Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: kans op versoepelingen coronaregels 'echt wel groot'

Rutte: kans op versoepelingen coronaregels 'echt wel groot'

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers zijn "voorzichtig optimistisch" over de coronacijfers. "Het aantal besmettingen is heel erg hoog, maar gelukkig valt naar verhouding de druk op de zorg heel erg mee", zei Kuipers. Rutte acht "de kans echt wel groot dat er versoepelingen mogelijk zijn". Ze willen niet zeggen welke versoepelingen het kabinet nu overweegt.

Woensdagochtend was er een extra ministerraad, waar Rutte niet bij aanwezig was. Volgens Kuipers is slechts gesproken over procedures: "wat moet er in de tussentijd precies allemaal gebeuren". Rutte zegt dat dat nodig is omdat in de wet staat dat de Kamer een week de tijd moet krijgen om zich over versoepelingen van coronaregels te buigen. Dat zou betekenen dat versoepelingen die dinsdag worden aangekondigd niet het weekend daarop kunnen ingaan, maar pas in de week daarna.

Volgens Rutte overweegt het kabinet nu om nog voor het weekend aan de Tweede Kamer te laten weten welke maatregelen overwogen worden: "een soort wat-zou-het-kunnen-zijn-pakket". Daarbij zal het kabinet wel duidelijk moeten maken dat misschien niet al die versoepelingen worden doorgevoerd, bijvoorbeeld omdat de adviseurs van het Outbreak Management Team (OMT) ze nog niet verstandig vinden.

OMT vrijdag bij elkaar

Als het kabinet het inderdaad op die manier zal doen, zou dat wel betekenen dat in de komende dagen al duidelijk wordt welke coronaregels dinsdag in ieder geval niet van tafel gaan. Zonder verder uit te wijden zei premier dat er ook nog "een andere juridische constructie" mogelijk is om snel te kunnen versoepelen, hoewel dat volgens hem "geen fraaie" is.

Kuipers en Rutte gingen niet in op vragen over de concrete maatregelen die nu aan bod gekomen zijn. Ingewijden meldden eerder woensdag dat wordt gesproken over verruiming van de openingstijden en toegangsregels voor de horeca, het intrekken van het thuiswerkadvies en meer mogelijkheden voor evenementen en festivals.

Vrijdag komt het OMT weer bij elkaar om naar de virussituatie te kijken. "Dan discussiëren we verder met de collega's in de ministerraad. Wat kan er en wat zijn de risico's en de praktische implicaties", zei Kuipers. Ook hij zei te hopen op versoepelingen. "Dat willen we allemaal", aldus de minister. "Het kabinet en de hele samenleving. Wát nou precies kan, dat is echt iets om volgende week verder te bespreken."

Meer uit Binnenland

Spoedeisende hulp steeds vaker gesloten door hoge druk

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuisposten voor spoedeisende hulp moeten steeds vaker en langer tijdelijk sluiten. De druk op de acute zorg is dan zo hoog dat de spoedeisende hulp niet meer alle patiënten kan opvangen. In het eerste kwartaal van dit jaar ging een spoedeisende hulp in Nederland gemiddeld 40 uur dicht, tegenover 35 uur een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) die het ANP heeft geanalyseerd.

2 uur geleden
Studentenprotestorganisaties: niets kan en zal ons stoppen

DEN HAAG (ANP) - De organisatoren achter de pro-Palestijnse protesten op Nederlandse universiteiten gaan door met hun acties. In een ingezonden brief in Trouw laten zij weten dat zij blijven actievoeren "totdat onze roep om rechtvaardigheid - het boycotten en desinvesteren van medeplichtige instellingen en bedrijven - gehoord wordt".

4 uur geleden
Voetbalfans in oranje karavaan richting Hamburg voor EK-wedstrijd

HARDENBERG (ANP) - Tientallen Nederlandse supporters zetten vrijdagmiddag, op de openingsdag van het EK in Duitsland, in een oranje karavaan koers richting Hamburg. Daar speelt Nederland zondag de eerste EK-wedstrijd tegen Polen. Minstens 75 auto's doen mee volgens de KNVB, die de fanparade organiseert.

5 uur geleden
Nederlanders gewaarschuwd voor vertraging aan Duitse grens om EK

BERLIJN (ANP) - In Duitsland gaat het EK voetbal van start en dat gaat gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Zo wordt gecontroleerd aan de grenzen om te voorkomen dat supporters die bekendstaan als gewelddadig het land binnenkomen. Rijkswaterstaat heeft Nederlanders die naar Duitsland gaan geadviseerd tijdig te vertrekken, omdat het flink drukker kan zijn bij grensovergangen.

5 uur geleden
Ali B hoort alsnog strafeis in zedenzaak

HAARLEM (ANP) - Ali B hoort vrijdag in de rechtbank van Haarlem alsnog welke straf het Openbaar Ministerie in de zedenzaak tegen hem eist. Oorspronkelijk zou dat donderdag al gebeuren maar de zaak liep vertraging op vanwege een nieuwe getuigenverklaring.

5 uur geleden
Op1-presentatoren blikken terug op nieuwsjaren in laatste show

AMSTERDAM (ANP) - In de laatste Op1 "ooit" hebben de presentatoren van de talkshow teruggeblikt op al het nieuws dat zij in de vierenhalf jaar dat het programma bestond hebben behandeld. De laatste show werd gepresenteerd door Welmoed Sijtsma en Jort Kelder.

8 uur geleden
Celstraf Frenna was koning onbekend: onacceptabel, maar gestraft

NEW YORK (ANP) - Koning Willem-Alexander wist voor de vierdaagse reis naar de Verenigde Staten niet dat rapper Frenna, met wie het koningspaar een hiphopstudio in Atlanta bezocht, in 2016 is veroordeeld voor seks met een minderjarig meisje. Dat zei de koning tijdens het afsluitende persgesprek aan het einde van de reis. "Maar dat gezegd hebbende: Iedereen in Nederland die veroordeeld is en zijn straf heeft uitgezeten verdient een tweede kans. Zo werkt ons rechtssysteem", zei Willem-Alexander.

8 uur geleden