-leider en minister Yeşilgöz. Hij verwijt rechtse partijen "een racistisch zondebokverhaal" op te hangen. Dilan Yeşilgöz zou daarbij vooroplopen, met "leugens over vluchtelingen die een klimaat van haat aanwakkeren".

13 uur geleden