Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: In Ter Apel pijnlijk zichtbaar dat asielopvang overvol is

Rutte: In Ter Apel pijnlijk zichtbaar dat asielopvang overvol is

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft woensdagavond een bezoek gebracht aan het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Daar wordt "pijnlijk zichtbaar dat de asielopvang in Nederland overvol is".

Dat twittert Rutte. Hij schrijft "indrukwekkende gesprekken" te hebben gehad met zowel mensen die in Ter Apel worden opgevangen als medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). "Er wordt ongelooflijk hard gewerkt om iedereen onderdak te bieden."

Al weken barst het aanmeldcentrum uit zijn voegen. Er zijn diverse dagen geweest waar er voor soms honderden mensen geen plek was. Ook in de nacht van dinsdag op woensdag moesten weer honderd asielzoekers op stoelen in de wachtruimte van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de nacht doorbrengen.

Onhoudbare situatie

Een onhoudbare situatie, zegt burgemeester Jaap Velemas van Westerwoldem waar Ter Apel onder valt, al tijden. Ook staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) ziet het overvolle centrum met lede ogen aan. Dinsdag maakte hij bekend dat er vanaf 1 juni afspraken zijn gemaakt voor crisisopvang.

Bij toerbuurt worden vier veiligheidsregio's twee weken lang verantwoordelijk voor de opvang van zeshonderd mensen. Deze noodgreep moet voor de komende drie maanden voorkomen dat asielzoekers weer in stoelen op de gang van het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten slapen.

Meer uit Politiek

Verkenner Plasterk praat maandag met leiders PVV, BBB, VVD en NSC

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk begint maandag aan zijn tweede gespreksronde en ontvangt de politieke leiders van PVV, BBB, VVD en NSC. Dat zijn de vier partijen die PVV-voorman Geert Wilders het liefst in een coalitie ziet. Hij schuift als eerste aan, om 11.00 uur. De dag wordt afgesloten met een gesprek met Pieter Omtzigt (NSC) om 15.00 uur. Vorige week heeft de verkenner bijna alle beoogde fractieleiders ontvangen en toen bleek dat hun wensen moeilijk te verenigen zijn.

1 uur geleden
Van der Burg: inzet Rode Kruis toont dat nood hoog is in Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Dat het Rode Kruis wordt ingezet om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen, laat zien dat de nood hoog is, zegt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) via zijn woordvoerder. Zijn ambtenaren werken bellijsten af om burgemeesters te overtuigen om opvangplekken te regelen.

19 uur geleden
Tilburg: hertelling levert geen veranderingen op in uitslag

TILBURG (ANP) - Het hertellen van de uitgebrachte stemmen bij vier stembureaus in Tilburg tijdens de Tweede Kamerverkiezingen leidt hoogstwaarschijnlijk niet tot aanpassing van de verkiezingsuitslag. Dat laat een woordvoerster van de gemeente Tilburg desgevraagd aan het ANP weten. Zo'n veertig mensen zijn zaterdagmiddag bezig geweest en hebben hun werk even voor 18.00 uur afgerond.

23 uur geleden
Yeşilgöz verdedigt VVD-positie om te gedogen in krantadvertenties

DEN HAAG (ANP) - Partijleider van de VVD Dilan Yeşilgöz verdedigt in een advertentie die is afgedrukt in meerdere zaterdagkranten haar keuze om een nieuwe coalitie alleen te ondersteunen als gedoogpartner. Zij heeft veel kritiek gekregen op dit besluit, onder meer van haar eigen leden en van andere politiek leiders. De politica herhaalt de boodschap die ze deze week herhaaldelijk en in vrijwel dezelfde bewoordingen heeft verkondigd tegen journalisten. Ze vindt dat het zetelverlies van haar partij rechtvaardigt om te gedogen en denkt zo het meest te kunnen bereiken voor VVD-kiezers.

1 dag geleden
Tweede Kamer stemt voor hertelling van vier stembureaus Tilburg

DEN HAAG (ANP) - De stemmen die zijn uitgebracht in vier stembureaus in Tilburg worden opnieuw geteld. Dat heeft de Tweede Kamer tijdens een uitzonderlijke vergadering op zaterdag besloten. De kans is minimaal dat door de hertelling de zetelverdeling in de Kamer verandert.

1 dag geleden
D66: kans op extra zetel heel klein bij mogelijke hertelling

DEN HAAG (ANP) - D66 acht de kans "heel klein" dat een mogelijke hertelling bij vier stembureaus in Tilburg nog tot een extra zetel in de Tweede Kamer kan leiden. "Die kans is heel klein. Want dan moeten in vier stembureaus nog 160 stemmen naar ons gaan en moet er bij de SP niks veranderen", laat een woordvoerder van de partij weten.

1 dag geleden
Politiek Den Haag maakt zich op voor grote stoelendans

DEN HAAG (ANP) - Politiek Den Haag maakt zich op voor een stoelendans. Een groot deel van de leden van de oude Tweede Kamer vertrekt en daar komen 81 nieuwe parlementariërs voor in de plaats. Daar zitten ook bekende gezichten bij: zeven zetels worden vanaf 6 december gevuld door bewindslieden van het nu demissionaire kabinet.

1 dag geleden