Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte na avond onderhandelen: gevoel dat iedereen eruit wil komen

Rutte na avond onderhandelen: gevoel dat iedereen eruit wil komen

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Mark Rutte denkt dat de kabinetsformatie de komende weken "best nog wel spannend en ingewikkeld" wordt. Maar hij heeft wel het gevoel "dat iedereen eruit wil komen", liet de demissionaire premier weten na de eerste avond van echte onderhandelingen tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

Rutte noemt het "prettig om een volgende stap te zetten" in de formatie, die zich door politieke blokkades die de partijen sinds de verkiezingen hebben opgeworpen al maanden voortsleept. Op de eerste dag zijn vooral "praktische zaken" besproken, zoals de agenda voor de komende tijd.

"We zijn begonnen", zei CDA-voorman Wopke Hoekstra. Hij sprak van een "goede avond, qua sfeer en ambitie". Lastige onderwerpen die de partijen onderling verdelen zijn volgens hem nog niet besproken tijdens deze "eerste gedachtenwisseling". D66-leider Sigrid Kaag wilde slecht kwijt dat "een mooi begin" is gemaakt.

Snelheid

Over de noodzaak van snelheid zijn de partijleiders het eens. "We gaan echt ons best doen, zo snel mogelijk", aldus ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Hij bestreed dat er eerst veel oud zeer moet worden uitgesproken, onder meer doordat D66 zijn partij lange tijd uitsloot. "Dat valt reuze mee. We zijn niet van suiker."

De gesprekken gaan donderdag om 11.00 uur verder. De informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees ontvangen dan de secondanten van de partijleiders, Sophie Hermans (VVD), Rob Jetten (D66), Pieter Heerma (CDA) en Carola Schouten (ChristenUnie).

Meer uit Politiek

EU-natuurherstelwet komt er tóch, EU-landen stemmen in

LUXEMBURG (ANP) - De veelbesproken natuurherstelwet komt er toch. De wet leek op de plank te blijven liggen door gebrek aan steun van de EU-landen, maar die hebben maandag alsnog ingestemd.

36 minuten geleden
EU-voorzitter verwerpt kritiek op 'onwettig' fiat natuurherstelwet

LUXEMBURG (ANP) - De draai van Oostenrijk die de Europese natuurherstelwet toch over de eindstreep lijkt te helpen, is niet onwettig. EU-voorzitter België is niet bang dat de Europese rechter de goedkeuring van de veelbesproken wet straks annuleert, zegt de Brusselse minister Alain Maron.

1 uur geleden
VVD'er Hermans als eerste ontvangen door Schoof en Van Zwol

DEN HAAG (ANP) - Sophie Hermans is de eerste kandidaat-bewindspersoon die maandag haar opwachting maakte bij beoogd minister-president Dick Schoof en formateur Richard van Zwol. VVD'er Hermans wordt in het nieuwe kabinet vicepremier en minister van Klimaat en Groene Groei.

2 uur geleden
Agema vervangt Markuszower als beoogd vicepremier voor de PVV

DEN HAAG (ANP) - Fleur Agema is de nieuwe beoogde vicepremier namens de PVV in het aanstaande kabinet-Schoof. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders aan formateur Richard van Zwol laten weten, meldt hij in een bericht op X. Agema was al beoogd minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

22 uur geleden
Verklaring kandidaat-minister Faber (PVV) stelt Omtzigt gerust

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt is gerustgesteld door de belofte van kandidaat-minister Marjolein Faber (PVV) "binnen de lijnen van het hoofdlijnenakkoord en de rechtsstaatverklaring" te blijven. "Dat is een hele goede zin, het stelt mij gerust", zei Omtzigt er zaterdag bij Nieuwsuur over. Hij verlangt niet dat de kandidaat-minister voor Asiel en Migratie uitspraken uit het verleden terugneemt, bijvoorbeeld over de door haar gebruikte term "omvolking".

1 dag geleden
Luchthavens kunnen volgens minister zonder natuurvergunning

DEN HAAG (ANP) - Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport hebben toch geen natuurvergunning nodig, volgens demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Ze heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat ze de twee luchthavens wel een bovengrens oplegt voor de stikstofuitstoot van het vliegverkeer. Die grens staat gelijk aan de bestaande uitstoot die de vliegvelden hebben berekend.

1 dag geleden
Rutte ziet 'dwaas' vredesvoorstel Poetin als teken van paniek

LUZERN (ANP) - Het "dwaze vredesvoorstel" dat de Russische president Vladimir Poetin vrijdag deed aan Oekraïne, laat zien dat hij "duidelijk in paniek is". Dat heeft demissionair minister-president Mark Rutte gezegd bij een top over Oekraïne in Zwitserland.

1 dag geleden