Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte moet zich in Kamer verantwoorden over rol in gasdossier

Rutte moet zich in Kamer verantwoorden over rol in gasdossier

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer buigt zich opnieuw over het eindrapport van de parlementaire enquête over de aardgaswinning in Groningen, ditmaal met minister-president Mark Rutte erbij. Dat betekent ook dat de premier zich moet verantwoorden over zijn eigen rol in dit dossier. De enquêtecommissie oordeelde dat hij te weinig heeft betekend voor de gedupeerden van de aardbevingen die de gaswinning al jaren veroorzaakt.

De commissie concludeerde eind februari dat de overheid decennialang te weinig aandacht had voor de Groningers en financiële en economische belangen voorrang gaf. Het kabinet heeft daardoor een "ereschuld" in te lossen aan de regio. Het kabinet heeft inmiddels de belangrijkste conclusies uit het rapport onderschreven en is met een lange lijst verbetermaatregelen gekomen. Er gaan de komende decennia miljarden naar het aardbevingsgebied, niet alleen voor schadeherstel maar ook om de leefbaarheid te verbeteren.

In de regio klonk al direct gemor over dit pakket, dat als onvoldoende werd beoordeeld. Ook instanties als de Nationale Ombudsman en het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) zijn kritisch over de voorgestelde maatregelen om de vastgelopen schade- en versterkingsaanpak vlot te trekken. Met name het plan om bij schades tot 40.000 euro niet langer te onderzoeken of ze wel echt veroorzaakt zijn door gaswinning, valt slecht. Juist de mensen met de grootste schade schieten daar niets mee op, is de vrees.

Wat PvdA-Kamerlid Henk Nijboer betreft draait het debat om verantwoording, maar moet de Kamer ook echt iets bereiken voor de Groningers. "Het moet niet alleen over Rutte gaan, maar ook over de inhoud." Wel zal Nijboer de premier "stevig bevragen" over diens eigen rol. De sociaaldemocraat vindt het "ongeloofwaardig" dat Rutte zich pas in 2018 de volle omvang van de aardbevingsproblematiek realiseerde, zoals in zijn verhoor door de enquêtecommissie naar voren kwam.

Daarnaast wil Nijboer dat staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) tijdens het debat met toezeggingen komt om de zwaarst getroffen Groningers beter te helpen, iets waartoe de bewindsman zich overigens al bereid heeft verklaard. Ook wil hij dat het kabinet met veel concretere plannen komt om de leefbaarheid te vergroten. Dat is volgens hem hard nodig om het vertrouwen te herstellen van mensen die voortdurend belangrijke voorzieningen uit hun buurt zien verdwijnen.

Meer uit Politiek

Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

1 dag geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

3 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

4 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

5 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

5 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

5 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

6 dagen geleden