Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte na avond onderhandelen: gevoel dat iedereen eruit wil komen

Rutte na avond onderhandelen: gevoel dat iedereen eruit wil komen

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Mark Rutte denkt dat de kabinetsformatie de komende weken "best nog wel spannend en ingewikkeld" wordt. Maar hij heeft wel het gevoel "dat iedereen eruit wil komen", liet de demissionaire premier weten na de eerste avond van echte onderhandelingen tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

Rutte noemt het "prettig om een volgende stap te zetten" in de formatie, die zich door politieke blokkades die de partijen sinds de verkiezingen hebben opgeworpen al maanden voortsleept. Op de eerste dag zijn vooral "praktische zaken" besproken, zoals de agenda voor de komende tijd.

"We zijn begonnen", zei CDA-voorman Wopke Hoekstra. Hij sprak van een "goede avond, qua sfeer en ambitie". Lastige onderwerpen die de partijen onderling verdelen zijn volgens hem nog niet besproken tijdens deze "eerste gedachtenwisseling". D66-leider Sigrid Kaag wilde slecht kwijt dat "een mooi begin" is gemaakt.

Snelheid

Over de noodzaak van snelheid zijn de partijleiders het eens. "We gaan echt ons best doen, zo snel mogelijk", aldus ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Hij bestreed dat er eerst veel oud zeer moet worden uitgesproken, onder meer doordat D66 zijn partij lange tijd uitsloot. "Dat valt reuze mee. We zijn niet van suiker."

De gesprekken gaan donderdag om 11.00 uur verder. De informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees ontvangen dan de secondanten van de partijleiders, Sophie Hermans (VVD), Rob Jetten (D66), Pieter Heerma (CDA) en Carola Schouten (ChristenUnie).

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Tinus Grijpstuiver 1 maand geleden
Markske Je bent nog niet in je laatste leugen gebarsten
JoMePi 1 maand geleden
En ze gaan door of er niets gebeurt is . Of alles in een keer opgelost is als de zelfde kneuzen met een kort geheugen en geen hart verder gaan . Nou daar denkt de bevolking heel anders over . O dat kunnen we niet meer gevraagd worden dankzij de weke knieen en een zwakke ruggegraat van D66. Maar ik neem aan dat de terugkeer van het referendum hoog in het verlanglijstje van Kaag staat en zelfs tot een breukpunt kan lijden . HAHAHAHA wat een grap

Meer uit Politiek

Waarschijnlijk geen nieuw kabinet op het bordes voor kerst

DEN HAAG (ANP) - De partijen aan de formatietafel verwachten niet dat er voor de kerst al een nieuw kabinet op het bordes van Paleis Noordeinde staat. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van het AD. Wel is er nog altijd de hoop bij de onderhandelende partijen om voor die tijd een regeerakkoord te kunnen presenteren.

2 dagen geleden
Kamer bezorgd om gevolgen hogere inflatie voor koopkracht

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is bezorgd over de gevolgen van de fors opgelopen inflatie voor de koopkracht van huishoudens. Bij de linkse oppositie, maar ook bij de PVV en onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt, klinkt nog harder de roep om al volgend jaar het minimumloon verder te verhogen, om te zorgen dat de meest kwetsbare mensen het hoofd boven water kunnen houden.

2 dagen geleden
De Grave wil na verzet oppositie evacuatie Kabul niet onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Frank de Grave gaat geen leiding geven aan het onderzoek naar de evacuatie uit Afghanistan. Hij heeft dat laten weten nadat dinsdag de hele oppositie een motie van de PvdA steunde waarin werd gevraagd om een andere voorzitter.

2 dagen geleden
Begrotingstekort dit jaar lager ondanks extra coronasteun

DEN HAAG (ANP) - Ondanks de extra coronasteun die het demissionaire kabinet afgelopen week aankondigde, valt het begrotingstekort dit jaar lager uit dan op Prinsjesdag werd verondersteld. Dat staat in de Najaarsnota die minister Wopke Hoekstra (Financiën) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

2 dagen geleden
Eerste Kamer achter inzet coronapas in kledingzaken en kappers

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer steunt de mogelijkheid om het coronatoegangsbewijs in te kunnen zetten in niet-essentiële winkels en niet-essentiële dienstverlening op publieke plaatsen. Bezoekers van kleding- en meubelwinkels maar ook van kappers en pretparken zouden dan hun QR-code moeten laten zien voordat ze naar binnen mogen.

2 dagen geleden
Meerdere Kamerleden ontvangen dreigmail, Bergkamp doet aangifte

DEN HAAG (ANP) - Meerdere Tweede Kamerleden hebben een dreigmail ontvangen. Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende aantal meldingen van politici die bedreigd worden. Ze wilde weinig kwijt over de inhoud van de dreigmail, behalve dat deze "coronagerelateerd" was.

2 dagen geleden
FVD-senator neemt afstand van vaccinkritiek Baudet

DEN HAAG (ANP) - Eerste Kamerlid Paul Frentrop van Forum voor Democratie volgt niet zijn partijleider Thierry Baudet in diens oproepen aan mensen om zich niet te laten vaccineren. Tijdens een debat meldde hij, uitgedaagd door zijn voormalig partijgenoot Henk Otten, dat hij zelf wel gevaccineerd is. "Ik ben geen medicus en ik zou het afraden om medische adviezen op te volgen van welke partijleider dan ook", aldus Frentrop.

2 dagen geleden