Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: medisch oordeel basis voor advies mondkapjes ouderenzorg

Rutte: medisch oordeel basis voor advies mondkapjes ouderenzorg

DEN HAAG (ANP) - De richtlijn voor medewerkers in de ouderenzorg om geen medische mondkapjes te gebruiken bij 'vluchtige contacten', was gebaseerd op een medische beoordeling en niet op de schaarste aan mondkapjes die er toen was. Dat benadrukt premier Mark Rutte tegenover een verontwaardigde en geïrriteerde oppositie tijdens het coronadebat dinsdag. De hele oppositie snapt niet dat het RIVM deze richtlijn uit het voorjaar opeens stilletjes wijzigde op 17 augustus.

Volgens de premier is de richtlijn gewijzigd, omdat het RIVM onduidelijkheid wilde wegnemen tussen twee richtlijnen. Die zijn toen gelijkgetrokken met elkaar, aldus Rutte. Hij zei dat RIVM-directeur Jaap van Dissel inmiddels heeft toegegeven dat het beter zou zijn geweest als de aanpassing duidelijker was gemeld.

Maar is het nu zo dat zorgmedewerkers en patiënten, tot het moment van de aanpassing, toch niet veilig waren, vroeg onder anderen PvdA-leider Lodewijk Asscher. "Het virus is niet veranderd, maar de richtlijn wel. Het is belangrijk dat de betrokken zorgmedewerkers precies weten hoe het zit", zei Asscher.

Opheldering

De oppositie wil weten welk wetenschappelijk onderzoek er ten grondslag lag aan de eerste richtlijn van het RIVM over de beschermingsmiddelen voor de verpleeghuizen. Daar raakten uiteindelijk duizenden patiënten besmet, van wie er velen overleden.

De Kamer heeft vele keren tijdens debatten opheldering gevraagd over de situatie in de verpleeghuizen en de beschermingsmiddelen die er niet waren. ChristenUnie wilde ook weten of de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie hierin meegenomen zijn. Hierop moest Rutte het antwoord schuldig blijven. Hij zei erop terug te komen.

Samenloop

Volgens Rutte was er wel "een samenloop met de schaarste". Zo gaf het RIVM aan dat verpleeghuizen de mondkapjes wel mochten gebruiken, maar als het niet hoefde, dan niet, zei Rutte. "Er was geen verbod." De premier zei dat hij "geen aanleiding heeft dat het RIVM ons belazerde."

Maar veel partijen nemen geen genoegen met Ruttes antwoorden. "Als er een fout wordt gemaakt, geef dat dan alsjeblieft toe. Zand erover, samen verder", zei GroenLinks-voorman Jesse Klaver. "Maar als de premier zich zo blijft vastdraaien, heeft hij een probleem."

Meer uit Politiek

PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

13 uur geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

14 uur geleden
CDA-leider Bontenbal blij met EU-voordracht Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is verheugd met de voordracht van zijn voorganger Wopke Hoekstra voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. "Een CDA'er op deze plek, daar zijn we blij mee", laat hij weten in een bericht op X.

14 uur geleden
CDA-leider in Europarlement blij met voordracht Wopke Hoekstra

BRUSSEL (ANP) - De delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement Tom Berendsen is "erg blij met deze voordracht" van Eurocommissaris Wopke Hoekstra voor een tweede termijn. Berendsen toont zich ook blij verrast dat deze belangrijke post aan een CDA'er wordt gegund, want in de regeringscoalitie van PVV, VVD, BBB en NSC zit het CDA inmiddels niet meer. "Het zijn turbulente tijden in en rond Europa, ik ben blij dat het kabinet kiest voor stabiliteit en ervaring", zegt Berendsen.

15 uur geleden
Hoekstra voorgedragen voor nieuwe termijn als Eurocommissaris

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft Wopke Hoekstra officieel voorgedragen voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. Minister-president Dick Schoof noemt hem "een sterke kandidaat voor een stevige portefeuille". Ingewijden meldden eerder al dat de keuze was gevallen op de CDA'er.

15 uur geleden
Premier blijft nog paar maanden langer in Torentje

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof en zijn naaste medewerkers blijven naar verwachting nog tot het einde van het jaar werken vanuit het Torentje. De tijdelijke verhuizing naar het gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat wat langer op zich wachten. Dat heeft te maken met het ICT-systeem dat moet worden meeverhuisd, bevestigt een woordvoerder na een bericht in het AD.

16 uur geleden
Kabinet wil dat Wopke Hoekstra Eurocommissaris blijft

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat CDA'er Wopke Hoekstra Eurocommissaris blijft. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws.

1 dag geleden