Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte moet uitleg geven over burgerdoden Irak

Rutte moet uitleg geven over burgerdoden Irak

IRAKDEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte en minister Ank Bijleveld van Defensie moeten woensdagavond in de Tweede Kamer uitleggen hoe de communicatie in het kabinet is verlopen na een Nederlandse luchtaanval in Irak vier jaar geleden waarbij veel (burger)doden vielen. De oppositie voorspelt een "heel zwaar debat" voor beide bewindslieden.

Rutte zegt zich niet te herinneren dat hij op de hoogte is gesteld na de aanval van 3 juni 2015 op Hawija. Toenmalig minister Jeanine Hennis van Defensie zegt dat zij hem "vermoedelijk" wel op de hoogte heeft gesteld zonder over aantallen burgerslachtoffers te spreken. Daarna bleef het lang stil over de aanval binnen het kabinet, terwijl de Kamer al lang aandrong op transparantie over mogelijke burgerslachtoffers bij Nederlandse militaire acties.

De oppositie vindt het onbegrijpelijk dat bij het kabinet de alarmbellen niet afgingen toen na de aanval op een autobommenfabriek van terreurgroep IS internationale media repten over zeventig burgerdoden. Er werd door de internationale coalitie tegen IS wel onderzoek gedaan, maar een definitief rapport is er nooit gekomen. Er is zelfs nooit officieel vastgesteld dat er burgerdoden zijn gevallen bij de aanval.

Hennis informeerde na de operatie de Kamer ook nog onjuist. Dat zette kwaad bloed. Tijdens een debat begin deze maand over de gebeurtenis steunde bijna de hele oppositie een motie van wantrouwen tegen haar opvolger Bijleveld. Ook uit de coalitie klonk scherpe kritiek op het optreden van de minister tijdens dit debat.

Meer uit Binnenland

Ook VVD-jongeren willen Plasterk niet als premier

DEN HAAG (ANP) - De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich aan bij de jongerenorganisatie van NSC.

54 minuten geleden
Na Stopera geen pro-Palestinaprotest meer

AMSTERDAM (ANP) - Na de spontane sit-in van pro-Palestinademonstranten in de Stopera in Amsterdam zijn er vrijdagavond geen demonstraties meer geweest in de hoofdstad. Er werd nog gedacht dat de betogers na hun vertrek uit de Stopera naar de Dam zouden gaan, maar daar is niets van gebleken. Er stond korte tijd een groepje demonstranten met Palestijnse vlaggen, maar dat viel snel uiteen.

2 uur geleden
Na eerste examenweek ruim twee keer zoveel klachten als in 2023

UTRECHT (ANP) - Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn vrijdag beduidend minder klachten (20.000) binnengekomen dan in de voorgaande dagen. Toch is het totaal van 220.000 na de eerste week ruim het dubbele ten opzichte van vorig jaar. Toen registreerde het LAKS na de eerste week 100.000 klachten.

4 uur geleden
Spontane sit-in Stopera ten einde

AMSTERDAM (ANP) - De spontane sit-in van pro-Palestinademonstranten in de Stopera in Amsterdam, is ten einde. Met de politie was afgesproken dat ze een speech mochten houden en dan zouden vertrekken. De meeste betogers gingen na een uur uit zichzelf naar buiten. Maar een groepje werd door de politie naar buiten gewerkt. Daarbij maakten agenten gebruik van de wapenstok. Ze konden voorkomen dat betogers opnieuw naar binnen drongen.

5 uur geleden
Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

5 uur geleden
Pro-Palestinademonstratie verplaatst naar de Stopera

AMSTERDAM (ANP) - De pro-Palestina-demonstranten die eerder vrijdagmiddag de binnentuin van de Oudemanhuispoort van de Universiteit van Amsterdam hadden bezet, hebben hun actie verplaatst naar de Stopera. Tientallen betogers zitten in de gang van het gebouw, die zowel leidt naar het stadhuisgedeelte als naar de zaal van de Nationale Opera & Ballet. Velen van hen dragen een Palestijnse sjaal voor hun gezicht. Ze klappen in hun handen en roepen leuzen.

6 uur geleden
Demonstranten verlaten binnenplaats Oudemanhuispoort

AMSTERDAM (ANP) - De demonstranten die eerder vrijdagmiddag de binnentuin van de Oudemanhuispoort van de Universiteit van Amsterdam hadden bezet met een paar tenten, hebben het terrein weer verlaten. Wel kondigden de demonstranten aan later terug te komen. "Dit is nog niet het einde. We komen terug", zei een van de betogers.

8 uur geleden