
Rutte: klaar voor gesprek met oppositie over Voorjaarsnota
DEN HAAG (ANP) - Na urenlang overleg in de nacht van donderdag op vrijdag zijn de leiders van de coalitiefracties voorlopig uitgepraat over de Voorjaarsnota. Rond 02.30 uur liet premier Mark Rutte weten "wel een richting" te zien, maar voorlopig "heel bewust met de gesprekken te stoppen om ook de oppositiepartijen een kans te geven". Rutte benadrukt dat de coalitie dus nog geen akkoord op hoofdlijnen heeft bereikt.
Het proces om tot een Voorjaarsnota te komen is daarmee volgens de premier "echt anders dan andere jaren". De leiders van de VVD, D66, ChristenUnie en het CDA willen eerst "het brede draagvlak in de Kamer" zoeken voordat zij de gewijzigde begrotingsplannen presenteren. Rutte geeft aan in de tweede helft van mei meer te kunnen zeggen, nadat "er ook allemaal gedachtegoed is opgehaald bij andere fracties".
Dat de coalitie met de oppositie gaat praten over hun ideeën en wensen over de Voorjaarsnota is volgens Rutte "uniek". De premier "ziet waar het zou kunnen landen", maar benadrukt dat er "veel varianten denkbaar zijn" over de uiteindelijke vorm. Inhoudelijk wil hij er niet op reageren.
Er werd de afgelopen weken meermaals urenlang gesproken over de Voorjaarsnota, die eind mei moet worden gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Het was al bekend dat Sigrid Kaag van Financiën op de koffie moet bij oppositiepartijen omdat in de senaat de steun van zeker één van hen nodig is.
De zoektocht naar een alternatief voor de spaartaks, extra investeringen in Defensie en maatregelen om ook volgend jaar wat te doen om de pijn van de hoge prijzen te verzachten zorgen voor een miljardengat in de begroting. Rutte zei vorige week dat hogere lasten voor bedrijven en rijkere mensen onvermijdelijk zijn. "Ik ga niet de indruk wekken dat je deze hele grote problemen alleen in de uitgaven kunt oplossen."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is kritisch over de manier waarop het kabinet de problemen in de jeugdzorg wil aanpakken. De sector is te versnipperd, waardoor kinderen te lang op hulp moeten wachten of niet de juiste hulp of bescherming krijgen. Door de "lappendeken" van instanties, regionale netwerken, gemeenten en zorgaanbieders met allemaal hun eigen taken en verantwoordelijkheden kan het ook grondig mislopen, zoals met het mishandelde pleegmeisje in Vlaardingen, zien partijen.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber kan 1 miljard euro besparen door de asielopvang beter te organiseren. Dure noodopvangplekken zijn dan niet meer nodig, stellen de Adviesraad Migratie (AM) en de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) in een adviesbrief. Hun aanbevelingen schuren met het beleid van de PVV-bewindsvrouw. Zo raden ze aan om afspraken te maken over de verdeling van asielzoekers, terwijl Faber juist een streep wil trekken door de spreidingswet die dit moet regelen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kiesstelsel gaat flink op de schop, als het aan minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark ligt. De NSC-minister stelt voor om 125 van de 150 Tweede Kamerleden te laten kiezen via regionale kiesdistricten. Dat betekent dat een politieke partij voortaan niet meer één landelijke lijst met kandidaten samenstelt, maar dat er in twaalf districten afzonderlijke lijsten komen met regionale kandidaten. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van RTL Nieuws, dat een nog vertrouwelijke brief hierover in handen heeft.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Alle oppositiepartijen hebben uitgehaald naar het kabinet en de coalitiepartijen om het korten van het gemeentefonds volgend jaar. BBB was tijdens een Tweede Kamerdebat de enige coalitiepartij die zei dat er echt meer geld moest naar de gemeentekas. De andere drie regeringspartijen waren voorzichtiger en wezen vooral naar de voorjaarsnota, wat zorgde voor kritiek van de oppositie.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vrijwel alle aanwezige partijen hebben zich woensdag in een debat uitgesproken tegen discriminatie op de woningmarkt op basis van afkomst, geaardheid of geloof. Alleen Forum voor Democratie deed dat niet, tot woede van anderen.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet steunt de herbenoeming van speciaal VN-rapporteur voor de Palestijnse gebieden Francesca Albanese niet. In antwoord op Kamervragen van de SGP stelt minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken dat Nederland vindt dat Albanese de gedragscode voor VN-rapporteurs heeft geschonden.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn tegen een later keuzemoment voor het schoolniveau van leerlingen. Nu gebeurt dat in groep 8, waar kinderen een schooladvies krijgen. Meerdere oppositiepartijen zijn juist voorstander van een later keuzemoment, zoals een brede brugklas, zodat kinderen meer tijd krijgen zich te ontwikkelen.
19 uur geleden