Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte is bezorgd over lage opkomst, die hij 'slecht' noemt

Rutte is bezorgd over lage opkomst, die hij 'slecht' noemt

DEN HAAG (ANP) - De lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen is "slecht" en baart Mark Rutte zorgen, zei de premier na de ministerraad. Het wantrouwen in de landelijke politiek en de situatie in Oekraïne hebben vermoedelijk meegespeeld, zegt hij desgevraagd.

Zijn "persoonlijke inschatting" is dat onder meer de oorlog in Oekraïne een rol heeft gespeeld. Daardoor is mogelijk minder media-aandacht geweest voor de gemeenteraadsverkiezingen, aldus Rutte. Maar ook "de zeer lange formatie heeft niet bijgedragen aan vergroting van het respect voor de Haagse politiek", erkende Rutte. De Haagse politiek en in eerste plaats het kabinet is volgens de premier aan zet om de komende maanden en jaren het land "krachtdadig te besturen". In de hoop dat daarmee het vertrouwen van de burgers kan worden teruggewonnen.

De lage opkomst is een signaal van balend Nederland over het Haagse politieke gedoe, denkt Rutte. "Het vertrouwen in de politiek heeft een forse deuk opgelopen omdat we er negen maanden over hebben gedaan om een kabinet te vormen. Daar zijn we niet trots op en ik zeker niet." De lokale politiek heeft daar met de verkiezingen van deze week last van gehad, denkt hij.

In de ministerraad is de opkomst en de uitkomst van de gemeenteraadsverkiezingen niet uitgebreid geanalyseerd, zegt Rutte. Hij vindt dat ook meer een zaak van de politieke partijen.

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen is uitgekomen op 50,9 procent. Vier jaar geleden bracht 54,9 procent van de kiezers hun stem uit.

Meer uit Politiek

Drie nieuwkomers bij eerste tien op kandidatenlijst van PVV

DEN HAAG (ANP) - Bij de eerste tien kandidaten van de PVV voor de Tweede Kamerverkiezingen staan drie nieuwelingen. Zo stapt de voorzitter van de fractie in de Eerste Kamer, Marjolijn Faber, over naar de Tweede Kamer. Ze staat op de zevende plek. Van de zeventien PVV'ers die twee jaar geleden werden gekozen, keren er vijf niet terug na de verkiezingen in november.

2 uur geleden
Beertema niet meer terug in Kamer uit onvrede over plek op lijst

DEN HAAG (ANP) - PVV'er Harm Beertema keert niet terug in de Tweede Kamer na de verkiezingen. Hij vindt dat hij een te lage plek heeft gekregen op de kandidatenlijst. De 71-jarige onderwijsspecialist van de partij van Geert Wilders was naar eigen zeggen op plaats zestien gezet. "Ik trek me daarom terug als kandidaat", laat hij weten.

2 uur geleden
Onderzoekers: opvallend weinig nieuw beleid in 'wollige' troonrede

DEN HAAG (ANP) - In de vorige week dinsdag door koning Willem-Alexander uitgesproken troonrede werd opvallend weinig over nieuw beleid gesproken vergeleken met voorgaande jaren. Dat meldt het Montesquieu Instituut na een analyse van universitair docent Gerard Breeman en bijzonder hoogleraar Arco Timmermans. Het percentage zinnen zonder nieuw beleid was niet eerder zo hoog in hun 'wolligheidsindex'.

7 uur geleden
Rutte brengt alsnog bezoek aan Groningen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte brengt vrijdag alsnog een bezoek aan Groningen, waar hij begin juli al heen zou gaan. Vanwege de val van zijn kabinet ging het bezoek eerder dit jaar niet door. Uiteindelijk werd op de dag dat hij naar de noordelijke provincie zou afreizen het debat over zijn gevallen kabinet gehouden, waarin hij zijn vertrek uit de nationale politiek aankondigde.

9 uur geleden
Kabinet trekt 125 miljoen uit voor subsidie waterstof

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt voor de komende vier jaar in totaal 125 miljoen euro uit om waterstof als brandstof te stimuleren, meldt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Van het geld moeten ongeveer veertig stations worden neergezet en kunnen enkele duizenden voertuigen op waterstof de weg op.

14 uur geleden
Gelderse politici opnieuw om tafel over commissaris Berends

ARNHEM (ANP) - De fractievoorzitters van de Provinciale Staten in Gelderland praten opnieuw over de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag aan het adres van commissaris van de Koning John Berends. Vrijdag overhandigden de commissaris en de verantwoordelijk gedeputeerde de Staten meer informatie over de kwestie en de partijen overleggen maandagavond over die vrijgekomen stukken.

17 uur geleden
Nieuwe PvdD-voorzitter is overtuigd dat Ouwehand lijst zal trekken

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe voorzitter van de Partij voor de Dieren, Michiel Knol, is ervan overtuigd dat Esther Ouwehand gewoon weer lijsttrekker wordt voor de verkiezingen. "We gaan er natuurlijk nog steeds vanuit dat Esther terugkomt", zegt hij in een toelichting op haar besluit zich tijdelijk terug te trekken. Alleen theoretisch is er wat hem betreft een kans dat zij niet op de eerste plaats van de lijst staat.

1 dag geleden