Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte laat zich in Roermond bijpraten over de wateroverlast

Rutte laat zich in Roermond bijpraten over de wateroverlast

ROERMOND (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte heeft zich vrijdagavond in Roermond laten bijpraten over de overstromingen en evacuaties in en rond de stad. Hij deed dat tijdens een bezoek aan hulpverleners en inwoners bij de monding van de Roer in de Maas.

Een bewoonster sprak hem aan en zei bang te zijn voor de Maas. Ze wees op de gesloten sluisdeur, die moet voorkomen dat de hoger gelegen Maas de Roer binnen stroomt. Rutte vroeg of ze zich veilig voelt, maar ze antwoordde zich onzeker te voelen omdat mensen geen of weinig informatie krijgen.

Een medewerkster van Waterschap Limburg legde Rutte vervolgens uit dat de Roer aan twee kanten is afgesloten om verdere stijging in de binnenstad te voorkomen. Het water van de Roer wordt omgeleid via de Hambeek, een zijtak van de Roer. Omdat de Hambeek het water niet kwijt kan in de zwellende Maas, overstroomt de beek een gebied met 550 woningen. De inwoners daarvan zijn vrijdagochtend vroeg geëvacueerd.

Duim

Rutte sprak ook met enkele handhavers en brandweerlieden. Eerder had hij een bezoek gebracht aan het stadhuis, waar hij onder anderen de Limburgse gouverneur Johan Remkes sprak en burgemeester Rianne Donders. Onderweg vanuit het stadhuis naar de Roerkade werd hij aangeklampt door Roermondenaren die met hem op de foto wilden. Hij nam daarvoor de tijd en stak hier en daar duimen op om mensen een hart onder de riem te steken. Sommigen applaudisseerden, een enkeling riep hem "ramptoerist" toe.

Na afloop van zijn bezoek aan de Roerkade ging Rutte naar de Jo Gerrishal in stadsdeel Maasniel, waar de geëvacueerde inwoners worden opgevangen.

Eerder vrijdag was Rutte in Venlo, waar hij onder anderen sprak met voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg Noord.

Meer uit Politiek

Rutte heeft op congres tijd gekocht en gekregen voor asielpakket

APELDOORN (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft op het congres van de liberalen tijd gekocht voor een maatregelenpakket om de asielinstroom te verlagen. Als er voor de zomer niets ligt, of een pakket dat onvoldoende perspectief biedt om grip op asiel te te krijgen, "liggen alle opties open", zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans, asielwoordvoerder van de partij na afloop.

1 dag geleden
SP hoopt met radicale democratisering weer mensen te trekken

APELDOORN (ANP) - Met "radicale democratisering" hoopt de SP weer kiezers te trekken. Het is een van de belangrijkste vernieuwingen van het beginselprogramma dat zaterdag op een congres in Apeldoorn werd goedgekeurd.

1 dag geleden
Wiersma biedt excuses over gedrag aan op congres VVD

APELDOORN (ANP) - Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft tijdens het drukbezochte VVD-congres ook aan de VVD-leden zijn excuses aangeboden over zijn grensoverschrijdende gedrag. "Ik heb fouten gemaakt, ik ben te fel geweest. Dat is niet goed en daar heb ik enorme spijt van. Ik wil ook hier sorry zeggen." Wiersma trok als minister, maar ook als VVD-Kamerlid, fel van leer tegen zijn medewerkers.

1 dag geleden
Hermans roept premier op over asielaanpak: 'Mark schiet op'

APELDOORN (ANP) - VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans heeft tijdens het VVD-congres premier en VVD-leider Mark Rutte opgeroepen haast te maken met een pakket aan maatregelen om de asielinstroom in te perken. "Mark, schiet op." Ze vindt dat het kabinet pas op vakantie kan, als dat pakket er ligt. Onder meer gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten snel perspectief krijgen, vindt Hermans.

1 dag geleden
Rutte: Commitment beperking asielinstroom staat onverkort

APELDOORN (ANP) - Het persoonlijk commitment van VVD-leider en premier Mark Rutte staat "onverkort", zei Rutte op het partijcongres van de liberalen. Hij beloofde op het vorige congres in november dat de asielinstroom substantieel naar beneden zou gaan. Dat is nog niet gelukt en bij kritische leden is het geduld op. Volgens Rutte zou hij "onverantwoorde risico's" hebben genomen als hij het overleg in het kabinet had geforceerd om voor het congres van zaterdag met een pakket aan maatregelen te komen.

1 dag geleden
Mirjam Bikker: nieuw asielbeleid moet houdbaar en uitvoerbaar zijn

APELDOORN (ANP) - Er valt met de ChristenUnie te praten over migratie, maar dan moeten die plannen wel "juridisch houdbaar en uitvoerbaar" zijn, benadrukte ChristenUnie-leider Mirjam Bikker op het congres van haar partij in Apeldoorn.

1 dag geleden
Rutte: ministerraden zijn wel degelijk politieker geworden

DEN HAAG (ANP) - Discussies in de ministerraad zijn wel degelijk "veel politieker nu", zegt premier Mark Rutte. Het ANP becijferde dat ministerraden gemiddeld nog geen drie uur duren, terwijl Rutte na de val van zijn derde kabinet had gezegd dat die overleggen veel langer zullen duren, omdat het politieke zwaartepunt op het vrijdagse beraad komt te liggen. Dat laatste is wel het geval, stelt Rutte. Maar "het is natuurlijk niet zo dat het kabinet een debatclub is die de lengte van de vergadering een doel op zichzelf vindt".

2 dagen geleden