Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte met Kamer in debat over racisme in Nederland

Rutte met Kamer in debat over racisme in Nederland

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat woensdag, in de laatste week voor de zomerstop van het parlement, in gesprek met premier Mark Rutte en justitieminister Ferd Grapperhaus over racisme. De maatschappelijke discussie over racisme naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd is ook in Nederland opgelaaid, met tal van demonstraties tegen discriminatie tot gevolg. Floyd kwam om het leven door politiegeweld.

Eerder erkende Rutte al dat racisme en discriminatie ook in Nederland een "systemisch probleem" is. Volgens PvdA-leider Lodewijk Asscher moet het bestrijden van racisme een taak van de premier zijn. Zijn partij kreeg dan ook een ruime meerderheid van de Kamer achter het voorstel om hierover snel met het kabinet in gesprek te gaan.

Het is de tweede keer in korte tijd dat het racismedebat oplaait in politiek Den Haag. Racistische incidenten in het betaald voetbal zorgden er eind vorig jaar ook al eens voor dat Rutte voor het wekelijkse vragenuurtje naar de Kamer moest komen. De afgelopen tijd ging Rutte in gesprek met antiracistische actievoerders.

Verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) zei namens het kabinet al eerder dat het belangrijk is een "openhartig gesprek" te voeren over discriminatie en racisme. De strijd tegen dit "hardnekkige probleem" mag niet weer inzakken zodra de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd of de racistische stadionleuzen van vorig najaar vervagen in de herinnering. Na zijn gesprekken met actievoerders zei Rutte zelf ook dat Nederland "de emotie die we nu allemaal voelen" moeten vasthouden, om ervoor te zorgen dat racisme wordt bestreden.

Meer uit Politiek

Scheidend Tweede Kamerlid Kwint voorzitter nieuwe vechtsportbond

ROTTERDAM (ANP) - Scheidend Tweede Kamerlid Peter Kwint (SP) wordt voorzitter van de Nederlandse Vechtsportbond (NVB). De nieuwe bond, waarin alle bestaande Nederlandse vechtsportorganisaties voor kickboksen, thaiboksen en mixed martial arts (mma) samenkomen, gaat op 1 januari officieel van start.

13 uur geleden
NPO verrast door vertrek Uslu: veel succes

HILVERSUM (ANP) - De NPO is verrast door het nieuws van het vertrek van demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur & Media). Dat laat een woordvoerder donderdag desgevraagd weten. "We horen het nieuws ook zojuist", stelt een zegsman. "Wij wensen Gunay Uslu veel succes bij deze stap."

16 uur geleden
Gelderse gemeenten: grens is bereikt in opvang statushouders

ARNHEM (ANP) - Gelderse gemeenten stellen "dat de grens is bereikt" in de opvang van statushouders, zo schrijft de provincie. Er zijn te weinig sociale huurwoningen beschikbaar en ook is er een "mismatch" tussen het type woningen en de mensen voor wie een plek wordt gezocht.

16 uur geleden
Zorgen bij GroenLinks-PvdA in Zuid-Holland om vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De fractie van GroenLinks-PvdA in de provincie Zuid-Holland maakt zich zorgen om de gezondheid van omwonenden van het vliegveld in Rotterdam. De grootste partij in de Zuid-Hollandse Staten heeft het college van Gedeputeerde Staten vragen gesteld naar aanleiding van een recent verschenen publicatie van de GGD Rotterdam-Rijnmond. Daarin staat dat omwonenden van Rotterdam The Hague Airport (RTHA) afgelopen jaar meer geluidhinder hebben ervaren door het vliegverkeer dan in 2020 voor de coronacrisis, met onder meer slaapproblemen en overgevoeligheid voor licht en geluid tot gevolg.

16 uur geleden
Adviseur van Rutte vervangt zwangere Schreinemacher

DEN HAAG (ANP) - Geoffrey van Leeuwen vervangt Liesje Schreinemacher als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking tijdens haar zwangerschapsverlof, meldt het demissionaire kabinet. Van Leeuwen is een naaste adviseur van minister-president Mark Rutte. De benoeming wordt gezien als een verrassende keuze.

17 uur geleden
Jetten voelt niks voor voorstel Omtzigt voor formatie

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Rob Jetten voelt niets voor het voorstel van Pieter Omtzigt (NSC) om in de formatie met alle partijen te gaan praten over de opgaven voor de komende jaren en dan per thema meerderheden te gaan zoeken. "Ik vind dat nu geen logische stap omdat de kiezer ook een hele duidelijke koers heeft aangegeven", zei Jetten na zijn gesprek met verkenner Ronald Plasterk.

18 uur geleden
Meer tijd nodig voor beoordelen vergoedingen voor aardbevingsleed

GRONINGEN (ANP) - Ongeveer 10.500 Groningers moeten langer wachten op duidelijkheid over hun eventuele vergoeding voor immateriële schade als gevolg van de aardbevingen in het gebied. Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) zegt tot uiterlijk eind maart de tijd nodig te hebben om de dossiers te beoordelen.

18 uur geleden