Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte met Von der Leyen naar Tunesië voor migratie-overleg

Rutte met Von der Leyen naar Tunesië voor migratie-overleg

BRUSSEL (ANP) - Premier Mark Rutte bezoekt zondag Tunesië, samen met voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en de Italiaanse premier Giorgia Meloni. De Europese Unie wil afspraken maken met het Noord-Afrikaanse land om illegale migratie te beteugelen.

Uit het bezoek blijkt wel dat het overleg met Tunesië constructief verloopt, zegt de woordvoerder van Von der Leyen. Een woordvoerder van premier Rutte liet weten dat er zondag nog geen deal wordt verwacht. Het zal een "stap in het proces" zijn, zei ze.

Rutte, Meloni en Von der Leyen spreken de Tunesische president Kais Saied zondag over "een breed partnerschap" tussen de EU en Tunesië, met afspraken over "economische samenwerking, energie en migratie", laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Naar het voorbeeld van de zogenoemde Turkije-deal uit 2016 wil de EU Tunesië financieel helpen in ruil voor het stuiten van de stroom migranten die soms in "drijvende doodskisten" de Middellandse Zee oversteken.

Autoritaire koers

De EU sprak de afgelopen tijd steeds bezorgder over de autoritaire koers die Saied inslaat en over diens harde woorden over immigranten uit zuidelijker Afrika. Ook bij een deel van de Tweede Kamer leven die zorgen. Toch geldt Tunesië nog altijd als een van de Noord-Afrikaanse landen met wie de unie het gemakkelijkst zou kunnen samenwerken.

Rutte rekent erop dat "de commissie een heel fatsoenlijk pakket in gedachten heeft om die gesprekken met Tunesië te kunnen voeren", zei hij vorige week. Hij houdt naar eigen zeggen "uiteraard" rekening met de bedenkelijke ontwikkeling die het land doormaakt.

Migratie-afspraken

De Italiaanse regering zet zwaar in op migratie-afspraken met Tunesië. Zonder zo'n akkoord kan zij volgens ingewijden moeilijk instemmen met de plannen voor de opvang en verdeling van asielzoekers waarover de EU-landen het donderdag eindelijk eens hopen te worden.

Meloni deed Tunis dinsdag ook al aan. Toen beloofde ze Saied zich sterk te maken voor financiële hulp van het Internationaal Monetair Fonds. Tunesië wacht daarop met groeiend ongeduld, want de economie is er beroerd aan toe. Maar het IMF stelt te strenge voorwaarden, vindt Tunis.

Migratie-afspraken binnen de EU en met landen waaruit asielzoekers vertrekken zijn cruciaal om de Nederlandse asielopvang overeind te kunnen houden, stelt het kabinet al langer. Als dat niet lukt en de druk op de opvang loopt weer op, staat ook het voortbestaan van de hierover verdeelde regeringscoalitie al gauw op het spel.

Meer uit Politiek

Faber vindt ook alternatief voor Efteling-uitje niet kunnen

DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber vindt het niet kunnen dat een alternatief uitje wordt georganiseerd voor jongeren van een Fries asielzoekerscentrum (azc) nadat een uitstapje naar de Efteling na haar kritiek is afgelast. "Daar zijn de laatste woorden nog niet over gesproken", zegt de PVV-bewindsvrouw voor aanvang van de ministerraad. Faber zegt hierover in gesprek te gaan met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

16 minuten geleden
Keijzer ziet huurbevriezing als 'gegeven' ondanks juridische stap

DEN HAAG (ANP) - Het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen is voor minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting (BBB) een "gegeven". Dat schrijft haar ministerie in een reactie nadat ongeveer tweehonderd woningcorporaties een eerste juridische stap hebben gezet richting een rechtszaak om de huurbevriezing terug te draaien. Wel erkent Keijzer dat het huurplan "grote gevolgen heeft voor de investeringscapaciteit van woningcorporaties".

21 uur geleden
Staatssecretaris: wetsvoorstel aanpak probleemwolf ligt klaar

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur, BBB) heeft een wetsvoorstel klaarliggen om in Nederland probleemwolven in uitzonderlijke gevallen af te kunnen schieten. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten, in reactie op de Europese verlaagde status van de wolf.

22 uur geleden
Artsen zonder Grenzen: kritiek kabinet op Israël belangrijke stap

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".

1 dag geleden
Veldkamp: wil niet als enige van kabinet EU-onderzoek naar Israël

WARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.

1 dag geleden
Milieuorganisaties ontstemd dat Schiphol na 2028 weer mag groeien

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Schoof noemt nieuwe plannen van Israël over Gaza "zorgelijk"

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".

2 dagen geleden