Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte kan veilige bedrijfscultuur Rijksoverheid niet garanderen

Rutte kan veilige bedrijfscultuur Rijksoverheid niet garanderen

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte hoopt dat de bedrijfscultuur bij de Rijksoverheid veilig is voor iedereen, maar hij kan daar geen garanties over geven. Hij wilde niet direct commentaar geven op de uitspraken van John de Mol, die zei dat Talpa allerlei "loketten" heeft voor het melden van misstanden, maar dat vrouwen wel "aan de bel moeten trekken". Ook bij de overheid is "in formele zin" alles goed geregeld om misstanden tegen te gaan, zegt de Rutte op zijn wekelijkse persconferentie, maar volgens hem blijft het de vraag of er genoeg aan wordt gedaan en of er genoeg aandacht voor is.

De premier en zijn ministersploeg hebben de misstanden bij het programma The Voice of Holland uitvoerig besproken tijdens de ministerraad vrijdag. Hij betwijfelt of het helpt om "met de stofkam" door ministeries te gaan om seksueel wangedrag bloot te leggen. "Er is geen stofkam voor een bedrijfscultuur, maar je spreekt er regelmatig over." Rutte is "heel blij" met bijvoorbeeld de klachtenprocedures die er zijn, "maar cultuur is een optelsom van gedrag. Dat wordt in beperkte mate gestuurd door dit soort systemen."

De premier was onder de indruk van de advertentie die Talpa-werknemers in het AD lieten plaatsen. Op de paginagrote inzending stond 'Beste John, het ligt niet aan de vrouwen'. "Dat drukt je met de neus op de feiten", zegt Rutte. Hij benadrukt dat de slachtoffers nooit schuld hebben aan misbruik en spoort mensen aan altijd aangifte te doen van misstanden.

Meer uit Binnenland

Marcouch hoopt op Kamer nu er geen verbod koranverbrandingen komt

HILVERSUM (ANP) - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch hoopt dat de Tweede Kamer "zijn verantwoordelijkheid" neemt nu het kabinet geen verbod wil instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Hij benadrukte bij Nieuwsuur dat in ieder geval het veiligheidsaspect bij demonstraties onderzocht wordt, maar hij had liever meer gezien.

21 minuten geleden
1 op 5 huurders Amsterdam betaalt 35 procent loon of meer aan huur

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam maakt zich zorgen over het aantal mensen dat in een te dure huurwoning woont. Uit nieuw woningmarktonderzoek over 2023 komt naar voren dat wonen in de hoofdstad weer duurder is geworden en dat een op de vijf huurders meer dan 35 procent van hun netto-inkomen kwijt is aan huur.

3 uur geleden
Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

RHENEN (ANP) - Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

6 uur geleden
Nog geen nieuwe aanhoudingen om mishandeling conducteur

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog geen nieuwe verdachten aangehouden voor de mishandeling van een NS-conducteur vorige week. Tot nu toe werd één minderjarige jongen opgepakt na het geweldsincident. Hij werd zondag weer vrijgelaten, maar blijft verdachte. Volgens de politie is hij tot nu toe de enige verdachte in het onderzoek.

7 uur geleden
In hoger beroep tot ruim 17 jaar cel voor aanslag op advocaat

ARNHEM (ANP) - Het gerechtshof in Arnhem heeft vrijdag in hoger beroep twee mannen veroordeeld tot celstraffen van ruim vijftien en ruim zeventien jaar voor de moordaanslag op de Enschedese advocaat Philippe Schol. De raadsman werd op 6 november 2019 in de buurt van zijn huis in het Duitse Gronau beschoten vanuit een rijdende auto, waarin de twee verdachten, Bert Jan ten V. (50) en Maikel T.T. (34), zaten. Schol overleefde de aanslag ternauwernood en liep blijvend letsel op.

7 uur geleden
Marcouch hoopt dat onderzoek demonstratierecht niet te lang duurt

ARNHEM (ANP) - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem hoopt dat het onderzoek dat het kabinet laat instellen naar de grenzen van het demonstratierecht niet heel erg lang gaat duren. Hij wil dat er snel regels komen die bepalen in hoeverre het recht op demonstratie het recht op onder meer veiligheid en geloof mag schenden. Marcouch heeft daar recent in een brief aan het kabinet nog voor gepleit naar aanleiding van pogingen tot koranverbrandingen in zijn stad.

8 uur geleden
XR maakt zich 'grote zorgen' over onderzoek demonstratierecht

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) maakt zich "grote zorgen" over het onafhankelijke onderzoek dat het kabinet laat uitvoeren naar het demonstratierecht. De klimaatactiegroep spreekt van een onderzoek "naar het beperken" van dit recht. Volgens het kabinet wordt onderzocht of de huidige regels en voorwaarden nog voldoende aansluiten bij de actuele ontwikkelingen.

8 uur geleden