Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte met Kamer in debat over racisme in Nederland

Rutte met Kamer in debat over racisme in Nederland

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat woensdag, in de laatste week voor de zomerstop van het parlement, in gesprek met premier Mark Rutte en justitieminister Ferd Grapperhaus over racisme. De maatschappelijke discussie over racisme naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd is ook in Nederland opgelaaid, met tal van demonstraties tegen discriminatie tot gevolg. Floyd kwam om het leven door politiegeweld.

Eerder erkende Rutte al dat racisme en discriminatie ook in Nederland een "systemisch probleem" is. Volgens PvdA-leider Lodewijk Asscher moet het bestrijden van racisme een taak van de premier zijn. Zijn partij kreeg dan ook een ruime meerderheid van de Kamer achter het voorstel om hierover snel met het kabinet in gesprek te gaan.

Het is de tweede keer in korte tijd dat het racismedebat oplaait in politiek Den Haag. Racistische incidenten in het betaald voetbal zorgden er eind vorig jaar ook al eens voor dat Rutte voor het wekelijkse vragenuurtje naar de Kamer moest komen. De afgelopen tijd ging Rutte in gesprek met antiracistische actievoerders.

Verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) zei namens het kabinet al eerder dat het belangrijk is een "openhartig gesprek" te voeren over discriminatie en racisme. De strijd tegen dit "hardnekkige probleem" mag niet weer inzakken zodra de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd of de racistische stadionleuzen van vorig najaar vervagen in de herinnering. Na zijn gesprekken met actievoerders zei Rutte zelf ook dat Nederland "de emotie die we nu allemaal voelen" moeten vasthouden, om ervoor te zorgen dat racisme wordt bestreden.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Stembusstrijd bij het CDA ten einde

DEN HAAG (ANP) - Er komt dinsdag een einde aan de tweede stemronde om het lijsttrekkerschap van het CDA. Tot 12.00 uur mogen leden van de partij nog kiezen voor Hugo de Jonge of Pieter Omtzigt.

1 uur geleden
Kamer terug van reces om te praten over EU-top

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt dinsdag van reces terug om te debatteren over de speciale Europese top van aanstaande vrijdag en zaterdag in Brussel. Daar wordt gesproken over het Europees herstelfonds en de meerjarenbegroting van de EU.

1 uur geleden
Kamer debatteert over zwaar bevochten pensioenhervorming

DEN HAAG (ANP) - Het pensioenstelsel gaat op de schop. Daar is meer dan tien jaar over gepraat. Begin deze maand werd de laatste horde genomen toen het ledenparlement van de FNV het groene licht gaf voor de uitwerking van de plannen. De Tweede Kamer gaat dinsdag tijdens het reces in debat met minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) over de verbouwing van het stelsel.

2 uur geleden
Kanttekeningen De Jonge bij strijd Omtzigt tegen overheid

AMSTERDAM (ANP) - De overheid moet niet tegenover, maar naast mensen staan, daarover zijn CDA-troonpretendenten Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt het eens. Maar "laten we de mevrouw achter het loket ook recht doen", tekende De Jonge aan in hun enige debat in de strijd om het lijsttrekkerschap. "Het vertrouwen in de overheid in Nederland is groot" en dat is "terecht", zei de vicepremier.

4 uur geleden
Kabinet welwillend over schadefonds voor beroepsziekten

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat aan de slag met een snellere en gemakkelijkere tegemoetkoming voor mensen die door werk met gevaarlijke stoffen ziek zijn geworden. Of zij straks kunnen aankloppen bij een speciaal fonds, zoals het kabinet is aangeraden, kan staatssecretaris Bas van 't Wout (Sociale Zaken) nog niet zeggen. Maar hij is "enthousiast" en heeft "vertrouwen in de besluitvorming", schrijft hij aan de Tweede Kamer.

12 uur geleden
Kabinet: coronawet lijkt niet meer op breed bekritiseerd ontwerp

DEN HAAG (ANP) - Het veel bekritiseerde ontwerp voor een coronanoodwet is grondig gewijzigd. Wie een coronaboete is opgelegd, hoeft straks niet te vrezen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) mis te lopen en achter de voordeur wordt niet gecontroleerd. Het wetsvoorstel, dat maandag aan de Tweede Kamer is voorgelegd, "lijkt niet meer op het eerste concept", zegt het kabinet.

15 uur geleden
De Jonge: naar voren schuiven Hoekstra is oude politiek

DEN HAAG (ANP) - Dat zijn rivaal Pieter Omtzigt de populaire CDA-minister Wopke Hoekstra naar voren schuift als zijn kandidaat voor het kabinet, is "politiek van vroeger", zegt Hugo de Jonge. Het moet in de lijsttrekkersverkiezingen van de christendemocraten volgens de kandidaat-lijsttrekker gaan wat Omtzigt en hij met het CDA willen. En niet om de bemensing van een volgend kabinet, zei hij in radioprogramma Dit is de Dag.

1 dag geleden