Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte-IV staat na langste formatie ooit dan toch op het bordes

Rutte-IV staat na langste formatie ooit dan toch op het bordes

DEN HAAG (ANP) - Bijna exact een jaar na de val van het vorige kabinet staat Rutte IV maandag op het bordes van Paleis Noordeinde. Deze bordesscène is het sluitstuk van de langste formatie in de Nederlandse parlementaire geschiedenis, als gevolg van een diepe vertrouwenscrisis die eerder in 2021 ontstond.

Het nieuwe kabinet van premier Mark Rutte bestaat net als zijn vorige uit VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Maar deze ministersploeg heeft volgens de premier "nieuw elan" ten opzichte van Rutte III. Het kabinet kent veel gezichten van buiten politiek Den Haag, zoals Robbert Dijkgraaf (D66, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), Ernst Kuipers (D66, Volksgezondheid), Conny Helder (VVD, Langdurige Zorg) en Henk Staghouwer (CU, Landbouw). Oudgedienden die terugkeren, krijgen een andere post. Zo gaat voormalig minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag naar Financiën, coronaminister Hugo de Jonge gaat Volkshuisvesting doen en Wopke Hoekstra (Financiën) wordt minister van Buitenlandse Zaken.

Rutte IV komt op de bordestrap van Noordeinde te staan, omdat daar meer ruimte is om de coronaregels na te leven dan bij Paleis Huis ten Bosch. D66-leider en eerste vicepremier Kaag is er maandag niet bij vanwege een positieve coronatest. Zij wordt digitaal beëdigd en staat niet op de bordesfoto.

Voordat de ministers worden gefotografeerd op de trappen van het paleis, worden zij beëdigd door koning Willem-Alexander. De staatssecretarissen van het kabinet staan na hun beëdiging niet op het bordes.

In de middag vindt op de verschillende ministeries de overdracht plaats tussen de oude en nieuwe bewindslieden. Daarna komt de ministersploeg bij elkaar voor hun eerste echte ministerraad. Afgelopen zaterdag hadden ze ook al overleg, maar toen waren zij nog niet beëdigd en officieel dus nog geen minister.

De komst van Rutte IV leek eerder vorig jaar nog allerminst zeker, vanwege het grote onderlinge wantrouwen aan het Binnenhof. Tijdens een debat op 1 april, onder meer over de "functie elders" voor het CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt leek het gedaan met het politieke leven van Rutte. Ook Kaag en Hoekstra steunden met vrijwel de hele Kamer een motie van afkeuring. Kort daarna zei CU-leider Gert-Jan Segers niet meer in een kabinet met Rutte te gaan. Na maanden impasse, waarin meerdere partijen elkaar onderling uitsloten, zei Kaag bereid te zijn weer te gaan regeren met VVD, CDA en CU.

Het vierde kabinet van premier Mark Rutte heeft voor het eerst in de parlementaire geschiedenis precies evenveel vrouwelijke als mannelijke bewindslieden. In zijn tweede en derde kabinetten waren de man-vrouwverhouding bij aantreden al meer in balans dan daarvoor gebruikelijk. Maar nog steeds was ruwweg 60 procent man en 40 procent vrouw.

De gemiddelde bewindspersoon in het nieuwe kabinet van Rutte is 50 jaar oud. De nieuwe CU-staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugd en Preventie) is met zijn 31 jaar een van de jongste ooit.

Meer uit Binnenland

Rapport: te veel mensen in grote problemen door online gokken

DEN HAAG (ANP) - Er zijn "onnodig veel" mensen in de problemen gekomen door de legalisering van online gokken twee jaar geleden. Dat meldt de Nationaal Rapporteur Verslavingen (NRV), professor Arnt Schellekens, in een rapport. Gokkers kampen vaak met schulden, depressies en suïcidaliteit en worden daar veel te weinig tegen beschermd, aldus de rapporteur.

12 minuten geleden
Onderzoeker: voor carnaval vervroegde toets is in strijd met wet

NIJMEGEN (ANP) - Het is in strijd met de wet om de doorstroomtoets voor kinderen in groep 8 eerder af te nemen dan het daarvoor vastgelegde moment, vindt promovendus Job Buiting aan de Radboud Universiteit. Hij doet juridisch onderzoek naar de autonomie van de leraar bij het geven van onderwijs en is daarnaast ook wetgevingsjurist.

1 uur geleden
Afscheidstournee Youp van 't Hek volledig uitverkocht

AMSTERDAM (ANP) - De afscheidstournee van Youp van 't Hek is volledig uitverkocht. Dat heeft zijn impresariaat Hekwerk gemeld. Van 't Hek speelt zijn laatste tournee al vanaf oktober 2021. De allerlaatste voorstelling van De Laatste Ronde!, zoals zijn afscheidsvoorstelling heet, is op 25 mei 2024 in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

1 uur geleden
Jeugdzorg: bankroeten als gemeenten niet helpen met loonstijging

UTRECHT (ANP) - Een groot aantal jeugdzorgorganisaties dreigt failliet te gaan als de stijgende loonkosten onvoldoende gecompenseerd worden door gemeenten. Daarvoor waarschuwt Jeugdzorg Nederland dat advies- en accountancyfirma EY heeft gevraagd om een aantal toekomstscenario's door te rekenen met het oog op de cao-onderhandelingen voor de branche.

2 uur geleden
Grote brand in loods op industrieterrein Moerdijk

MOERDIJK (ANP) - In een loods op het Brabantse industrieterrein Moerdijk is in de nacht van woensdag op donderdag rond 00.30 uur een grote brand uitgebroken. De brandweer is met zeker zeven voertuigen uitgerukt om het vuur te bestrijden in het gebouw aan de Middenweg. In het pand van ongeveer 60 meter lang en 25 meter breed ligt compost opgeslagen.

7 uur geleden
Lenferink vervangt voorlopig Berends als Gelderse commissaris

ARNHEM (ANP) - Henri Lenferink neemt in de provincie Gelderland voorlopig de taken over van John Berends, de commissaris van de Koning die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Berends besloot vorige week zijn functie tijdelijk neer te leggen, om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken liet woensdagavond tijdens een besloten gesprek met de Gelderse Provinciale Staten weten dat Lenferink wordt aangesteld als waarnemer.

11 uur geleden
Man overleden na mishandeling en steekpartij in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een man is woensdagavond overleden op de Molièreweg (Lombardijen) in Rotterdam na mishandeld en gestoken te zijn, meldt de politie. Op basis van getuigenverklaringen is korte tijd na de steekpartij een 53-jarige Rotterdammer aangehouden. De politie is nog op zoek naar "meerdere personen".

12 uur geleden