Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte IV: meer vrouwen, gemiddeld net iets ouder dan Rutte III

Rutte IV: meer vrouwen, gemiddeld net iets ouder dan Rutte III

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet bestaat uit flink meer vrouwen dan het demissionaire kabinet Rutte III. Veertien van de 29 bewindspersonen zijn vrouw, en de ministersploeg bestaat voor de helft uit vrouwen. De gemiddelde leeftijd van het kabinet is net iets hoger dan die van Rutte III. Bij het aantreden van dat kabinet lag de gemiddelde leeftijd op 49 jaar, nu is het gemiddelde 50 jaar.

De jongste beoogde bewindspersoon is Maarten van Ooijen. De 31-jarige ChristenUnie-politicus wordt staatssecretaris op het ministerie van Volksgezondheid.

Elf van de 29 bewindspersonen maakten op enig moment deel uit van het vorige kabinet. D66 haalt de meeste mensen van buiten de politiek naar het kabinet. Bekende namen als Ernst Kuipers en Robbert Dijkgraaf worden op prominente ministersposten gezet. De partij levert met D66-leider Sigrid Kaag ook de eerste vrouwelijke minister van Financiën.

Net als Kaag wil CDA'er Wopke Hoekstra zijn partij leiden vanuit de Trêveszaal. Hij wordt vicepremier en is de beoogde minister van Buitenlandse Zaken. Partijleider Gert-Jan Segers gaat de Kamer in, en schuift opnieuw Carola Schouten naar voren als vicepremier. VVD-leider Mark Rutte zit weer in het Torentje.

Rutte zelf levert trouwens relatief veel vrouwen: vijf van de acht VVD-ministers zijn vrouw. In 2017 kwam alleen Cora van Nieuwenhuizen als vrouwelijke VVD-minister op het bordes te staan, waarvoor Rutte veel kritiek kreeg. D66 levert zes ministers, van wie maar twee vrouw zijn, het CDA en de ChristenUnie leveren allebei evenveel vrouwelijke als mannelijke ministers.

Meer uit Politiek

Rutte: ontzetting groot na dramatische gebeurtenissen Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - "De ontzetting is groot na de dramatische gebeurtenissen in Rotterdam van vanmiddag", laat demissionair premier Mark Rutte weten op het sociale medium X in een reactie op de schietpartijen in die stad. Daarbij vielen twee doden en raakte een meisje zwaargewond.

1 uur geleden
Minister Kuipers kan gebeurtenissen Rotterdam moeilijk bevatten

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers zegt de gebeurtenissen in en vlak bij het Erasmus MC in Rotterdam moeilijk te kunnen bevatten. "Op een plek waar iedereen zich veilig moet voelen zijn vandaag onschuldige slachtoffers gevallen. Aangevallen op een plek waar mensen worden behandeld en artsen van de toekomst worden opgeleid. Wij kunnen het moeilijk bevatten", laat hij weten op X, het voormalige Twitter.

1 uur geleden
Justitieminister Yeşilgöz: dit is een heel zwarte dag

BRUSSEL (ANP) - Rotterdam beleeft een "hele zwarte dag", zegt demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz. Ze leeft mee met de mensen in Rotterdam, waar door een schietpartij meerdere doden en gewonden zijn gevallen. Ze vestigt de aandacht ook op de hulpdiensten "die daar nu heel hard werken om de rust hier ook terug te brengen".

2 uur geleden
De Jonge: mogelijk klein stembiljet bij gemeenteraadsverkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Als een proef met kleinere stembiljetten bij de Europese verkiezingen volgend jaar vlekkeloos verloopt, dan kunnen die ingezet worden bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. Dat zei minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) donderdag in een debat over het onderwerp verkiezingen.

2 uur geleden
Kuipers leeft mee met slachtoffers schietpartij Erasmus MC

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers spreekt van "zorgelijke berichten" over schietincidenten vlakbij en in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Daarbij zijn meerdere gewonden gevallen, zo is tot nu toe bekend. De demissionair bewindsman volgt "alle ontwikkelingen voor- en achter de schermen op de voet en leeft mee met slachtoffers en betrokkenen", laat hij desgevraagd weten.

3 uur geleden
Justitieminister Yeşilgöz: gedachten bij de mensen in Rotterdam

BRUSSEL (ANP) - Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz leeft mee met de mensen in Rotterdam, waar bij een schietpartij meerdere gewonden zijn gevallen. Ze vestigt de aandacht ook op de hulpdiensten "die daar nu heel hard werken om de rust hier ook terug te brengen".

3 uur geleden
Gelderse Staten hopen dat Lenferink rust en stabiliteit brengt

ARNHEM (ANP) - De Provinciale Staten van Gelderland hopen dat Henri Lenferink als waarnemend commissaris van de Koning de rust terugbrengt op het provinciehuis in Arnhem. Lenferink neemt de komende maanden de taken over van John Berends, die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en vorige week besloot zijn functie tijdelijk neer te leggen om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek.

21 uur geleden