Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte laat belastingheffing koning aan opvolger of Tweede Kamer

Rutte laat belastingheffing koning aan opvolger of Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister-president Mark Rutte is niet van plan alsnog een grondwetswijziging in gang te zetten die ervoor zorgt dat de leden van het Koninklijk Huis inkomstenbelasting gaan betalen. Dat laat hij aan een volgend kabinet of desnoods aan de Tweede Kamer, waar een ruime meerderheid voor zo'n aanpassing is. Hij waarschuwt wel dat dit een "zeer ingewikkeld proces" vergt.

Rutte wijst erop dat de inkomsten van de leden van het Koninklijk Huis zich niet lenen voor belastingheffing via het reguliere stelsel. Daarvoor is dan aparte wetgeving nodig, heel specifiek voor een kleine groep mensen. Dat is erg complex, houdt hij de Kamer voor.

Tegelijkertijd laat Rutte weten er "geen principieel bezwaar" tegen te hebben dat de koning belasting moet gaan betalen. Wel waarschuwt hij dat voortdurende discussies over de vraag of de koning nu te veel of te weinig krijgt "het instituut kunnen beschadigen". Daarvoor speelt het koningshuis een te belangrijke rol in het bijeenhouden van de samenleving, vindt hij.

Kamermeederheid

Er is al jaren een Kamermeerderheid die vindt dat de leden van het Koninklijk Huis inkomstenbelasting moeten gaan betalen. Maar omdat deze vrijstelling is opgenomen in de grondwet, is daar een tweederdemeerderheid voor nodig in zowel de Eerste als de Tweede Kamer. Omdat die er niet was, legde premier Rutte deze wens tot dusver naast zich neer.

In de nieuwe Kamer is die meerderheid er wel, afgaande op de verkiezingsprogramma's en het vroegere stemgedrag van de partijen. Daarom herhaalt D66 het verzoek om deze grondwetswijziging alsnog te regelen, al richt Kamerlid Joost Sneller zich daarbij vooral tot het toekomstige kabinet. Deze route noemt Rutte "verstandig".

De demissionaire premier is ook niet overtuigd dat de partijen die voor belastingheffing voor de koning zijn, het ook echt onderling eens zijn. Vraag is bijvoorbeeld of de koning dan niet een hoger brutosalaris moet krijgen, zodat hij onder de streep hetzelfde overhoudt. Rutte vindt zelf van wel. "Anders lijkt het me zeer incorrect allemaal". Deze discussie "is nog niet uitgetrild", stelt hij vast.

Meer uit Politiek

Ex-landbouwminister Veerman: sla in Brussel niet met vuist op tafel

AMSTERDAM (ANP) - Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) waarschuwt voor een al te grote mond van een nieuwe landbouwminister in Brussel. Nederland moet bij de Europese Commissie niet met de vuist op tafel slaan om op die manier te proberen uitzonderingen voor Nederlandse boeren af te dwingen. Een nieuwe landbouwminister moet "met de pet in de hand" vragen om in goed overleg bepaalde maatregelen te mogen verzachten. Dat zei Veerman in het tv-programma WNL op Zondag.

6 minuten geleden
Rutte vindt dat premierschap niet te groot moet worden gemaakt

NIEUWEGEIN (ANP) - Het premierschap moet niet te groot worden gemaakt, zei demissionair premier Mark Rutte in de wandelgangen van het VVD-congres. Hij ging niet in op vragen van de pers over wie de premier moet worden in het nieuwe kabinet van de liberalen met PVV, NSC en BBB. "Ik ga daar helemaal niets over zeggen."

16 uur geleden
Dijkstra hoopt dat nieuw kabinet oog houdt voor vrouwengezondheid

UTRECHT (ANP) - Demissionair zorgminister Pia Dijkstra roept het nieuwe kabinet op om oog te blijven houden voor vrouwengezondheid. Daarbij moet breder worden gekeken dan naar zorg alleen, zei Dijkstra op de eerste editie van de Dag van de Vrouwengezondheid in Utrecht.

20 uur geleden
Yeşilgöz wilde persoonlijk geen samenwerking met PVV, NSC, BBB

NIEUWEGEIN (ANP) - VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz vindt dat de onderhandelingen voor een nieuw kabinet met PVV, NSC en BBB "echt zwaar" waren. "Maar het is gelukt. Niet omdat ik deze samenwerking persoonlijk graag wilde, dat is niet aan de orde", zei ze tijdens haar toespraak op de algemene ledenvergadering van de liberalen in Nieuwegein.

20 uur geleden
Man die Baudet sloeg in België komt niet voor de rechter

GENT (ANP) - De Oekraïner die Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet vorig jaar sloeg met een paraplu in België, hoeft volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad niet voor de rechter te verschijnen. De 33-jarige man krijgt wel een waarschuwing en mag de komende tijd geen andere strafbare feiten plegen.

23 uur geleden
Kabinet houdt vast aan eigen wet voor strikter gevangenisregime

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet houdt vast aan zijn eigen wetsvoorstel om het regime in de zwaarst bewaakte gevangenissen aan te scherpen. Daarin staan maatregelen die moeten tegengaan dat criminelen vanuit hun cel alsnog illegale activiteiten kunnen voortzetten, zoals nu soms gebeurt. De Tweede Kamer vond de aanscherping niet ver genoeg gaan en had op enkele punten nog wijzigingen ingediend en aangenomen. Maar die toevoegingen zijn volgens minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in strijd met de Grondwet en Europees recht.

1 dag geleden
Doorzoeking bij Van Strien na aangifte universiteit

ARCEN (ANP) - De woning van PVV-senator en oud-verkenner Gom van Strien wordt doorzocht door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Het Functioneel Parket bevestigt dat er doorzoekingen plaatsvinden, maar wil niet zeggen dat het gaat om het huis van Van Strien in het Limburgse Arcen. Volgens kadastrale gegevens staat de woning waar de doorzoeking plaatsvindt op naam van Van Strien.

1 dag geleden