Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte laat belastingheffing koning aan opvolger of Tweede Kamer

Rutte laat belastingheffing koning aan opvolger of Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister-president Mark Rutte is niet van plan alsnog een grondwetswijziging in gang te zetten die ervoor zorgt dat de leden van het Koninklijk Huis inkomstenbelasting gaan betalen. Dat laat hij aan een volgend kabinet of desnoods aan de Tweede Kamer, waar een ruime meerderheid voor zo'n aanpassing is. Hij waarschuwt wel dat dit een "zeer ingewikkeld proces" vergt.

Rutte wijst erop dat de inkomsten van de leden van het Koninklijk Huis zich niet lenen voor belastingheffing via het reguliere stelsel. Daarvoor is dan aparte wetgeving nodig, heel specifiek voor een kleine groep mensen. Dat is erg complex, houdt hij de Kamer voor.

Tegelijkertijd laat Rutte weten er "geen principieel bezwaar" tegen te hebben dat de koning belasting moet gaan betalen. Wel waarschuwt hij dat voortdurende discussies over de vraag of de koning nu te veel of te weinig krijgt "het instituut kunnen beschadigen". Daarvoor speelt het koningshuis een te belangrijke rol in het bijeenhouden van de samenleving, vindt hij.

Kamermeederheid

Er is al jaren een Kamermeerderheid die vindt dat de leden van het Koninklijk Huis inkomstenbelasting moeten gaan betalen. Maar omdat deze vrijstelling is opgenomen in de grondwet, is daar een tweederdemeerderheid voor nodig in zowel de Eerste als de Tweede Kamer. Omdat die er niet was, legde premier Rutte deze wens tot dusver naast zich neer.

In de nieuwe Kamer is die meerderheid er wel, afgaande op de verkiezingsprogramma's en het vroegere stemgedrag van de partijen. Daarom herhaalt D66 het verzoek om deze grondwetswijziging alsnog te regelen, al richt Kamerlid Joost Sneller zich daarbij vooral tot het toekomstige kabinet. Deze route noemt Rutte "verstandig".

De demissionaire premier is ook niet overtuigd dat de partijen die voor belastingheffing voor de koning zijn, het ook echt onderling eens zijn. Vraag is bijvoorbeeld of de koning dan niet een hoger brutosalaris moet krijgen, zodat hij onder de streep hetzelfde overhoudt. Rutte vindt zelf van wel. "Anders lijkt het me zeer incorrect allemaal". Deze discussie "is nog niet uitgetrild", stelt hij vast.

Meer uit Politiek

Petitie GL-PvdA tegen asielwetten ruim 110.000 keer ondertekend

DEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.

19 uur geleden
Jennifer Simons president van Suriname, overdracht op 16 juli

PARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.

1 dag geleden
Struycken weet nog niet wat asielwet voor cellentekort betekent

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.

3 dagen geleden
Staatssecretaris Aartsen blij met voorstel plasticrecycling

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."

3 dagen geleden
Meerderheid voor asielnoodmaatregelenwet na toezegging Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.

4 dagen geleden
Kamermeerderheid stemt voor asielwet over tweestatusstelsel

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.

4 dagen geleden
NSC en SGP steunen asielwet na geruststellende brief Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.

4 dagen geleden