Rutte: kiezer zit niet te wachten op een vechtcampagne
DEN HAAG (ANP) - De verkiezingscampagne moet volgens premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte niet "een soort campagne worden waarin we elkaar allemaal vliegen gaan afvangen, zo'n vechtcampagne". Daar zit Nederland midden in de coronacrisis niet op te wachten, denkt hij. Door die crisis is het volgens Rutte ook "niet realistisch" om harde beloftes te doen in de campagne, zoals hij zelf bijvoorbeeld wel deed in 2012.
Hij roept andere lijsttrekkers ook op niet te veel te beloven. "Ik zou zeggen tegen alle collega's: laten we nou een beetje voorzichtig zijn met de indruk wekken dat we allemaal hele harde beloftes kunnen doen", aldus de VVD-leider. Wel wil hij "beschrijven wat volgens mij de keuze is die voorligt. Hoe loodsen we Nederland door het restant van deze crisis heen?" Daarom publiceerde de VVD, net als bij eerdere verkiezingen, een paginagrote advertentie in de kranten.
"Ik ga niet in een lege zaal achter een kathedertje staan, maar dit is wel een soort van campagne-aftrap", zegt Rutte daarover. In een pamflet op de website van de VVD beschrijft Rutte uitgebreider hoe hij de verkiezingen ingaat.
Hij benadrukt de overeenkomsten tussen partijen, en vindt het belangrijk dat de partijen samen moeten werken. Daarop kwam kritiek, onder anderen van CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma. "Plan zonder visie", twitterde de christendemocraat. "Campagne zonder verschillen en alternatieven is de belichaming van stilstand/status quo." Daar is Rutte het niet mee eens. Ook spreekt hij tegen dat dit zou betekenen dat de kiezer niets te kiezen heeft. "Er zijn natuurlijk verschillen", zegt Rutte. "Er zijn echt verschillen, tussen mij en Lilianne Ploumen, tussen mij en Sigrid Kaag. Er zijn natuurlijk grote verschillen. Maar uiteindelijk als je het land weer sterk wil opbouwen, moet je ook de handen ineen slaan."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een kwart van de fietsers moet binnen tien jaar vrijwillig een helm dragen. Dat doel staat in een plan dat minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Op dit moment fietst zo'n 4 procent van de Nederlanders met helm.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet zet in op vrachtwagens die kunnen opladen tijdens het rijden. Tot en met 2030 gaat 115 miljoen euro naar deze zogeheten Electric Road Systems (ERS), heeft minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) bekendgemaakt.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet vindt het niet zijn schuld als ongedocumenteerden op straat terechtkomen als de landelijke financiering voor hun opvang stopt in 2025. Premier Dick Schoof benadrukt dat het de "eigen verantwoordelijkheid is" van de betrokkenen om Nederland te verlaten. Vaak gaat het om uitgeprocedeerde asielzoekers. "Belangrijk is, ze horen niet in Nederland te zijn", zei hij in zijn wekelijkse persconferentie. Dat ze ervoor kiezen om hier toch te blijven is volgens Schoof "niet de schuld van de overheid".
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft de coalitieleiders deze week afzonderlijk gesproken over de asielaanpak, maar "ongetwijfeld" spreekt hij later ook nog met alle vier tegelijk. Wanneer dat is, weet de premier nog niet, zei hij in de persconferentie na de ministerraad. Maar: "Dat moet wel snel, want we moeten uiteindelijk voor het herfstreces een besluit hebben genomen als kabinet." Dat is dus uiterlijk 25 oktober.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet zal niet meer van mening veranderen over het besluit om een afgebakende groep Afghaanse bewakers die voor Nederland heeft gewerkt te weigeren. "Er vindt nog een Kamerdebat plaats, maar het standpunt van het kabinet is helder", aldus premier Dick Schoof vrijdag.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders die negatieve reisadviezen negeren en vervolgens door de overheid uit gevaarlijk gebied moeten worden weggehaald, krijgen daar in de toekomst mogelijk de rekening voor gepresenteerd. Dat zei minister-president Dick Schoof tijdens zijn persconferentie na de ministerraad.
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft twee campagnevideo's van Forum voor Democratie (FVD) als strafbaar beoordeeld. Het gaat om een spotje waarin de partij aandacht vraagt voor de gevolgen van de spreidingswet en een over non-binaire en transgender personen, aldus het OM vrijdag.
2 dagen geleden