Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: kiezer zit niet te wachten op een vechtcampagne

Rutte: kiezer zit niet te wachten op een vechtcampagne

DEN HAAG (ANP) - De verkiezingscampagne moet volgens premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte niet "een soort campagne worden waarin we elkaar allemaal vliegen gaan afvangen, zo'n vechtcampagne". Daar zit Nederland midden in de coronacrisis niet op te wachten, denkt hij. Door die crisis is het volgens Rutte ook "niet realistisch" om harde beloftes te doen in de campagne, zoals hij zelf bijvoorbeeld wel deed in 2012.

Hij roept andere lijsttrekkers ook op niet te veel te beloven. "Ik zou zeggen tegen alle collega's: laten we nou een beetje voorzichtig zijn met de indruk wekken dat we allemaal hele harde beloftes kunnen doen", aldus de VVD-leider. Wel wil hij "beschrijven wat volgens mij de keuze is die voorligt. Hoe loodsen we Nederland door het restant van deze crisis heen?" Daarom publiceerde de VVD, net als bij eerdere verkiezingen, een paginagrote advertentie in de kranten.

"Ik ga niet in een lege zaal achter een kathedertje staan, maar dit is wel een soort van campagne-aftrap", zegt Rutte daarover. In een pamflet op de website van de VVD beschrijft Rutte uitgebreider hoe hij de verkiezingen ingaat.

Hij benadrukt de overeenkomsten tussen partijen, en vindt het belangrijk dat de partijen samen moeten werken. Daarop kwam kritiek, onder anderen van CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma. "Plan zonder visie", twitterde de christendemocraat. "Campagne zonder verschillen en alternatieven is de belichaming van stilstand/status quo." Daar is Rutte het niet mee eens. Ook spreekt hij tegen dat dit zou betekenen dat de kiezer niets te kiezen heeft. "Er zijn natuurlijk verschillen", zegt Rutte. "Er zijn echt verschillen, tussen mij en Lilianne Ploumen, tussen mij en Sigrid Kaag. Er zijn natuurlijk grote verschillen. Maar uiteindelijk als je het land weer sterk wil opbouwen, moet je ook de handen ineen slaan."

Meer uit Politiek

CU-leden bepalen of Stieneke van der Graaf hoger komt op kieslijst

ZWOLLE (ANP) - De leden van de ChristenUnie houden een congres in Zwolle en besluiten daar of Stieneke van der Graaf inderdaad hoger op de kieslijst komt, zoals het Kamerlid wil. Ze is ontevreden over de onverkiesbare negende plek die haar is toebedeeld. Ruim vijfhonderd leden stellen voor om haar op plek vijf te zetten in plaats van de Delftse wethouder Joëlle Gooijer-Medema.

33 minuten geleden
FNV vindt dat kabinet naar 'nijpende armoede' moet kijken

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV reageert verbolgen op het negatieve advies van het demissionaire kabinet over de plannen van de Tweede Kamer voor koopkrachtverbetering. "Wat een armetierig zootje", stelt FNV-voorzitter Tuur Elzinga. "Daar waar de Kamer wél verantwoordelijkheid neemt en een stapje in de goede richting zet, probeert dit demissionaire kabinet het zielige gezicht te redden. Niet meedenken, maar problemen opwerpen. Zorgen over het vestigingsklimaat, niet over de nijpende armoede."

9 uur geleden
Aspirant-Eurocommissaris Hoekstra doet beloften op zoek naar steun

BRUSSEL (ANP) - Wopke Hoekstra zal zich als klimaatman van de Europese Commissie inzetten voor onder meer de natuurherstelwet en het uitbannen van fossiele subsidies. Ook al hebben zijn eigen partijgenoten over zulke plannen zo hun bedenkingen. "Een ambitieuze klimaataanpak is een absolute noodzaak", zegt de kandidaat-Eurocommissaris in antwoord op kritische vragen van het Europees Parlement. Maar over een van de belangrijkste taken die op hem wachten, het stellen van een EU-klimaatdoel voor 2040, laat hij nog weinig los.

11 uur geleden
Kabinet laat niets heel van koopkrachtplannen Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet maakt korte metten met de plannen van de Tweede Kamer voor koopkrachtverbetering. De moties die na de Algemene Politieke Beschouwingen zijn aangenomen en de begroting voor ruim 4,1 miljard euro moeten vertimmeren, zijn onvoldoende of niet deugdelijk gedekt. Het begrotingstekort zou bovendien boven de drie procent uitkomen, wat volgens Europese regels niet mag, schrijft minister Sigrid Kaag (Financiën) aan de Kamer.

12 uur geleden
Weekers miste tijd en aandacht om hard fraudebeleid te voorkomen

DEN HAAG (ANP) - De voormalige staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) betreurt het dat hij niet de tijd en aandacht heeft gehad om te voorkomen dat ouders werden geraakt door hard toeslagenbeleid. Als verantwoordelijke voor de Belastingdienst tussen 2010 en 2014 heeft hij zijn ambtenaren meerdere keren opgedragen om ouders mild te behandelen als zij de fout hadden gemaakt om geen eigen bijdrage voor de kinderopvangtoeslag te betalen. Maar uiteindelijk stemde Weekers toch in met een terugvordering die de ouders financieel flink heeft geraakt. De eurocrisis slokte naar eigen zeggen al zijn tijd op.

12 uur geleden
Rutte: kinderen aardbevingsgebied zitten in 'shit-situatie'

WOLTERSUM (ANP) - In het aardbevingsgebied zitten "tienduizenden kinderen in een shit-situatie" en dat is "vreselijk". Dat zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van een werkbezoek aan Groningen. Hij sprak onder meer met kinderen en medewerkers van scholen en met regionale bestuurders. Rutte was ontroerd door de verhalen die hij hoorde, zei hij.

13 uur geleden
Vijlbrief wil wettelijke verplichting duidelijke taal overheid

DEN HAAG (ANP) - Hans Vijlbrief (D66) wil dat de overheid wettelijk wordt verplicht om begrijpelijke taal te gebruiken. De demissionair staatssecretaris Mijnbouw en de nummer drie op de D66-kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen wil dat vanuit de Tweede Kamer gaan regelen. Informatie over bijvoorbeeld toeslagen en communicatie over nieuwe wetten zijn vaak onnodig ingewikkeld, vindt Vijlbrief. Onbegrijpelijke taal vergroot volgens hem het risico dat inwoners afhaken en dat het wantrouwen tegen de overheid toeneemt.

13 uur geleden