Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte na avond onderhandelen: gevoel dat iedereen eruit wil komen

Rutte na avond onderhandelen: gevoel dat iedereen eruit wil komen

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Mark Rutte denkt dat de kabinetsformatie de komende weken "best nog wel spannend en ingewikkeld" wordt. Maar hij heeft wel het gevoel "dat iedereen eruit wil komen", liet de demissionaire premier weten na de eerste avond van echte onderhandelingen tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

Rutte noemt het "prettig om een volgende stap te zetten" in de formatie, die zich door politieke blokkades die de partijen sinds de verkiezingen hebben opgeworpen al maanden voortsleept. Op de eerste dag zijn vooral "praktische zaken" besproken, zoals de agenda voor de komende tijd.

"We zijn begonnen", zei CDA-voorman Wopke Hoekstra. Hij sprak van een "goede avond, qua sfeer en ambitie". Lastige onderwerpen die de partijen onderling verdelen zijn volgens hem nog niet besproken tijdens deze "eerste gedachtenwisseling". D66-leider Sigrid Kaag wilde slecht kwijt dat "een mooi begin" is gemaakt.

Snelheid

Over de noodzaak van snelheid zijn de partijleiders het eens. "We gaan echt ons best doen, zo snel mogelijk", aldus ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Hij bestreed dat er eerst veel oud zeer moet worden uitgesproken, onder meer doordat D66 zijn partij lange tijd uitsloot. "Dat valt reuze mee. We zijn niet van suiker."

De gesprekken gaan donderdag om 11.00 uur verder. De informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees ontvangen dan de secondanten van de partijleiders, Sophie Hermans (VVD), Rob Jetten (D66), Pieter Heerma (CDA) en Carola Schouten (ChristenUnie).

Meer uit Politiek

Kamer buigt zich nog zeker twee keer over pensioenwet

DEN HAAG (ANP) - Zoals verwacht lukte het de Tweede Kamer vrijdag niet om de artikelsgewijze behandeling van de nieuwe pensioenwet af te ronden. Pensioenminister Carola Schouten en haar ambtenaren beantwoordden in meer dan zes uur zeker tweehonderd vragen, vooral over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel en over het nieuwe pensioencontract. Politiek lijkt de behandeling weinig te hebben veranderd.

2 dagen geleden
Adema maandag om tafel met boeren voor landbouwakkoord

DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Piet Adema gaat maandag voor het eerst om tafel met onder meer boeren, natuurbeschermers en provincies om tot afspraken te komen over hoe de landbouwsector er in de toekomst uit moet komen te zien. Het is de bedoeling dat deze gesprekken ergens in maart tot een landbouwakkoord leiden.

2 dagen geleden
Weerwind noemt kritiek op reis naar Suriname pijnlijk

DEN HAAG (ANP) - Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) vindt het "eervol" om namens de Nederlandse regering in Suriname te spreken over de excuses voor het slavernijverleden. Hij zal daar op uitnodiging zijn op 19 december - "een belangrijke dag" - om een toelichting te geven op de woorden van premier Mark Rutte. Tegelijk doet het hem "pijn" dat er kritiek is op zijn komst, onder meer vanuit de stichting Eer en Herstelbetalingen Slachtoffers van slavernij in Suriname.

2 dagen geleden
Nederland blijft tegen toetreding Bulgarije tot Schengenzone

DEN HAAG (ANP) - Nederland blijft tegen toetreding van Bulgarije tot het Schengengebied. Roemenië en Kroatië zijn wel klaar om toe te treden, zei staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie) na de ministerraad. Bulgarije voldoet volgens hem nog niet aan de voorwaarden.

2 dagen geleden
De Jonge: heel erg eens met ombudsman dat verduurzaming beter kan

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) is het "heel erg eens" met de Nationale ombudsman dat het voor veel huurders te moeilijk is om hun huis te verduurzamen. Daarom is de overheid er volgens hem "hard mee bezig". Hij wijst erop dat gewerkt wordt aan zowel financiële als lokale praktische steun. Hij zegt gemeenten daarbij te willen helpen.

2 dagen geleden
Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

DEN HAAG (ANP) - Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is. "Maar dat is voor ons niet acceptabel, de wettelijke verplichting gaat gewoon in per 31 december", aldus Heijnen.

3 dagen geleden
Yesilgöz haalt weer fel uit naar relschoppers na WK-zege Marokko

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Dilan Yesilgöz heeft opnieuw hard uitgehaald naar relschoppers die zich schuldig maakten aan geweld en vernielingen na de overwinning van Marokko tegen Canada op het WK voetbal in Qatar. "Beschamend te zien dat het vanavond in verschillende steden weer fors uit de hand gelopen is", aldus de bewindsvrouw.

3 dagen geleden