Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: mondkapje geen alternatief voor 1,5 meter afstand

Rutte: mondkapje geen alternatief voor 1,5 meter afstand

DEN HAAG (ANP) - Er zitten wat premier Mark Rutte betreft nog te veel haken en ogen aan het algemeen gebruik van mondkapjes. De minister-president vreest dat mensen verkeerd omgaan met mondkapjes en minder rekening houden met de coronaregels als ze zo'n kapje dragen.

Het kabinet heeft aangegeven dat bijvoorbeeld kappers en masseurs mondkapjes kunnen gaan dragen als de coronaregels worden afgebouwd. Maar volgens Rutte is het een slechte zaak als mensen massaal niet-professionele mondkapjes in de publieke ruimte gaan dragen.

"Het risico is dat mensen, terwijl de afspraak is 'blijf thuis bij klachten', met die klachten wel de straat op gaan", zei de premier in zijn wekelijkse persconferentie. Zo'n mondkapje kan een onterecht gevoel van veiligheid geven terwijl niet-professionele kapjes verspreiding van het virus niet per se tegengaan. Mondkapjes waarvan wel bewezen is dat ze werken, zijn gereserveerd voor de zorg. Wereldwijd is hieraan namelijk een groot tekort.

Verkeerd

Bovendien vragen mondkapjes "heel precies gebruik", aldus Rutte. "Als je het maar even verkeerd doet, zit dat spul dat dit vreselijke virus kan overdragen aan de verkeerde kant van het mondkapje, dan kan je het alsnog overdragen."

Zijn grootste zorg is dat mensen de regels van het kabinet minder naleven als ze met een mondkapje op straat gaan. "Het is geen alternatief voor die 1,5 meter", zegt Rutte. "Behalve als het echt niet anders kan." Dan denkt hij vooral aan zogenoemde contactberoepen, die later misschien met mondkapjes weer aan het werk kunnen.

Meer uit Binnenland

Feyenoord gehuldigd op Binnenrotte na bekerwinst

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse club Feyenoord wordt gehuldigd op de Binnenrotte in het centrum van de stad. De voetballers wonnen zondagavond in De Kuip met 1-0 de strijd om de KNVB-beker van het Nijmeegse NEC.

2 uur geleden
Civiele rechter buigt zich over mondkapjesdeal Sywert van Lienden

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse Staat staat maandag in de rechtbank in Amsterdam tegenover het bedrijf van Sywert van Lienden en twee compagnons in een zaak over de omstreden mondkapjesdeal. De overheid wil de miljoenen terug die met de handel in mondkapjes zijn verdiend.

2 uur geleden
Huldiging Feyenoord maandag op de Binnenrotte

ROTTERDAM (ANP) - KNVB-bekerwinnaar Feyenoord wordt maandag gehuldigd op de Binnenrotte in het centrum van Rotterdam. De club won zondagavond in De Kuip met 1-0 van NEC uit Nijmegen.

9 uur geleden
Deken bemiddelt tussen Sywert van Lienden en SHA

AMSTERDAM (ANP) - De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten heeft bemiddeld tussen Sywert van Lienden en de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Onderwerp van gesprek was het beslag dat door de stichting is gelegd op Van Liendens bezittingen. Dat bevestigt advocaat Jaap-Willem Roozemond, die Van Lienden sinds deze week kosteloos bijstaat, na berichtgeving door het FD.

10 uur geleden
Omwonenden Tata Steel in actie voor schone lucht

IJMUIDEN (ANP) - Ongeveer 150 demonstranten hebben zondagmiddag meegedaan aan de wandeling 'Samen voor schone lucht'. De deelnemers vertrokken rond 13.30 uur vanaf een verzamelplek in IJmuiden richting het hoofdkantoor van Tata Steel Nederland.

13 uur geleden
Bank op A2 bij Vught, automobilisten moeten uitwijken

VUGHT (ANP) - Op de A2 bij Vught heeft zondag een bank gestaan. Uit een filmpje dat Rijkswaterstaat op X heeft geplaatst, blijkt dat automobilisten moesten uitwijken via de vluchtstrook om een botsing ermee te voorkomen.

15 uur geleden
Circa 150 demonstranten begonnen aan wandeling naar Tata Steel

IJMUIDEN (ANP) - Ongeveer 150 mensen hebben zich zondagmiddag verzameld in IJmuiden om mee te doen aan de wandeling 'Samen voor schone lucht'. De stoet die eindigt bij het hoofdkantoor van Tata Steel Nederland is rond 13.30 uur vertrokken, laat een woordvoerder van Greenpeace weten.

15 uur geleden